| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
psychokiller Nowy

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 5:17 pm Temat postu: jak zacząć grać sycylijke |
|
|
|
Chciałbym zapytać i poprosićo rade na temat Obrony Sycylijskiej. Wiem, że wiele osób gra ten debiut, a ja nawet nie umie go zacząć. Jeżeli znajdziecie czas, to napiszcie, jakie ruchy muszą nastpić, aby rozpocząć sycylijke i jak jąkontynuować w dalszych wariantach. |
|
| Powrót do góry |
|
mattihau Wieża

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 5:25 pm Temat postu: |
|
|
|
np tu jest jeden z wariantów obrony sycylijskiej opisany http://www.szachy.biz/a/d/b23.htm
ogolnie 1. e4 c5 2. ... tu juz nastepuje wiele mutajcji ja na przykład miałymi na c5 gram c3  _________________ Mateusz Hauschild
gg : 5806589 |
|
| Powrót do góry |
|
psychokiller Nowy

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 5:39 pm Temat postu: |
|
|
|
No właśnie chodzi mi o to co nastąpi gdy przeciwnik zrobi ruch niezgodny z pokazanym schematem, jakie posunięcie będzie najkorzystniejsze, i w jaki spsób zmienić początek partii po zrobieniu ruchu przeciwnika innego niż c6 ?? |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 6:00 pm Temat postu: |
|
|
|
| psychokiller napisał: | | No właśnie chodzi mi o to co nastąpi gdy przeciwnik zrobi ruch niezgodny z pokazanym schematem, jakie posunięcie będzie najkorzystniejsze, i w jaki spsób zmienić początek partii po zrobieniu ruchu przeciwnika innego niż c6 ?? |
Z tym c6 chyba coś Ci się pomieszało. 2. c3 to akurat jeden z wariantów zwanych popularnie antysycylami.
Sycylijska jako taka to cały system debiutów, materiału na 10 grubych książek. 2. c3 to najbardziej uniwersalny sposób na zagranie tego po swojemu (z punktu widzenia białych). Jak zgodzisz się grać typowego (otwartego) sycyla, czarne mogą zagrać bardzo dużo bardzo różnych rzeczy i w ogóle nie ma co się pytać, co zagrać. Grając sycyla czarnymi, możesz wybrać wariant, ale musisz spodziewać się co najmniej pięciu antysycyli.
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pią Sty 27, 2006 6:06 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Pią Sty 27, 2006 6:02 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
anand Nowy

|
Wysłany: Sro Lut 08, 2006 6:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Który jak mi się zdaje, został obalony przez Czakona.  _________________ "Szachy to moje życie, ale moje życie to nie tylko szachy."
A.Karpow |
|
| Powrót do góry |
|
pog Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 7:11 pm Temat postu: |
|
|
|
| psychokiller napisał: | | No właśnie chodzi mi o to co nastąpi gdy przeciwnik zrobi ruch niezgodny z pokazanym schematem |
Trzeba uruchomić mózg i zacząć grać w szachy, a nie odtwarzać posunięcia z ksiązki debiutowej. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 11, 2006 9:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Kiedyś jak kolega na początku rundy przemieszczał się "z konta w kąt", spytałem go "jak wyszło". Książka mi się skńczyła usłyszałem - brak słów.
Innym razem pewien instruktor pewnego klubu mówił mi, że przygotowywał juniora na makroregionie do partii przez 2 godziny. Z debiutu później wyszdł z przewagą i ... szybko ją stracił. Czy nie lepiej zmiast juniorka uczyć (wklepywać mu) debiut wpoić mu zasady logicznej gry aby umiał grać samodzielnie? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 2:02 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | Czy nie lepiej zmiast juniorka uczyć (wklepywać mu) debiut wpoić mu zasady logicznej gry aby umiał grać samodzielnie? | Najlepiej jest to pogodzić
Ja także podczas MPJ przygotowywałem córkę do partii. Jako przykład podam partię z Malwiną Chrząszcz.
Przygotowanie wyglądało w ten sposób, że Roksana siedząc po stronie białych samodzielnie musiała znaleźć prawidłową drogę. Jeśli zagrała źle, to kontynuowaliśmy rogrywkę do czasu osiągniecia przez czarne przewagi. Dopiero wtedy cofaliśmy się i szukała wzmocnienia.
W partii tej popełniła błąd w 17 pos. i to pomimo, że w przygotowaniu sięgneliśmy znacznie dalej i inaczej kontynuowaliśmy grę. Już podczas partii była tego świadoma i po zakończeniu morderczej rozgrywki (partia trwała 4 godziny) uzasadniła Omawialismy plan zwiazany z otwarciem gry ruchem fxe6 (po wczesniejszym Gh3) Jednak podczas partii przestraszylam sie, ze rywalka moze gdzies wtracic ruch Wf8 i zostane zepchnieta do obrony. Wynika z tego, że jej gra nie opierała się tylko na przygotowaniu i podczas partii myślała samodzielnie. Błąd wyniknął stąd, że jej zdaniem przygotowując się do gry, zwyczajnie przeoczyliśmy wtrącenie w którymś momencie posunięcia Wf8. Postanowiła więc zmienić plan i otworzyć linię g.
Za taką decyzję w żadnym wypadku skrytykować jej nie mogłem, wręcz pochwaliłem ją za to, że potrafi samodzielnie podejmować tak ważne kluczowe decyzje. Niestety podczas wszystkich zawodów juniorskich często trenerzy krytykują juniorów za to że zagrali po swojemu Taka krytyka i narzucanie konkretnych wariantów jako jedynych słusznych zabija twórcze rozwiązywanie problemów przy szachownicy i uzależnia od teorii.
Partię tę można przegladnąć na stronie http://www.krystek.fc.pl/tur_szachista/roksana_malwina.htm
Warianty i komantarze są autorstwa Roksany. Ja tylko usunąłem te nieprawidłowe i pomogłem w niektórych fragmentach odpowiednio zredagować. Oczywiście nie na wszystkie rozwiązania wpadła podczas analizy (za dobrze by było ) Pracujemy w ten sposób, że jak coś przeoczy, to drukuję jej diagramy i rozwiązuje to w formie zadań np. jak białe/czarne mają dalej kontynuwać grę, podaj warianty itp. W ten sposób do wszystkiego dochoszła samodzielnie. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 12, 2006 8:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Podsumowując Twój przykład szkolenia: Roksana ma inteligentnego Trenera prowadzącego ją tak aby była rokroczną finalistką MPJ (a później łatwo wygrywając PMPK, być stałą bywalczynią MPK). Gratuluję pozwalania samodzielnego myślenia, czyli tego czego się boi większość rodziców i szkoleniowców. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|