Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

totally beginner / help
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 3:30 pm
Temat postu: totally beginner / help
Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich.
Mam pytanie ktore juz sie pojawialo nie jednokrotnie na tym forum ale chce je zadac ponownie (odnosnie do mojej skromnej osoby).

Mam zamiar zaczac grac w szachy. Obecnie moj poziom to z tego co wyczytalem na tym forum b.k. albo troche nizej - tzn. znam zasady wiem co to roszada bicie w przelocie i moze w sumie przez cale zycie rozegralem 15 parti (just 4 funn).
Teraz chcial bym sie wziac za to troche powazniej. Tzn. moim celem na chwile obena bylo by dojscie do poziomu III. Ale wszystko po kolei. Najpierw musze sie dowiedziec co to kombinacje/debiuty/obliczanie wariantow - bo narazie wiem ze cos takiego jest i tyle.
I teraz docieramy do sedna sprawy (pytania mego). Co polecili byscie mi jako lektury obowiazkowe na poczatek - i nie chodzi mi tu o zestaw 15 podrecznikow. Tylko o max 2/3 pozycje ktore kazdy amator powinien poznac od deski do deski zeby moc myslec w ogole o szachach.

Bede wdzieczny za jakies konkretne porady w tym kierunku.

P.S ile moze zajac dojscie do poziomu V / IV / III ??
P.S co oprocz czytania madrych ksiazek i studiowania partii trzeba robic aby naumiec sie porzadnie grac. (tzn. co sie robi na treningach w kolkach szachowych)

POZDRAWIAM. Cool

Ostatnio zmieniony przez Walter_Sobchak dnia Nie Wrz 03, 2006 5:21 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 4:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na początek poleciłbym Ci jakiś podręcznik języka polskiego z poziomu klas podstawowych.Jeżeli przez to przebrniesz będziesz miał łatwiej.Radziłbym też nie mieszać łamanej angielszczyzny z polszczyzną a'la Wałęsa.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:32 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 5:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Estoril - dzieki za szybka odpowiedz choc nie jest ona zbyt tresciwa i nie obfituje w konkety na ktorych mi zalezy.
A co do łamanej angileszczyzny wzialem sobie twoja uwage do serca.

Czekam na dalsze rady / konkretne tytuły-autorow i odpowiedzi na moje P.S.'y.

POKÓJ. Cool

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 5:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jednak polecę Ci kilku szachistów.Wydaje mi się , że w Twoim przypadku to mogą być odpowiednie nazwiska: Golombek , Reshevsky , Trompowsky , Yanofsky.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:33 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria:Szachi%C5%9Bci - tak ale po co mi nazwiska graczy - w szczegulnosci na moim zerowym pozimie gry.
No chyba ze to sarkastyczne - "masz dziecko pobaw w wyszukiwarce Nazwiskami".

Czekam dalej na odpowiedzi na mojego pierwszego posta.

A przy okazji aby udowodnic moj calkowity brak wiedzy szachowej zapytam:
- na stronie http://www.wtharvey.com/resh.html znajduja sie puzzle szachowe w ktorych dla mnie jest nie zrozumiale to dlaczego po ruchu w pierwszym diagramie >Bb4< (tzn. chyba pion na b4) nastepuje koniec partii i zwyciestwo białych - z reszta we wszystkich diagramach jest tak jakos dziwnie ???
Moze ktos mi to wyjasnie ale to tylko tak przy okazji bezowocnych jak dotychczas poszukiwan lektur dla szachistow.

POKÓJ. Cool

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 7:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Walter_Sobchak napisał:
Czekam dalej na odpowiedzi na mojego pierwszego posta.

Znajdź jakiś kurs dla początkujących w necie, dużo tego jest, zresztą było na forum. Akademię masz także w Chessmasterze. Książek też nie brakuje — sam z żadnych na tym poziomie nie korzystałem, więc nic nie polecęWink Ale o tym na forum też było.

Cytat:
A przy okazji aby udowodnic moj calkowity brak wiedzy szachowej zapytam:
- na stronie http://www.wtharvey.com/resh.html znajduja sie puzzle szachowe w ktorych dla mnie jest nie zrozumiale to dlaczego po ruchu w pierwszym diagramie >Bb4< (tzn. chyba pion na b4) nastepuje koniec partii i zwyciestwo białych - z reszta we wszystkich diagramach jest tak jakos dziwnie ???

Bo po tym ruchu czarne mogą tylko — a właściwie powinny — skrócić swoje męki i się poddać. Jeśli czarne nie zbiją białego gońca, stracą swojego. Jeśli odsłonią hetmana, stracą hetmana. Jeśli zbiją białego gońca, masz (na szybko, chyba nic nie przegapiłem):

1. Bb4 Bxb4 2. Rxb8 Kg7 3. Rb7

I po hetmanie.
Powrót do góry

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 7:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch dzieki za wyjasnienie sytuacji - nie powiem dlaczego nie moglem dojsc sensownosci tego zagrania Białych - no ale kto by sie domyslil ze
B = Bishop a nie Białe i kombinowal po co pion b2 idzie na b4 (rzenada z mojej strony Rolling Eyes ) a co do ksiazkek to czytalem wszystkie posty w dziale "Nauka gry" i wszyscy ktorzy pytali o jakies podreczniki szukali juz czegos bardziej szczegolowego np. Debiotow itp. a mi chodzi o ksiazke o podstawach tak jak napisalem na poczatku:

Cytat:
Najpierw musze sie dowiedziec co to kombinacje/debiuty/obliczanie wariantow - bo narazie wiem ze cos takiego jest i tyle.

no i dalej pozostaja nurtujace mnie pytania z P.S ów moich:

Cytat:

P.S ile moze zajac dojscie do poziomu V / IV / III ??
P.S co oprocz czytania madrych ksiazek i studiowania partii trzeba robic aby naumiec sie porzadnie grac. (tzn. co sie robi na treningach w kolkach szachowych)

Cool

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 8:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sarkazm sarkazmem ale znalazłeś świetną stronkę z zadaniami i widać , że Reshevsky może być naprawdę przydatny.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 8:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Najpierw musze sie dowiedziec co to kombinacje/debiuty/obliczanie wariantow - bo narazie wiem ze cos takiego jest i tyle.

Wpisz w Google coś w rodzaju chess combination wikipedia albo kombinacja szachowa wikipedia. I tak dalej dla innych pojęć. Dostaniesz na tacy.

Zawsze możesz wpisać chess wikipedia, żeby mieć wszystko od razu.

Inne propozycje:

chess beginner/beginners course/tutorial
chess academy
chess basics
chess tactics
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Wrz 03, 2006 10:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jak jesteś początkujący to dużo graj. Na początek tyle wystarczy.

A ile czasu zajmie Ci dojście do jakiejś kategorii to zależy od wielu czynników: talentu, motywacji, psychiki, szczęścia na turniejach i wielu innych.
Powrót do góry

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 1:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch - dzieki znalazlem kilka tutoriali.

lk85 - dzieki za rady i odpowiedz na moje PS'y.
No ale ja mam jednak kilka uwag.
Co z tego ze bede gral i bez wiekszego plau przesuwal bierki po szachownicy czekajac na blad przeciwnika i myslac tylko zeby dobrac sie do krola. Nie bede wiedzial co za wariant otwarcia zastosowal przeciwnik - jaka jest najoptymalniejsza odpowiedz na dane zagranie. Chyba za wiele z takiej gry nie mozna wyniesc - ewentualnie nauczyc sie nie robic glupich bledow. Ale co to taktyka, strategia, plan gry itp. to ja sie raczej nie dowiem. Po to wlasnie chcial bym nabyc jakas ksiazke w ktorej chociaz po lebkach beda poruszone te sprawy dzieki czemu dowiem sie co jak i przede wszystkim dlaczego.

Jak by ktos z was jednak wpadl na pomysl jakiejs ksiazki dla poczatkujacych - no albo ambitnie - dla srednich graczy(gdzie moge chociaz czesc zrozumiec i zastosowac) bede wdzieczny.

POKÓJ. Cool

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 7:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chessmaster 10 (49zł) to program, kupić w Empiku jest po polsku przejść akademię i już.
Szachy dla żółtodziobów (39zł) to książka, kupić w Empiku też jest po polsku, przeczytać.
Wybrać albo jedno, albo drugie, nie wydawać dwa razy pieniędzy, z zakupioną rzeczą(przedmiotem) wykonać wyżej wymienioną czynność.
Po wykonaniu zadania, przestać być żółtodziobem.
Wtedy to przestać nas męczyć pytaniami.

PS. Ściągnąć z sieci OpenOffice, każdy tekst przed napisaniem tutaj pisać w OpenOffice, włączyć sprawdzanie pisowni. Po napisaniu i sprawdzeniu tekstu wkleić tutaj, będzie lepiej, będzie łatwiej Very Happy
acha..., zdrówka życzę!

nukslim
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 8:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Walter_Sobchak napisał:

Jak by ktos z was jednak wpadl na pomysl jakiejs ksiazki dla poczatkujacych - no albo ambitnie - dla srednich graczy(gdzie moge chociaz czesc zrozumiec i zastosowac) bede wdzieczny.

Tadeusz Czarnecki - ABC Szachisty. Niedawno kupiłem na Allegro za 10,99 zł Smile. Ma tylko jedną wadę - mała czcionka. Dla mnie nie do odczytania Sad. Trzymam ją jednak jako pamiątkę. Kilkadziesiąt lat temu, będąc uczniem podstawówki, nuczyłem się z niej grać w szachy. Tamta była pożyczona od kolegi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Walter_Sobchak
Nowy

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 2:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski - o taka odpowiedz mi chodzilo (konkretna) / nawet zoltodziob musi gdzies i jakos zaczac. I w cale bym nie meczyl nikogo i nie wlukl watku gdybym w kilku pierwszych postach dostal konkrety.
(PS. chyba az tylu bykow nie robie ale postaram sie w takim razie robic jeszcze mniej PS.2 duzo zdrowia Wink )

nukslim - dzieki za tytuł.

A i niech nikt nie mysli ze to koniec mojej walki o wiedze szachowa - te tytuly przez was podane jedynie uspokoja moja grafomanie popelniana na lamach tego forum na wątły okres czasu. Jak nic po przeczytaniu tych pozycji bede mial jeszcze wiecej (moze mniej trywialnych) pytan. I nie zawacham sie nimi tutaj z wami podzielic. Twisted Evil

POKÓJ.

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Wrz 04, 2006 4:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Mdli mnie , po prostu mdli.Już nie będę wspominał o błędach ortograficznych ale człowieku powiedz: nie działa Tobie "alt" czy lenistwo nie pozwala na minimum estetyki?
Dobrze , że przynajmniej potrafisz uszanować pseudonimy forumowiczów.Niektórzy przez wiele miesięcy czy nawet lat nie doszli jeszcze do wniosków , że jeżeli ktoś nazwał się pipa , oczekuje by zwano go pipa a nie Pipa.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Strona 1 z 3