Co znaczy mocniejsza?! Książka otwarć Fritza jest obszerna, bardzo dobrze zrobiona. Ja stworzyłem własną książkę otwarć, 3 900 000 partii każda do 25 ruchu dla każdej ze stron - robiło się to 10 godzin, ma prawie 6GB, niektóre partie się dublują, ale cóż, nie chce mi się teraz z tym bawic. Jak dla mnie jest to wystarczająca książka:)
Najlepsza? Zależy do czego. Na grę przeciwko człowiekowi faktycznie książka Fritza9 z racji obszerności i mnogości wariantów jest optymalna. Z kolei do gry przeciwko enginom najlepsza obecnie wydaje się świerzutka książka Rybki by Jeroen Noomen. 130Mb, i do tego w zdecydowanej większości oparta na partiach programów (w przeciwieństwie do frycowej), a więc dostosowana do stylu i sposobu gry enginów. Ożeniłem te dwie książki, dało to niecałe 300Mb i uzupełniam na bieżąco partiami TopGM. Dla mnie bomba Ściągnąłem też Fritz Power Book - 1.7Gb, monster, ale używam tylko do sprawdzania "co się gra" w danym wariancie. Nie polecam Ci natomiast tworzenia książki w sposób przedstawiony przez _sephirotha. Z tych 4 milionów wgranych bez żadnej selekcji partii to w ogromnej większości partie graczy ósmego rzutu, pełne błędów debiutowych, którymi zaśmiecił swoją książkę itp. Partii słabych graczy, których wynik nijak nie wynika z debiutu, a po nim właśnie program ocenia siłę wariantu. Jednym słowem psu na buty to się nie nadaje a zawala dysk. _________________ pay attention or pay the price
Brainworker - z twojego posta wynika tylko to, że nie wiesz o co mi chodzi. Książka dla programu to jedno, oczywiscie Power book jest dobry, jesli chcesz zeby program gral najlepiej, ale co tak naprawdę to Ci da? Będziesz znać kontynuacje najsilniejszych arcymistrzów, bedziesz w pojedynkach z programami mial przewage i z całym szacunkiem g..no Ci to da. Twoja siła gry nie wzrosnie, bo jesli tylko chodzi Ci o wygrywanie Twoim programem z innymi programami innych graczy to Ci to nic nie da. Ja używam książki otwarc do analizy wlasnych partii, wzmacnianiu swojej wiedzy o debiucie, mogę zawsze sprawdzić, jaka kontynuacja jest najpopularniejsza, jaki procent wygranych bialych, czarnych i remisów, którą kontynuację wybierali najsilniejsi szachisci, ktore slabsi, jesli jakis ruch jest slaby i nisko oceniany, mogę zobaczyć czemu, dzięki temu nie wkuwam na pamięć najsilniejszych ruchów jak debil, tylko mogę zrozumieć, czemu właśnie są silne, dzięki czemu jak przeciwnik zagra coś słabszego będę już wiedział jak wypracować sobie przewagę. Co do oceniania siły wariantu - to widac, ze interesuje Cię tylko, żeby Twój Fritz miał jak najwyższe ELO, tylko co z Twoim? Każdy wariant ma pokazaną średnią wartość ELO graczy oraz można zerknąć na najsilniejszych i samemu ocenić, czy ten wariant jest dobry. Jak już wspomniałem - wszystko zależy do czego Ci to jest potrzebne, jeśli do wzmocnienia SWOJEJ siły gry to moje rozwiązanie jest zdecydowanie bardziej użyteczne.
A ja właśnie sobie zakupiłem w antykwariacie "książkę otwarć" pana Zygmunta Szulce "Otwarcia szachowe" wyd. z 1955 r
Z całą pewnością nie jest to najsilniejsza książka otwarć , niemniej jednak bardzo ciekawa lektura .
I pomyśleć, że kiedyś tylko takie książki były, a mimo to szachiści grali w te szachy i to jak
Hehe.. Dobre bigran
A co do tych otwarć, to bawi mnie fakt, że niektorzy patrzą na %... Ile % wygrywają białe, ile czarne, a ile jest remisów... Ludzie, dojdziecie do rankingu około 2500 (zakładam, że na forum takiego nie mamy... ) to będziecie się interesować procentami... Na razie grajcie to co wam najbardziej pasuje, a nie to co pasuje topowym GM, bo do nich jest nam raczej daleko...
Trzeba też wziąć pod uwagę i inne umiejętności gry. Również to, że bywą iż zawodnik dobrze wychodzi z debiuti, a po kilku posunięciach pozycja się rozsypuje lub przegrywa wygraną końcówkę.
Wynik partii nie świadczy o sile debiutu. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Jeśli gramy z programem, to obojętne która książka (fritz, rybka) powinna być wystarczająca(można ją też modyfikować), jeśli jednak korzystamy podczas przeglądania własnych/cudzych partii i jednocześnie poszukujemy wzmocnienia gry, to lepiej utworzyć własną książkę.