| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
thorn Nowy

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 8:58 am Temat postu: Żółtodzioby do boju |
|
|
|
Witam,
Nie chcę zawracać Wam „króla”, lecz jestem zmuszony ponieważ nie udało mi się odszukać odpowiedzi na nurtujące pytania. Chciałem kupić „szachistę” ale po kilkunastu pytaniach w kioskach i empikach doszedłem do wniosku, że to graniczy z cudem i nie pozostaje mi nic innego jak napisać prośbę do Was. Podobno kto pyta nie błądzi. Uczę się grać w szachy, nie znam wyjściówek – końcówek itp. Niestety nie mam też internetu w domu, piszę z pracy jak szef nie patrzy  . Jestem pełen werwy aby stanąć z kimś do konfrontacji. Co mają robić ludzie w podobnej sytuacji do mojej? Jakie książki? Turnieje?
Strasznie mało pisze się na ten temat w internecie, o prasie nie wspominając.
Help.
Pozdrawiam,
thorn |
|
| Powrót do góry |
|
capablanca87 Nowy

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 10:28 am Temat postu: |
|
|
|
Jeśli chcesz zacząć grać w szachy najlepiej zapisz się do jakiegoś klubu szachowego, będziesz mógł wtedy nauczyć się grać a do tego występować w turniejach szachowych, jeśli nie ma w okolicy klubu szachowego możesz kupić jakąś książkę o szachach w księgarni i sam poznawać arkana gry. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 2:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Jesli chodzi o książki to według mnie dla początkujących jest najlepsza książka Patrica Wolffa pt. SZACHY dla żóltodziobów (no troche obraźliwa nazwa ale warto kupić cena 39 zł) _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 2:41 pm Temat postu: |
|
|
|
Czy najlepszą?! Wiele jest 'najlepszych' książek dla początkujących. Ta jest jedną z nich. Wybór zależy od mentalności czytającego. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 4:49 pm Temat postu: |
|
|
|
Początkujący powinien poznawać szachy poprzez grę, a nie książki. Graj w szachy ze znajomymi, pewnie są wśród nich całkiem przyzwoici szachiści  . |
|
| Powrót do góry |
|
thorn Nowy

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 5:33 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam,
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Problem polega na tym, że nie mam z kim ćwiczyć. Wszyscy się pożenili  . I brak czasu u Nich.
Bardzo chętnie zapisałbym się do jakiegoś klubu ale nie mogę na takowy trafić. Mieszkam w W-wie – może mogę jeszcze liczyć na Waszą podpowiedz, gdzie szukać?
Mecz korespondencyjny to dobry pomysł?
Książkę kupię, dziękuję.
Pozdrawiam,
thorn |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 6:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Gdybyś miał stałe łącze, to by nie było problemu. Wszedłbyś na kurnik.pl i po kłopocie  . |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Wto Paź 19, 2004 9:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Witaj Thorn.Polecan Ci dwóch wybitnych polskich autorów książek szachowych : Stanisław Gawlikowski i Tadeusz Czarnecki.W ich repertuarze znajdziesz wszystko - zarówno dla początkujących jak i dla średnio zaawansowanych i zaawansowanych - końcówki , debiuty , grę środkową , taktykę , strategię , naukę gry itp. - dosłownie wszystko.Ci autorzy i ich książki są poza wszelką konkurencją - stara dobra szkoła.A książki możesz znależć na Allegro.A jeśli chodzi o grę online to jeżeli możesz raz dziennie wejść do internetu na minutę to mógłbyś grać na sachy.sk - tam jest takie tempo gry -1 ruch w 1 lub 2 dni.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:23 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 1:56 am Temat postu: |
|
|
|
Oczywiście, że www.sachy.sk (są po polsku). Na kurniku można się tylko nauczyć wykonywać szybko złe posunięcia.
W W-wie jest wiele miejsc gdzie można pograć. Wejdź na stronę Mazowieckiego Związku Szachowego (link znajdziesz z lewej strony [Ciekawe strony (linki)] - [Wojewódzkie Związki Szachowe]). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 6:57 am Temat postu: |
|
|
|
Czemu na kurniku można sie nauczyć szybko wykonywać złe posunięcia? Przecież nie trzeba grać na rolnowie  . Tylko w tamtym pokoju grają na 3 min. A gra korespondencyjna dla początkującego gracza to chyba bezsens. Musisz rozgrywać jak najwięcej partii żeby sie czegoś nauczyć. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 1:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Trudno mi powiedzieć co do kurnika gdyż nie którzy grają gorzej przez Internet dlatego najlepiej chodzić na zajęcia . A na sachy.sk można zagrać z trenerem tylko żeby mógł komentować twoje posunięcia musisz mieć balik wykupiony. _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
thorn Nowy

|
Wysłany: Sro Paź 20, 2004 4:01 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam,
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc. Nie wiem jak się odwdzięczyć...
Mam jeszcze pytanie, może troszkę śmieszne ale co tam: zapewne Gracie (od czasu do czasu) z komputerem, Ogrywacie go?
Czy Ktoś był już na jakimś turnieju?
Pozdrawiam,
thorn |
|
| Powrót do góry |
|
thorn Nowy

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 10:40 am Temat postu: |
|
|
|
Witam,
Nie wiem jak zacząć ponieważ strasznie się wygłupiłem z tymi pytaniami. Przeczytałem trochę Waszych „wypowiedzi” na forum i wiem, że turnieje to dla Was chleb powszedni.
O mecze z komputerem też już nie pytam.
Ukłony z mojej strony.
Pozdrawiam,
thorn |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Czw Paź 21, 2004 11:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Thorn wcale się nie wygłupiłeś.Kto pyta nie błądzi.Gracze bardziej doświadczeni powinni ci pomagać i postarać się , żeby twój zapał nie wygasł.Co do programów to poleciłbym ci Chessmastera , moim zdaniem zdecydowanie najlepszy program do nauki i treningu.Możesz tam rozgrywać partie z różnymi rankingami - od najsłabszych do naprawdę bardzo silnych, sam zdobywając w ten sposób umowny ranking.Są tu symulacje największych arcymistrzów szachowych w historii , tak więc w przyszłości możesz spróbować swych sił nawet z Laskerem , Alechinem , Petrosjanem czy Kasparovem.Nie sposób wymienić wszystkich opcji i możliwości treningowych programu ale powiem , że gra naprawdę wciąga.
I jak ktoś wcześniej zauważył - już przedostatnią wersję , czyli Chessmastera9000 można nabyć stosunkowo tanio.Sam jak nie miałem dostępu do internetu wiele godzin dziennie spędzałem na zmaganiach z wirtualnymi szachistami Chessmastera.Ostatnio wciągnęła mnie opcja gry na ślepo. Świetna rzecz , również element treningu.
Mógłbyś napisać coś więcej o sobie - jaki prezentujesz poziom - czy jesteś jeszcze na etapie nieznajomości wszystkich zasad gry , czy też na etapie średniozaawansowanego samouka.A może robiłeś jakiś test sprawdzający w przybliżeniu poziom gry wyrażony rankingiem.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Czw Lut 21, 2008 11:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
|