| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Willy Nowy
|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 9:31 pm Temat postu: Dragon czy Drakon? |
|
|
|
Jak to jest z tym debiutem, to jest wariant Dragona, czy Drakona? |
|
| Powrót do góry |
|
JJThompson Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 11:24 pm Temat postu: |
|
|
|
| JJThompson napisał: | I jedno i drugie.
| Wikipedia napisał: | | The name "Dragon" comes from the resemblance of Black's kingside pawn structure to the constellation Draco. |
|
Niezupełnie.
Dragon to słowo angielskie ("smok"). Po łacinie smok to draco, po grecku — właśnie drakon. Sam piszę, jak mi spod klawiatury wyjdzie, ale jeśli miałbym coś sugerować, to wariant smoka lub wariant smoczy, ewentualnie właśnie wariant drakona (ale małą, bo pisownia wielką sugeruje władcę Drakona — tego od drakońskich kar).
Na marginesie: w dawnej polszczyźnie funkcjonowało słowo drakowy, czyli "smoczy". Obecnie drako to gatunek palmy. _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Wto Gru 18, 2007 11:49 pm Temat postu: |
|
|
|
O ja pierdykam, to zawsze mi sie wydawał trudny debiut ale widzę że jest jeszcze bardziej skomplikowany niż myślałem...
A mógłbyś też coś wojtzuch o caro-kann napisać? Marcinos, w końcu specjalista w temacie, pisał mi kiedyś że w esperanto znaczy to "kakaowe oko". Ciekawe co na to Bralczyk? _________________ W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić? |
|
| Powrót do góry |
|
JJThompson Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 1:11 am Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: | | Na marginesie: w dawnej polszczyźnie funkcjonowało słowo drakowy |
A dziś mamy "dragi"... Zobacz no, jak ta polszczyzna się popsuła... ; ) _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 8:19 am Temat postu: |
|
|
|
Dragon to też żołnierz dawnej formacji wojskowej - dragonów. Dawno temu myślałem, że nazwa wariantu szachowego pochodzi właśnie od dragonów, tych wojskowych. Co do Twojej uwagi brainw0rker, to w zrozumieniu (przynajmniej częściowym) wariantu pomogły mi partie z książki A.Karpowa "Droga do zwycięstwa". Jest tam kilka partii granych drakonem: jedna z Gikiem, dwie z Korcznojem i jedna z jakimś Polakiem, nazwiska nie przypomnę sobie. Partie są ładnie i jasno skomentowane. Jeżeli chodzi o ogólne metody walki w drakonie, to sugeruję książkę E. Dearing "Play the Sicilian Dragon". _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 12:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Dragon to też żołnierz dawnej formacji wojskowej - dragonów. Dawno temu myślałem, że nazwa wariantu szachowego pochodzi właśnie od dragonów, tych wojskowych. |
Jest tego nawet więcej (za Uniwersalnym SJP PWN, skopiowane z wersji elektronicznej):
dragon niem. Dragoner, fr. dragon ‘smok; sztandar z wizerunkiem smoka’
1. histor. wojsk. «w dawnym wojsku: żołnierz lekkiej jazdy, początkowo pełniący służbę pieszo i konno, potem tylko konno»
2. pot. żart. «o kobiecie tęgiej, wysokiej, zamaszystej, energicznej, lubiącej komenderować innymi»
3. rzem. «szeroka, luźna patka z tyłu płaszcza»
m IV, D. -a, Ms. ˜nie; lm D. -ów; w zn. 1, 2 lp B.=D.; w zn. 3 lp B.=M.; w zn. 1 lm M. -i, B.=D.; w zn. 2, 3 lm M. -y, B.=M.
Na wszelki wypadek: polskie znaczenia zaczynają się od jedynki  _________________ "wojtzuch" piszemy od małej litery. |
|
| Powrót do góry |
|
Willy Nowy
|
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 19, 2007 4:18 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Ares Nowy

|
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 1:47 am Temat postu: |
|
|
|
Cześć, nie chce zakładać nowego tematu a mam pytanie... Znacie jakiś silnych graczy IM-GM co grają ten wariant - normalny dragon albo przyśpieszony?? _________________ "Geniuses like Beethoven, Leonardo da Vinci, Shakespeare, and Fischer come out of the head of Zeus, seem to be genetically programmed, know before instructed." - John Collins |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 9:22 am Temat postu: |
|
|
|
Ostatnio nie widziałem Drakona w akcji, ale zaglądnij na http://www.chessgames.com/index.html
Przydatna stronka. Wg niej, w latach 90-tych Drakona stosował Gelfand, Topałow, Leko, Aronian. Ale to pewnie tylko w ramach zaskoczenia debiutowego. Jakiś czas temu kupiłem książkę Dearinga o Drakonie. Została wydana w 2004 r., więc zawiera świeży materiał. Sprawdzę jakie nazwiska tam się pojawiają. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
PatPac the master Skoczek

|
Wysłany: Pon Sty 14, 2008 3:45 pm Temat postu: |
|
|
|
Polecam serię filmów na youtube.com autorstwa użytkownika majnu2006, pobieżnie przeglądając wyniki wyszkukiwania, natknąłem się chociażby na takie partie jak Anand-Kasparov... Polecam |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 9:05 am Temat postu: |
|
|
|
Co do książki Dearinga, to znalazłem tam nazwiska Aroniana, Bruzona, Ponomariowa, Topałowa, Szirowa i Chalifmana. Oczywiście grali czarnymi. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
TIP Nowy

|
Wysłany: Wto Sty 15, 2008 9:10 am Temat postu: |
|
|
|
Najwieksi obecnie specjalisci od smoczego to chyba Tiwiakow, Malachow, Georgijew i Rogozenko. Wielkim specjalista jest tez Chris Ward. |
|
| Powrót do góry |
|
Old_meb Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 04, 2008 10:34 pm Temat postu: |
|
|
|
mógł by ktoś opisać na czym to polega? byłbym wdzięczny _________________ Wszyscy jesteśmy rodziną. |
|
| Powrót do góry |
|
|