| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Canoe Nowy

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:46 am Temat postu: Obliczanie rankingu szachowego |
|
|
|
Witam
Jestem zainteresowany obliczaniem rankingu na różnych turniejach począwszy od zwykłych turniejów gdzie pojawiają się tylko zawodnicy od 1000 do 1800 no góra około 2000, a skończywszy na turniejach gdzie grają tylko zawodnicy z czołowej 100 listy FIDE.
Czy ktoś z was zna sposoby jego obliczania  Za każdą informację byłbym bardzo wdzięczny.
Dziękuję |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Z tego co pamietam, to ranking polski liczy sie nastepujaco:
1. Sumuje sie rankingi przeciwnikow + Twoj.
2. Dzieli przez liczbe przeciwnikow + 1.
3. Oblicza sie liczbe minusow lub plusow, zakladajac, ze zero to zrobienie 50% mozliwych punktow (czyli liczba partii / 2) a kazda polowka punktu ponizej to minus a powyzej to plus.
4. Oblicza sie wartosc plusa/minusa (400 / (ilosc partii + 1)).
5. Mnozy liczbe plusow/minusow przez powyzsza wartosc i dodaje/odejmuje od sredniego rankingu z punktu 2.
I tyle.
Co do ELO, to sprawa jest znacznie bardziej skomplikowana. O ile sie nie myle, to oblicza sie ilosc zdobytych/straconych punktow rankingowych w kazdej partii. Suma daje zmiane dla danego turnieju. Tyle, ze ELO nie zmienia sie po kazdym turnieju, tylko raz na pol roku.
A ilosc zdobytych/straconych punktow rankingowych oblicza sie z tabeli prawdopodobienstwa. To sie nazywa zdaje sie warotsc oczekiwana czy jakos tak. Znaczy, z porownania rankingu wychodzi z jakim prawdopodobienstwem powinno sie wygrac/przegrac z danym przeciwnikiem i zaleznie od rzeczywistego wyniku, otrzymuje sie jakas ilosc punktow rankingowych (dodatnich lub ujemnych).
Mam nadzieje, ze niczego nie pokrecilem i to co napisalem jest w miare zrozumiale : )) |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:15 pm Temat postu: |
|
|
|
A czy są jakieś programy do obliczania ELO? |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | A czy są jakieś programy do obliczania ELO? |
Tak, na pewno.
Zdaje sie, ze Swiss Perfect to robi. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Ale ten program pewnie jest płatny? |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:33 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ale ten program pewnie jest płatny? |
Najnowsza wersja prawie na pewno tak. Ale jakas starsza moze byc juz darmowa. Nie dam za to glowy. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 1:40 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Sty 14, 2005 3:15 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | A czy są jakieś programy do obliczania ELO? | Jak chcesz zrobić symulację, to prościej będzie skorzystać z kalkulatora na stronie fide |
|
| Powrót do góry |
|
Canoe Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 17, 2005 6:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | J*** [mod.K_M_K]. |
Nie ma sprawy - chętnie poczytam. Adres znajdziesz na stronie: www.m-ryszawy.webpark.pl |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 9:42 am Temat postu: |
|
|
|
No nie!
Nie dosc, ze K_M_K chce zrobic komus przysluge, to jeszcze sam ma znalezc adres?
Zachowanie niektorych osob mnie po prostu rozwala : ((
I tylko sie zastanawiam czy jest to przejaw glupoty czy chamstwa. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 18, 2005 4:44 pm Temat postu: |
|
|
|
| Rathi napisał: |
No nie!
Nie dosc, ze K_M_K chce zrobic komus przysluge, to jeszcze sam ma znalezc adres?
I tylko sie zastanawiam czy jest to przejaw glupoty czy chamstwa. |
A ja nie rozumiem o co tobie chodzi człowieku.Od dłuższego czasu zaśmiecasz forum głupkowatymi postami nie na temat i jeszcze masz czelność obrażać nowych użytkowników.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 12:59 am Temat postu: |
|
|
|
| Rathi napisał: |
No nie!
I tylko sie zastanawiam czy jest to przejaw glupoty czy chamstwa. | według mnie jedno nie wyklucza drugiego
| estoril napisał: | | A ja nie rozumiem o co tobie chodzi człowieku.Od dłuższego czasu zaśmiecasz forum głupkowatymi postami nie na temat i jeszcze masz czelność obrażać nowych użytkowników. | czy tak trudno przesłać adres e-maila na priva  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Canoe Nowy

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 1:08 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | Rathi napisał: |
No nie!
I tylko sie zastanawiam czy jest to przejaw glupoty czy chamstwa. | według mnie jedno nie wyklucza drugiego
| estoril napisał: | | A ja nie rozumiem o co tobie chodzi człowieku.Od dłuższego czasu zaśmiecasz forum głupkowatymi postami nie na temat i jeszcze masz czelność obrażać nowych użytkowników. | czy tak trudno przesłać adres e-maila na priva  |
OK - popełniłem mały błąd - Sorry
oto mój e-mail:
m.ryszawy@poczta.fm |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 1:18 am Temat postu: |
|
|
|
Nie musisz przepraszać Canoe bo naprawdę nie ma kogo.Niektórzy lubią krytykować innych używając słów "chamstwo" ale tak się składa , że robią to wlaśnie ci , którzy są najbardziej chamscy.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sro Sty 19, 2005 2:45 am Temat postu: |
|
|
|
Tpp masz rację tylko nie rozumiem dlaczego cytujesz moją wypowiedź przy własnym stwierdzeniu:"czy tak trudno przesłać adres e-mail na priva?", bo przecież moja krytyka dotyczyła użytkownika "Rathi" a nie "Canoe".
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|