Drogi Luke!
1) pytanie w jakim celu chcesz umiec grac db (bdb) blize?
2) czemu nie lepiej "wymiatac" na 7, 10 czy 15m gdzie MASZ MOZLIWOSC opracowania planu, naiwne ataki cie nie wykanczaja, itd, hm?
3) wg mnie 2kategorie kurnikowe 2000 i wiecej to BARDZO mocni blizarze. Oczywiscie wg mnie maja bdb nerwy oraz stosuja pewne sztuczki (np. zmiejszenie szachownicy, aby szybciej wykonywac ruchy!). Poza tym zwykle sa b.mocno ograni i wiedza kiedy do jakich pozycji dazyc (przechodzic)
4) Sa osoby co maja 2kat w realu, a na kurniku 1400-1500. Przyczyn bywa wiele. Niekiedy nie wyrabiaja sie na czas (nawet na 15m) pomimo wygranej pozycji, a czesto tez graja z mocnymi zawodnikami, wiec rzadko wygrywaja i rank i niezle leci
5) Mysle, ze sposobow jest duzo. Niemniej najpierw trzeba sie zastanowic W JAKIM CELU chce sie byc specjalista od bliza i na jakie czasy (blitz dzis to 5, 3 lub niekiedy nawet 2min! --> chociaz to juz chyba tzw. pociski 'bullety').
6) Jesli nie chcesz sobie za szybko skosic systemu nerwowego i nie jestes odpowiednio przygotowany do tego rodzaju DUZEGO WYSILKU (psychicznego), to lepiej ZAPOMNIJ o blizach, albo traktuj je WYLACZNIE jako zabawe

Na twoim miejscu zaczalbym sie martwic, gdybys grajac na 15-30min na kurniku przegrywal z kolesiami 1600-1700

. Ja dawniej tez chcialem grywac db blize (stad 'demon_szybkosci'), ale szybko mnie przekonano, ze to nie moj sport (zbyt slaby system nerwowy)

Czy zdajesz sobie sprawe DLACZEGO tak duzo osob grywa blize oraz czemu zostaly one dosc mocno "zakorzenione" w naszej kulturze/sporcie szachowym? Poza tym znasz zdanie EXPERTOW szachowych i TRENEROW dotyczace tematyki bliza? (czy warto, w jakich ilosciach i jakie daja korzysci)?