Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pojedynek z CM 10

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jacekbn
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 10:59 pm
Temat postu: Pojedynek z CM 10
Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie dotyczące gry przeciwko CM 10. Jak się ma gra z programem do reala ,i czy takie pojedynki mogą zwiększyć moją siłę gry?
W szachy gram zaledwie od roku a udaje mi się ograć prog na poziomie 1700 na P'30.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 11:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Trudno powiedzieć. Z CM10000 nie grałem, ale mam za to CM9000, tam CM ma ranking ponad 2800(w rzeczywistości ma 2600) i jak się przyłożę to zazwyczaj nie przegrywam(ale za to jest mnóstwo remisów w końcówkach) z 2100-2200. Gra z programem to jednak co innego niż gra z człowiekiem, grając z programem na tym poziomie niemal zawsze mam przewagę piona lub dwóch, którą to tracę w grze końcowej gdzie komputer idealnie się broni i dlatego często jest remis. Podsumowując: gra środkowa lepsza w moim wykonaniu, ale końcówki zdecydowanie na korzyść programu, kompy doskonale liczą warianty w grze końcowej.
Grając z programem ciężko o motywację, przegrana z nim wogóle nie boli, więc nie ma tej determinacji co na sali turniejowej.
Mówi się, że gra z komputerem nie tylko nic nie pomaga, a wręcz szkodzi, ja uważam, że jest inaczej. Jest to świetna nauka realizacji przewagi. Grając z człowiekiem gdy mam dość dużo czasu to mając przewagę piona zazwyczaj wygrywam bez większych problemów, a z programem gram na maxa mając nawet figurę więcej, bo chwila dekoncentracji i po partii.
Powrót do góry

jacekbn
Nowy

PostWysłany: Pią Wrz 21, 2007 11:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To fakt,końcówki w ich wykonaniu są deprymujące.Ile to razy wydawało mi się ,że partia jest wygrana Very Happy,a tu niespodziewanie bęc ,jeden ruch i po grze.
Dzięki za odpowiedz.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 22, 2007 12:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pamiętam jedną sytuację gdy grałem z CM6000 z jakimś bardzo słabym przeciwnikiem, powiedzmy że grał na poziomie V czy IV kategorii, specjalnie oddawałem mu figury a ten w pewnym momencie zapowiedział mi mata w 11 ruchach Laughing . Już realny przeciwnik na tym poziomie by coś takiego wyliczył... Programy są tak skonstruowane, że nawet na bardzo niskim poziomie trudności jak istnieje możliwość mata, to one to zauważą nawet na kilkanaście posunięć do przodu, choć czasem zdarza im się w złożonej pozycji pomylić o ruch czy dwa, np. jest mat w 13 a nie w 11.
Powiedzmy, że program gra na poziomie ELO 2000, to gra środkowa będzie w takim przypadku gdzieś na 1800, a umiejętność utrudniania realizacji przewagi i dostrzeganie mata ma na poziomie o kilkaset punktów rankingowych więcej.
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Wrz 22, 2007 1:05 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak tylko z ciekawości zapytam, co stoi na przeszkodzie, aby po prostu wystartować w jakimś turnieju i samemu sie przekonać jak rank komputerowy przekłada się na realny?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1