Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Gambit hetmański- proszę o pomoc.
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:28 pm
Temat postu: Gambit hetmański- proszę o pomoc.
Odpowiedz z cytatem

Jeśli przeciwnik zagra mi w pierwszym posunięciu e4, to czarnymi gram skandynawską którą już w miare opanowałem, dobrze mi sie gra w tym debiucie i wyniki są ok, jednak moje wyniki czarnymi po 1.d4 są wręcz katastrofalne, nierzadko przegrywam z teoretycznie słabszymi rywalami.. Zawsze staram sie czarnymi doprowadzić do gambitu hetmańskiego, jednak pojawiają sie problemy:
- wpadki debiutowe, przez które od początku stoję na straconej pozycji;
- ogólnie gra mi sie jakoś nieprzyjemnie ten debiut, pewnie dlatego, że nie mam pomysłu na grę w tym wariancie.

Jeśli znacie jakieś dobre strony internetowe, dzięki którym mógłbym sie podszkolić w tym debiucie, to bardzo bym prosił. Ja też staram sie szukać, jednak nic naprawdę ciekawego znaleźć nie potrafię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 2:54 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przejrzyj moje partie z Marcinem - on potrafi się świetnie bronić w tym wariancie. Oprócz tego przedostatnia partia z Bykiem. Jest kilka ciekawych wariantów dla czarnych - w tym właśnie skandynawka, king's indian i grunfeld. Do tego dochodzi Bykowe benoni, ale ja już znajdę na to sposób : p

Generalnie chyba chodzi o sam debiut tak?

BTW: Byk ma ponoć jakieś materiałsy na ten temat, ale jeszcze maila od niego nie dostałem : )

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 3:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
BTW: Byk ma ponoć jakieś materiały na ten temat, ale jeszcze maila od niego nie dostałem : )

JJ - Wysłane: Wt 2007-03-13 07:34 Shocked - i dodam, że nie było zwrotu (wysłane z konta firmowego, więc nie spam)
Zaraz Ci wyśle jeszcze raz.

I obrona Benoni to nie jest Gambit hetmański Very Happy

Gambit hetmański 1.d4 d5 2.c4
Obrona Benoni 1.d4 Sf6 2.c4 c5 2.d5 itd.

Lk85, tak na oko, skoro masz kłopoty w gambicie hetmańskim, to może należałoby debiut zmienić Smile. Służe materiałami, choć o gambicie hetmańskim nic nie mam (bo nie grywam). Jeśli się na coś zdecydujesz, to daj znać.

Pozdrawiam
byku

EDIT: Wysłane. JJ - jak nie dostaniesz znowu, to daj znać na PW.
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 3:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jest jeszcze modern Benoni, czyli bardzo dowolnie tłumacząc nowoczesny smutek Very Happy
{This opening system resembles the King's Indian defense in its strategic
content. Here Black first plays c7-c5 intending to open the a1-h8 diagonal for
the darksquared bishop and only then fianchettoes it. This system named in the
opening manuals as the Modern Benoni, strategically targets a queenside attack.} 1.d4
Nf6 2.c4 c5 3.d5 e6

JJThompson
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 3:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Byk napisał:
JJThompson napisał:
BTW: Byk ma ponoć jakieś materiały na ten temat, ale jeszcze maila od niego nie dostałem : )

JJ - Wysłane: Wt 2007-03-13 07:34 8O - i dodam, że nie było zwrotu (wysłane z konta firmowego, więc nie spam)
Zaraz Ci wyśle jeszcze raz.

Teraz doszło. Dziękuję serdecznie : )

Byk napisał:
I obrona Benoni to nie jest Gambit hetmański :D

Ale Obroną Benoni może uchylić się przed gambitem : p

Byk napisał:
Lk85, tak na oko, skoro masz kłopoty w gambicie hetmańskim, to może należałoby debiut zmienić :).

O to mi właśnie chodziło ; )

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 4:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85

Powiedz coś wiecej. Chodzi Ci o to, że chciałbyś lepiej gać gambit hetmański (1.d4,d5.2.c4,e6), czy chodzi o to że masz problemy z 1.d4 (wtedy znajdziemy może coś innego dla Ciebie)?
Powrót do góry

byk
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 6:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

JJThompson napisał:
Przejrzyj moje partie z Marcinem - on potrafi się świetnie bronić w tym wariancie.

I jeszcze dodam. Mimo wszystko uważam, że bardziej celowy od Marcinosa do przejrzenia byłby gracz pokroju ... Kramnika Very Happy Wink .
Sugeruję znaleźć w necie analizy partii z meczu o mistrzostwo świata z Topałowem. Większość partii to był właśnie gambit hetmański. Analizy były z pewnością na chessbase, twic, Susan Polgar blog i pewnie w wielu innych miejscach.

Powodzenia
byku
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 7:30 pm
Temat postu: Re: Gambit hetmański- proszę o pomoc.
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Jeśli przeciwnik zagra mi w pierwszym posunięciu e4, to czarnymi gram skandynawską którą już w miare opanowałem, dobrze mi sie gra w tym debiucie i wyniki są ok, jednak moje wyniki czarnymi po 1.d4 są wręcz katastrofalne, nierzadko przegrywam z teoretycznie słabszymi rywalami.. Zawsze staram sie czarnymi doprowadzić do gambitu hetmańskiego, jednak pojawiają sie problemy:
- wpadki debiutowe, przez które od początku stoję na straconej pozycji;
- ogólnie gra mi sie jakoś nieprzyjemnie ten debiut, pewnie dlatego, że nie mam pomysłu na grę w tym wariancie.

Jeśli znacie jakieś dobre strony internetowe, dzięki którym mógłbym sie podszkolić w tym debiucie, to bardzo bym prosił. Ja też staram sie szukać, jednak nic naprawdę ciekawego znaleźć nie potrafię.

Co konkretnie chcesz grać po 1)d4 d5 2)c4 ?

-przyjęty hetmański
-obrona słowiańska albo półsłowiańska
-obrona ortodoksyjna

i podawaj konkretne problemy to może ci coś doradzę Smile
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 16, 2007 8:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cieszę sie, że tyle osób chce mi pomóc Smile . Teraz podam więcej informacji o moim stylu gry oraz o wariancie który dotychczas grałem:
Lubie pozycje niezbyt skomplikowane, jednak z możliwościami taktycznymi, a nie taką typową grę pozycyjną(w ostatnim okresie według mnie siła moich obliczeń wzrosła i chciałbym to jakoś wykorzystać).
Dotychczas zawsze starałem sie doprowadzać do wariantu: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Gg5 Ge7 5.Sf3 h6 6.Gh4 0-0 7.e3 b6. Co tu dużo mówić- jest to zazwyczaj nudna, pozycyjna gra, która jednak od pewnego czasu wogóle mi nie leży i nie daje mi satysfakcji z gry, szczególnie, że jak wspomniałem wyżej chciałbym wykorzystać moje postepy w liczeniu wariantów.

Na PW podsunięto mi pomysł, że np. obrona słowiańska dla mnie będzie dobra.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 11:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Cieszę sie, że tyle osób chce mi pomóc Smile . Teraz podam więcej informacji o moim stylu gry oraz o wariancie który dotychczas grałem:
Lubie pozycje niezbyt skomplikowane, jednak z możliwościami taktycznymi, a nie taką typową grę pozycyjną(w ostatnim okresie według mnie siła moich obliczeń wzrosła i chciałbym to jakoś wykorzystać).
Dotychczas zawsze starałem sie doprowadzać do wariantu: 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sc3 Sf6 4.Gg5 Ge7 5.Sf3 h6 6.Gh4 0-0 7.e3 b6. Co tu dużo mówić- jest to zazwyczaj nudna, pozycyjna gra, która jednak od pewnego czasu wogóle mi nie leży i nie daje mi satysfakcji z gry, szczególnie, że jak wspomniałem wyżej chciałbym wykorzystać moje postepy w liczeniu wariantów.

Na PW podsunięto mi pomysł, że np. obrona słowiańska dla mnie będzie dobra.

Tak jak pamiętam to ty czarnymi grając nie lubisz mieć króla pod obstrzałem,
a chyba w słowiańskiej trudniej tego uniknąć niż w ortodoksyjnej Smile
Poza tym jak ci biały wybierze wymienny wariant w słowiańskiej żeby cię zadusić pozycyjnie, to żeby taktycznie zamącić czarnymi też trzeba trochę zaryzykować.

Masz już zaplanowane konkretne warianty:
powiedzmy 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 i czy teraz chcesz 4...d:c4 czy 4...a6?
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 2:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Bardziej mi sie podoba d:c4.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 5:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Bardziej mi sie podoba d:c4.

Ale wtedy ci zagrają 5.e4 i co, podoba ci się 5...b5 Smile
Powrót do góry

pooher
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 7:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85
Tu masz taką małą ściągawkę:

1. d4 d5
2. c4 c6
3. Nf3 Nf6
4. Nc3 e6
[4... dxc4 5. a4 Bf5 6. e3 e6 7. Bxc4 Bb4 8. O-O Nbd7;
(4... a6 5. e3 b5 (5...e6 6. b3 Bb4 7. Bd2 Nbd7 8. Bd3 O-O)6.b3 Bg4 7. Be2]
5. e3 Nbd7
6. Bd3 dxc4
7. Bxc4 b5
8. Bd3 Bb7
9. O-O a6
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Mar 17, 2007 7:13 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No wtedy bronimy czarnymi tego zdobytego pionka Razz . W sumie ten wariant mi sie przyda nawet jak będę grać białymi, bo czasem przeciwnicy mi tak grają.
Powrót do góry

Dzambus
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Mar 18, 2007 8:52 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
No wtedy bronimy czarnymi tego zdobytego pionka Razz . W sumie ten wariant mi sie przyda nawet jak będę grać białymi, bo czasem przeciwnicy mi tak grają.

Widzę że cię tu namawiają do wariantu merańskiego. W nim zdecydowanie kwestia bezpieczeństwa króla czarnych nie jest pierwszoplanowa Smile

Chcesz posłuchać o wariancie 1.d4 d5 2.c4 c6 3.c:d5 c:d5 4.Sc3 Sf6 5.Gf4 (dlaczego białe grają taką kolejność posunięć - żeby nie wyprowadzać na razie Sf3 aby po e3 hetman pilnował h5 i czarne nie mogły zagrać wariantów ze Sh5) i teraz 5...Hb6!?

Jest to nieco ryzykowna próba grania czarnymi na wygraną, jeśli musisz akurat wygrać partię Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 2