Wysłany: Nie Sty 28, 2007 12:38 am Temat postu: Szachy drużynowe - zainteresowani?
Witam 28.01 ,
przeglądając newsy na FICS-ie znalazłem taką oto stronkę: http://www.tlmk.net/ocl/
Mowa na niej o turniejach drużynowych, rozgrywanych zarówno na FICS, jak i ICC. Pomysł od razu mnie zaciekawił, na tyle by przekopać się przez zasady etc. Z najciekawszych rzeczy:
3 sekcje - U1600, U1900, Open (czyli de facto +2000+).
System jest bardzo dobrze zorganizowany ( w teorii) i wymusza dyscyplinę.
Jest parę drużyn i wygląda na to, że podchodzą do sprawy poważnie.
Ale co mnie najbardziej tam zainteresowało? Nie komunały typu - "Poznaj ciekawych ludzi z całego świata", "Grunt to dobra zabawa" itp.
Otóż to, że możemy sobie nawzajem pomóc. Grając w interesie drużyny, kolegów czy koleżanek przykładamy się bardziej, przygotowujemy się do partii. W razie porażki można wysłuchać uwag od reszty drużyny, podyskutować o partii - z doświadczenia wiem, jak wiele to daje. Dlatego:
Czy są chętni? Chociaż wstępnie? Turniej wymaga samodyscypliny, walkowery są przyznawane bez litości - a przy tym nie samymi szachami człowiek żyje. Ale zalety są spore - gra z wartościowymi przeciwnikami, wspólne konsultacje i ogólnie mobilizacja szachowa. Gra się 60m + 15's czyli podobnie jak u nas na turnieju.
Rozważałbym start tylko w U1900 lub Open. 2 problemy:
1) W Open grają wymiatacze, których rankingi przekraczają 2200, czyli lepiej od większości z nas, ergo gramy by dać się zbić - ale ilu z nas będzie miało okazję zagrać długą partię z IM'em? To doskonała szansa i chyba warto spróbować.
2) U1900 - Część z nas ma ranking wyższy (na FICS i w realu) niż dane 1900. Np. Krystian, keino, bigran, IM Aagard itp. - co od razu wyeliminowałoby ich z rozgrywek.
Dlatego bardziej przychylałbym się ku opcji Open - organizatorzy nie powinni robić przeszkód. Potrzeba sześciu zawodników - 4 grających na deskach I - IV + 2 w rezerwie, jak na olimpiadzie. Jest sporo czasu na zastanowienie się i ewentualną zmianę decyzji, ponieważ w grę wchodzi tylko sesja wiosenna - na zimową zapisy są już zamknięte. Rozgrywki trwają ok. 2 miesiące. Więcej informacji na wspomnianej stronie - http://www.tlmk.net/ocl/. Jeśli ktoś ma kłopoty ze zrozumieniem zasad (są troszkę zakręcone) to proszę śmiało na PW, pomogę.
Zachęcam wszystkich forumowiczów! To niepowtarzalna okazja by pograć w turniejowe szachy z prawdziwego zdarzenia i podnieść swój poziom gry.
Zainteresowanych proszę o wpisywanie się w tym temacie, ewentualnie na PW. Natomiast tych którzy uważają pomysł za kiepski, proszę o dobrą argumentację. Tyle z mojej strony, czekam na wasze opinie.
Dla zwiększenia zainteresowania tym pomysłem, rzucę tylko linkiem:
http://www.tlmk.net/OCL/OCL_Champs.html
Zobaczcie kto grał na drugiej desce zwycięskiego zespołu w edycji Open Spring 2004 Tourney.
Przeglądając Hall Of C.hampions można znaleść kilka takich rodzynków.
Szkoda, że inicjatywa Marcinosa na razie jest bez odzewu! Ja już mu się wytłumaczyłem .
Wielkie dzięki bigran za tego linka! Kto jeszcze się waha, niech odpowie sobie na pytanie - ile razy w życiu będdie mógł zagrać z Gm (IM ) na równych warunkach długą partię? To nie to samo co strzelenie sobie fotki na Amplico AIG, czy nawet krótki blitz. Długa partia z bardzo mocnym war... znaczy szachistą - gdzie można nauczyć się więcej? Do edycji Spring 2007 jeszcze daleko - więc jest czas do namysłu, choć co tu rozważać? Kosiarze z turnieju forumowiczów - na was patrzę!
Pozdrawiam, dzięki za linka.
// Mały ten świat // _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Ja się nie mam czego bać..., za cienki leszczyk ze mnie, ale dziwię się wymiataczom, ja na Waszym miejscu bym się zgłosił i grał/przegrał/wygrał
Świetny pomysł, ale robotników mało _________________ Ja Ciebie też
Hej,
Janczewski, z twoim programem treningowym za 5 lat będziesz GM'em . Nie zachęcaj innych, tylko dołącz - potrzebujemy 6 zawodników! Nie każdy będzie mógł zagrać w każdej kolejce to jasne, ale możemy rotować. Zapraszam!
Poza tym jedna sprawa - co stoi na przeszkodzie by wystawić dwie szóstki - jedną w OPEN - dla GM'ów jak bigran czy keino - a drugą w kategorii U1900 - to też za wysokie progi? Przecież w tej kategorii jest wielu graczy około 1600-1700 - absolutnie w zasięgu większości Forumowiczów! Jak ktoś nie chce grać z Aagardem - trudno, można zrozumieć niechęć do bycia bitym - ale już taka kategoria U1900 leży naprawdę w zasięgu. Panie i panowie - to tylko ok.5 gier, drużyn nie ma zbyt wiele. A doświadczenia tu zebrane zaprocentują...
Pozdrawiam i zapraszam do wspólnego przedsięwzięcia KC Forum "Szachista" _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Krystian się zgłasza, jednak nie zawsze będzie dyspozycyjny (priorytetem są turnieje w realu, szczegóły zna Marcin)
Marcinos napisał:
1) W Open grają wymiatacze, których rankingi przekraczają 2200, czyli lepiej od większości z nas, ergo gramy by dać się zbić - ale ilu z nas będzie miało okazję zagrać długą partię z IM'em? To doskonała szansa i chyba warto spróbować.
Gra z takimi rywalami to bajka! Logika (czasami mam wrażenie że prostota) i konsekwencja która płynie z gry tak silnych rywali, jest uderzająca
Jak czas pozwoli to mogę zagrać.
Patrząc uczciwie to jednak w drugiej drużynie. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Dziękuję za odpowiedź panowie. Witam Krystiana na pokładzie drużyny tworzonej na Open. Razem jest nas na razie czterech - GM bigran, GM keino, niżej podpisany oraz Krystian. Nie ukrywam, że bardzo liczę na udział Kostrzewskiego. To oznacza, że brak nam jeszcze jednej osoby - jeśli ktoś czuje się na siłach, zapraszam serdecznie .
Można też chyba ogłosić oficjalny "draft" do drużyny U1900. Tpp zgłosił akces, liczę że inni pójdą za jego przykładem. Janczewski, na IM'y jeszcze za wcześnie, ale z zawodnikami koło 1800 spokojnie sobie poradzisz. Wszystkich chętnych zapraszam - ta "druga" drużyna ma realną szansę coś ugrać, "Open" idzie na odstrzał .
Pozdrawiam, Marcinos
P.S. Tpp, czy w razie czego zgodziłbyś się "kapitanić" drużynie U1900? Twój talent organizacyjny jest znany, a kapitanem musi być ktoś obrotny. _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Czy aby kapitan nie powinien bardziej biegle posługiwać się angielszczyzną? Ja jestem na poziomie beginners. Chyba, że rosyjski wystarczy
ps.
Tak przy okazji. Jak już wielokrotnie pisałem nie "Tpp" lecz "tpp" (na początku zdania też). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
W tym turnieju znajomość angielskiego jest niezbędna. Trzeba będzie samemu umawiać się z przeciwnikiem, który po polsku nie chciał się nauczyć
Dodatkowym problem może być znalezienie terminu, który odpowiadałby obu grającym. Często przyjdzie nam grać z przeciwnikiem z drugiej półkulki, więc należy uwzględnić w umawianiu się różnice czasu.
Ale największy kłopot stanowić może reżim panujący w tych rozgrywkach! Partię (jedną na tydzień) trzeba bezwzględnie rozegrać przed upływem wyznaczonego terminu i jak ktoś zawali, to nie ma zmiłuj - drużyna zalicza wtopę na tej desce
Kierownik imprezy tylko w mocno wyjątkowych przypadkach może partię przełożyć. Podchodzi do sprawy restrykcyjnie, nasz tpp przy nim to łagodny baranek
Dlatego tak istotne jest posiadanie w drużynie maksymalnej ilości rezerwowych (niestety tylko 2)
Ale to z pewnością nikogo nie zniechęci do wzięcia udziału w tej fantastycznej imprezie!
To dopiszcie mnie tam gdzieś.
Charakter mojej pracy nie zawsze mi pozwoli zagrać, ale od tego to już chyba kapitan drużyny będzie prawda?
_________________ Ja Ciebie też
Bardzo fajna inicjatywa. Będę trzymał kciuki za Drużynę SZACHISTY. Sam niestety nie zgłaszam się do drużyny, bo jestem za mało elastyczny w porach grania . Tym samym przypuszczam, że bym więcej szkody niż pożytku drużynie przyniósł.
A do kiedy trzeba sie zgłosić? Bo może i ja bym podjął rękawice w najnizszej grupie:P Ale pierw chce zobaczyc jak mi będzie szło w turnieju forumowiczów..jeśli jest taka możliwość..;] bo za dobry to ja nie jestem, a nie chce byc przyczyna wszystkich nieszczesc:P _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym
Witam serdecznie, dziękuję za odzew.
Najpierw sprawa newralgiczna - jak to bigran słusznie w swoich "słowach zachęty" zauważył jest on wymagany by umówić się na grę z konkretnym przeciwnikiem. To nie wymaga jednak pisania elaboratów po angilesku, tylko prostych stwierdzeń - Kiedy i o której. Kłopot może być z negocjacjami, ale po to jest forum i kapitanowie drużyn, byśmy sobie wszyscy pomagali...
Janczewski napisał:
To dopiszcie mnie tam gdzieś.
Super, bardzo się cieszę - rozumiem, że do U1900.
byk napisał:
Sam niestety nie zgłaszam się do drużyny
Czyli jak to mi napisał wczoraj na FICS pewien znany na forum osobnik , będziesz tylko kibicował? Szkoda, ale masz czas na zmianę decyzji!
ediii napisał:
A do kiedy trzeba sie zgłosić? Bo może i ja bym podjął rękawice w najnizszej grupie:P
Na zgłoszenia jest jeszcze sporo czasu, zimowa edycja dopiero się zaczyna, a my piszemy się na wiosenną. Oczywiście zapraszam, widziałem twoje partie z turnieju forumowiczów na kurze i twierdzę, że nie masz się czego wstydzić. Z pewnością przydasz się drużynie.
Nasz Roster przedstawiałby się tak(w kolejności zgłoszeń):
Open
Marcinos
bigran
keino
Krystian
U1900
tpp
Janczewski
ediii
Z czasem gdy inicjatywa rozkręci się, przeniosę listę do I postu lub nawet oddzielnego tematu, przeznaczonego wyłącznie na sprawy organizacyjne.
Tak będzie porządniej. Panowie, potrzebujemy jeszcze 5-tki. Może forumowicze na bakier z FICS-em przekonają się do niego? Od kiedy byk odkrył, że serwer łyka maila z poczta.fm, nie powinno być problemu.
P.S. Oczywiście liczę, że bigran, nasza eksportowa gwiazda napisze nam na forum kiedy gra swoją pierwszą partię w zawodach... _________________ Należę do grupy trzymającej trolling
Ostatnio zmieniony przez Marcinos dnia Pią Lut 02, 2007 11:33 am, w całości zmieniany 1 raz