| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 28, 2005 4:38 pm Temat postu: Pomoc dla zawodnika na poziomie II-I kategorii |
|
|
|
Pod koniec września zamierzam wystąpić w turnieju z możliwością poprawienia kategorii. Chciałbym się przez wakacje trochę podszkolić w następujących rzeczach:
Z debiutów:
1. Obrona królewsko-indyjska. Chodzi o grę białymi. Ten wariant to jest moja zmora. O wiele słabsi szachiści leją mi równo w tym wariancie. Proszę o jakieś linki, gdzie mogę się podszkolić z tego wariantu.
2. Obrona Czigorina(1.Sf3 Sc6 2.d4 d5 3.c4). Tutaj również chodzi o grę białymi.
Z gry środkowej:
Tutaj to tylko kombinacje, bo z planowania w 2 miesiące to sie raczej nie przygotuję.
Proszę o podanie stron z kombinacjami w których można poćwiczyć liczenie wariantów(ma to być kombinacja na 5-10 posunięć każdej strony do przodu). Obowiązkowo mają być ROZWIĄZANIA kombinacji.
Z końcówek.
Tutaj proszę o podanie linków z pożytecznymi w celach naukowych końcówkami.
To wszystko proszę podać dla zawodnika na poziomie II-I kategorii. |
|
| Powrót do góry |
|
bish0p Nowy

|
Wysłany: Sro Cze 29, 2005 10:59 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 10:24 am Temat postu: Re: Mam prośbę. |
|
|
|
| lk85 napisał: | | ...Proszę o jakieś linki, gdzie mogę się podszkolić z tego wariantu...Proszę o podanie stron z kombinacjami w których można poćwiczyć liczenie wariantów...Obowiązkowo mają być ROZWIĄZANIA kombinacji...Tutaj proszę o podanie linków z pożytecznymi w celach naukowych końcówkami...To wszystko proszę podać dla zawodnika na poziomie II-I kategorii... |
A może by tak jeszcze zagrać za Ciebie w tym turnieju?
www.google.com - ten super link pozwoli Ci znaleźć wszystko czego potrzebujesz...
Nie ma za co  _________________ pay attention or pay the price |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 11:53 am Temat postu: |
|
|
|
Ta strona co podałeś Bishop jest rewelacyjna. Już kiedyś z niej korzystałem, ale potem nie wiem dlaczego przestała mi działać, a dzisiaj załączyłem ją znowu i działa  .
Stronę www.google.pl też znam  .
Większe podziękowanie dla Bishopa oczywiście  . |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Czw Cze 30, 2005 12:47 pm Temat postu: Re: Mam prośbę. |
|
|
|
| brainw0rker napisał: |
A może by tak jeszcze zagrać za Ciebie w tym turnieju?
www.google.com - ten super link pozwoli Ci znaleźć wszystko czego potrzebujesz...
Nie ma za co  |
Pomógłbyś zamiast sobie żarty robić co . Troszkę bez sensu była twoja wypowiedź a innym za słowo łapiesz po kolei cwaniaczku ty hehe. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 7:32 am Temat postu: |
|
|
|
Dzięki  .
Właśnie o coś takiego mi chodziło. Te wysunięte piony białych przecież jakąś siłę muszą mieć  .
Będę musiał grać 1.d4, ale mnie to nie przeszkadza. |
|
| Powrót do góry |
|
havi Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 01, 2005 8:17 pm Temat postu: |
|
|
|
brainwOrker jesteś nieoceniony.z tłumu beznadziejnych prymitywnych dyskusji i kretyńskich postów pojawiających sie na tym forum można jednak wyłowić perełki.Twoje uwagi są zawsze trafne.tak trzymać. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 03, 2005 9:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Havi w realu to pewnie małe dzieci cie biją co nie?  |
Tak sobie myślałem co by tu mu napisać
I..., nie muszę
Pozdrawiam
Krzysiek J. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 7:47 am Temat postu: |
|
|
|
Havi tutaj na tym forum nikogo nie lubi. Na samym początku gdy się tylko pojawił, to zaczął obrażać Tpp i K_M_K, przez co K_M_K niestety rzadziej wypowiada się na forum. Potem havi miał jeszcze kilka konfliktów, a teraz przyczepił się do mnie.
Moim zdaniem osoby które wyzywają wszystkich przez internet są tępione w życiu i chcą odreagować w necie. Havi jest tego dobrym przykładem  . |
|
| Powrót do góry |
|
Ediii Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 8:40 am Temat postu: |
|
|
|
Zgadzam sie z Ik85. Ewidetnie mu cos brakuje:D Tylko wszystkim jedzie po ambicji. Szkoda ze jest mocny tylko w gebie bo te jego PUSTE KRYTYKI sa nic nie warte. Wszystko jest tragiczne złe i afe. A sam juz Ci nie powie co zrobic zeby było lepiej. Pewnie nie wie, ale nie wnikam:) Zreszta moze jego idolem jest Lepper i lubi pisac zeby sobie popisac:D Jak ma "Auschwitz" w domu......to gdzies pofikac musi....... _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
|
A nie znacie może stron z kombinacjami, w które nie są bardzo trudne, ale wymagają liczenia na wiele posunięć do przodu?
Niestety w dejascachii rozwiązuję kombinacje na poziomie advanced, ale jest tam niewiele liczenia, natomiast na najwyższym poziomie jest sporo liczenia, ale nie mam szans rozwiązać tamtych kombinacji  . |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 2:34 pm Temat postu: cdn. |
|
|
|
http://www.fcmc.pl/szachy/taktyka.html
Na pewno poradzisz sobie z rozwiązaniem tych kombinacji. Powodzenia
Tak na marginesie- ja także przygotowuję się do ważnego turnieju i szukam stron związanych z wariantem Drakona w Obronie Sycylijskiej. Może znasz jakieś ciekawe? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 04, 2005 3:58 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Havi tutaj na tym forum nikogo nie lubi. Na samym początku gdy się tylko pojawił, to zaczął obrażać Tpp i K_M_K, przez co K_M_K niestety rzadziej wypowiada się na forum. Potem havi miał jeszcze kilka konfliktów, a teraz przyczepił się do mnie.
Moim zdaniem osoby które wyzywają wszystkich przez internet są tępione w życiu i chcą odreagować w necie. Havi jest tego dobrym przykładem . | havi jest upierdliwy (tak jak i JA ) i nie lubi (a może nie umie) przegrywać. Dlatego musi odreagować. I co pewiem czas znajduje nową ofiarę. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|