Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki mam dobrac program szacowy lub jak ustawic istniejacy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
jareczek28
Nowy

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 8:20 am
Temat postu: Jaki mam dobrac program szacowy lub jak ustawic istniejacy
Odpowiedz z cytatem

Mam pewien problem polegajacy na tym ze nie mama z kim cwiczyc.
Mam za to scigniety program REBEL3.0.
Czy znalazla by sie osoba ktora powiedziala by mi jak mam ustawic poziom gry by program (REALNIE!!!!!!!!!!) gral na poziom nieco silniejszej II kategori. Chodzi o to bym troche powalczyl z kompem. A moze znacie inny program ktory reprezentuje podobny poziom lub ktorego mozna akuratnio ustawic (no i zeby sie go dalo ze tak powiem sredio legalni sciagnac Very Happy )
Za pomoc z gory dziekuje.

PS. Ciekawe czy sie ktos znajdzie ...jak do tad (a pisalem juz w roznych miejscach) nie znalazl sie zaden kozak Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 8:34 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Program to program. Ja bym go jako sparingpartnera nie polecałSmile Lepeij wejdz sobie na www.kurnik.pl i tam pograj:) Rejesteracja darmowa i strasznie prosta:)

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 9:15 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dokładnie. Program gra inaczej niż człowiek.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 9:42 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Dokładnie. Program gra inaczej niż człowiek.

Albo gra lepiej niż człowiek na danym poziomie i próbuje "nadrabiać" to okazjonalnymi błędami --- tym razem większymi niż zrobiłby człowiek. Czasem (przynajmniej w Chessmasterze) wygląda to kuriozalnie, choć ktoś pisał, że na wysokich poziomach jest lepiej.
Powrót do góry

jareczek28
Nowy

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 11:12 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

zgadzam sie ale bardzo zaleze mi na tym programie odpow ustawionym ...bedzie w stanie ktos mi pomoc????
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 11:31 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jareczek28 napisał:
zgadzam sie ale bardzo zaleze mi na tym programie odpow ustawionym ...bedzie w stanie ktos mi pomoc????

Ale co Ci po tym, że ustawisz np. na 1600, a i tak nie będzie to odpowiadać rzeczywistości pod względem stylu? Tu ustawieniami nic nie nadrobisz --- program nie myśli jak człowiek i już. Pozostaje tylko dobrać eksperymentalnie trudność, ale na symulację za bardzo nie licz.
Powrót do góry

jareczek28
Nowy

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 1:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Szczerze mowiac nie wierze....przeciez sa komputery szachowe KAsparow cos tam ktore maja poziom elo 2000
w penelopie mozna bylo kupic komp o siel gry ELO 1870 (barachuda czy cos takiego/)
po ustawieniu programu kom powinien nie analizowac tylu wariantow...
Przeciez nie chodzi mi o to by komp poddawal mi figury ..
Powrót do góry

Rathi
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 1:17 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ustaw jakikolwiek poziom. I jesli wygrasz, to ustaw wyzszy (o 2-3 poziomy). A jesli przegrasz to nizszy (o 1-2 poziomy). Na kazdym poziomie zagraj kilka partii, tak zeby wyeliminowac przypadkowe wyniki.
Z czasem sam zauwazysz jaki poziom jest dla Ciebie idealny.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 2:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jareczek28 napisał:
Szczerze mowiac nie wierze....przeciez sa komputery szachowe KAsparow cos tam ktore maja poziom elo 2000
w penelopie mozna bylo kupic komp o siel gry ELO 1870 (barachuda czy cos takiego/)
po ustawieniu programu kom powinien nie analizowac tylu wariantow...
Przeciez nie chodzi mi o to by komp poddawal mi figury ..

Ale to nie chodzi o ranking w sensie problemów z pokonaniem, bo ten uzyskasz nawet na poziomie +2700! Chodzi o styl, charakter ruchów... A co do poddawania figur, to tak to właśnie wygląda, kiedy program nie potrafi symulować człowieka --- musi nadrabiać celowymi błędami i to właśnie jest najczęściej spotykana strategia. Nie byłoby problemu, gdyby umiarkowanie poważne błędy szły w parze z umiarkowanym liczeniem wariantów, to jednak najwyraźniej sprawia komputerom trudność.

KMK opisywał tu jakiś czas temu swoje wrażenia z przesiadki z kompa na żywego przeciwnika --- był zaskoczony, że człowiek wykonuje takie (nie znaczy, że złe!) ruchy.
Powrót do góry

jareczek28
Nowy

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 3:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

OK OK!!

Niech wam bedzie. W takim razie mam propozycje nie do odrzucenia. Najpier wytlumacze w czym rzecz.
13 lat nie gralem w szachy. Kiedys tylko raz gralem w turniju z kategoria i zdobylem IV kat. Jakis czas temu wrocilem do ulubionego zajecia i gram na kurniku.pl (mam tam rankig 1500 czasem troszke mniej czasem troszke wiecej rozegralem niewiele poznad 100 parti)
Jak pisalem nie mam z kim grac w realu a zalezalo by mi pograc troszke dluzsze partie (45min lub 1h) bo chce pograc w turniejach (wreszcier mam na to czas i nikt mi nie zabrania)
Dlatego zalezalo by mi rozegrac powiedzmy mecz z kims kto ma III kategorie lub slaba II. Jesli byli by uczciwi (!!!) chetni ktorzy mieli by czas i stale lacze to bardzo chetnie skrzyzowal bym szpady Very Happy
mam zamiar rozlozycz na stole szachownice (turniejowa) i tylko ruch robic przez neta.
zaraz pewnie powieci mi ze powinienem poszukac klubu szachowego w moim miescie a tam paru ziomkow ktorzy by sie zmierzyli Smile
Zgadzam sie - tak zrobie. Jednak najpierw chcialbym sie podszkolic troszke analizuja i rozgrywajac kilka parti towarzyskich...poanalizowac je..podyskutowac itp itd ...sami wiecie o co chodzi..
jak by sie ktos taki znalazl prosze o kontak
jareczek_ber@o2.pl
pozdr
Jarek
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 4:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jareczek28 napisał:

13 lat nie gralem w szachy. (...) Jakis czas temu wrocilem do ulubionego zajecia i gram na kurniku.pl(...)
Jak pisalem nie mam z kim grac w realu a zalezalo by mi pograc troszke dluzsze partie (45min lub 1h) bo chce pograc w turniejach (wreszcier mam na to czas i nikt mi nie zabrania) (...)
mam zamiar rozlozycz na stole szachownice (turniejowa) i tylko ruch robic przez neta.

Też wróciłem w tym roku do szachów, po 10-letniej przerwie. I właśnie tak gram w necie --- na dużej desce, umówione 90+30 ze stałym przeciwnikiem i nieumówione co najmniej 30+30/30+60 (dla mnie trochę bez sensu, ale nie chcę być zupełnie "jednowymiarowy" pod tym względem), raz lub dwa w tygodniu, w weekend. Z różnych powodów wyłącznie na Playchess.com. Jak będę miał "wolne" (nieumówione) terminy, to z przyjemnością coś zaproponuję.

Trzeba tylko uważać, jak się stawia, łatwo o pomyłkę. No i niezbędna jest sygnalizacja dźwiękowa.

Acha, nie wiem jak na Kurniku, ale na Playchess.com nie jest tak trudno znaleźć partnera do długiej gry, choć niekoniecznie musi to oznaczać z jego strony grę dostosowaną do tempa. Rzadko czekam dłużej niż minutę, aż ktoś podejmie wyzwanie (30+30). Oczywiście, do poważnej gry i analizy trzeba się umówić.
Powrót do góry

jareczek28
Nowy

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 4:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

bardzo chetnie sie umowie na meczyk . Ktora masz kategorie??
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Sie 17, 2005 4:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jareczek28 napisał:
bardzo chetnie sie umowie na meczyk . Ktora masz kategorie??

Żadną --- zapomniałem, że zależy Ci na porównaniu Wink
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 1