Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

plan gry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
mikasek1992
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 11, 2006 9:40 pm
Temat postu: plan gry
Odpowiedz z cytatem

czesc wam mam do was pytania jak wy wybieracie plan gry i na jakim etapie slabo licze warianty i slabo kombinuje mozecie mi cos poradzic co mam zrobic aby dalej liczylem warianty
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Kwi 11, 2006 10:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

może nie jestem specjalnie silnym graczem ale cos tam moge powiedziec. Jezeli chodzi o wybieranie planu gry to przede wszystkim : analiza pozycji, okreslenie celu np. czy bedziemy atakowac w centrum, czy na skrzydle,, jak stoją figury swoje i przeciwnika, dążenie do realizacji tego planu i jesli albo zrealizujemy plan, albo przeciwnik nam przeszkodzi, wtedy wybieramy nowy plan itd. Liczenie wariantów jest bardzo cięzkie, przede wszystkim nalezy liczyc warianty w ruchach forsownych, w kominacjach, w grze koncowej. Do kombinacji polecam CTart 3.0, a do nauki strategii i planowania Basic Principles of chess strategy, są 3 części. Niedawno kupiłem pierwszą i stwierdzam, że jest świetna, godna polecenia, jest jeszcze książka "Amateur's Mind" Silmana, bardzo ciekawie napisana. Na pewno znajdziesz wiele ciekawych pozycji, np. liczenie wariantów to przede wszystkim Kotov, ale na początek nie polecam, może wręcz zniechęcic do nauki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 1