Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Niesamowity problem

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 11:49 am
Temat postu: Niesamowity problem
Odpowiedz z cytatem

Otóz mam straszny problem z moim komputerkiem. Niby wszystko działa a tu jednak klops. Zawsze jak chce sobie właczyc jakas gre to moj komuter sie restartuje sam po jakims czasie ( raz dłuzszym raz krótszym). Z poczatku myslałem ze to dotyczy gier dosowskich ale tak nie jest. Na duzych grach tez mi sie restartuje. Wydawało mi sie ze jak wgram SP2 to pomoze...ale nie pomogło..nadal sie sam restartuje. Dziwne jest to ze jak buszuje na necie to sie nic nie dzieje. Jak gram w gry on line to tez nie.... . Ale nie moge pojac dlaczego sie restartuje na grach które musze zainstalowac: czy to manager zuzlowy, czy zwykłe kreski czy tez fm2005 badz simsy2 .....Sad jestem załamany:(

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 12:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wygląda na to, że dzieje się tak w aplikacjach, które intensywnie korzystają z zasobów --- procesora i/lub pamięci.

Hipotezy na początek są dwie:

1. Przegrzewanie procesora/karty graficznej. Obluzowany radiator, niedziałający wentylator, kurz na radiatorze, wyschnięta pasta termoprzewodząca pod radiatorem. Albo podkręcanie, którego uboczne skutki wyszły właśnie latem, w czasie upałów.

2. Pojawienie się błędów w modułach pamięci. Jedyny sposób, aby to porządnie sprawdzić, to przeprowadzenie testu. Czyli program memtest86 --- wypalasz obraz na płytce i bootujesz z niej kompa (albo z dyskietki). Zgoogluj sobie nazwę programu.

(Trwa to kilka godzin).

edit

3. Zasilacz --- albo za słaby, albo kiepski (moc nominalna niekoniecznie odpowiada możliwościom w praktyce), albo po prostu psujący się. Częsty przypadek, mało kto kupuje coś markowego, a producenci obudów na zasilaczu najbardziej oszczędzają.

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Sie 16, 2005 2:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 12:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch masz gg zebys mógł mnie w jakis sposób poinstruowac jak to sie robi?? bo szczerze nie mam pojecia!!Sad Ale Twoje przypuszczenia wydaja mi sie madre!!

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 12:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

A jaki masz procesor? Z tego co wiem to tylko niektóre modele pentium 4 potrafią przy przegrzewaniu się zmienić swoje taktowanie tak żeby nie ulegly spaleniu, Durony czy athlony wieszają się... Moja dziewczyna miała taki problem: Komp wieszał się jej po okołu 30 minut... i później nie chciał włączyć (ma durona) Po wymianie pasty przewodzącej jest już ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 1:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja mam athlona...tylko ze u mnie wszystko chodzi...dopiero jak właczam gry to sie komp restartuje po parenastu sekundach...dzieje sie tak tez jak mam winampa właczonego i do yttego właczam sobie windows media player.......tez sie czasami restartuje...od tak sobie...kurcze....strasznie mnei to irytuje zeby nie mowic łacina...Sad

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 1:02 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pewnie dlatego Ci się restartuje, że używasz pirackich wersji gier Very Happy Wink hehe
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 1:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No własnie nie...gry mam oryginalne....Sad cos jest nie tak....i...szkoda gadac....

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 1:24 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
wojtzuch masz gg zebys mógł mnie w jakis sposób poinstruowac jak to sie robi?? bo szczerze nie mam pojecia!!Sad Ale Twoje przypuszczenia wydaja mi sie madre!!

Używam Jabbera, a trasportów do GG tylko w ostateczności (zawodowo). Ale nie potrzebujesz pomocy --- jeśli chodzi o technikalia (kurz, pasta), to i tak zdalnie Ci nie pomogę, a pobranie obrazu płytki i wypalenie to chyba przedszkole (masz nagrywarkę i coś w rodzaju Nero?). Zresztą gdy zgooglujesz program, znajdziesz i ReadMe.

Jest jeszcze jedna możliwość, o której nie napisałem, bardzo częsty przypadek. Słaby/kiepski/psujący się zasilacz (moc nominalna niekoniecznie musi odpowiadać praktycznym możliwościom urządzenia). Ale to na koniec.

Na początek sprawdź, czy radiatory na procku i grafie nie są odklejone i czy wentyle się kręcą. Potem test pamięci. Jak nic nie wykaże, sprawdź pastę i chłodzenie w budzie --- może to wentyl w zasilaczu/obudowie?

Zakładam, że sprzęt nie jest przetaktowany (choć zdarzają się "sklepowe" przekręty w tym względzie). Oczywiście, jest możliwe, że w wyniku przetaktowania struktury krzemowe zdążyły się już nieco "zmienić", a wtedy nic nie pomoże.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 2:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ała....hmmmm.....a jakis link do tego programu mógłbym prosic (tak na wszelki słuczaj!!) Mam nadzieje ze ten mój złom nie jest jeszcze w tak złym stanie, a wada to ajkas drobnostka... Confused

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 2:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Ała....hmmmm.....a jakis link do tego programu mógłbym prosic (tak na wszelki słuczaj!!) Mam nadzieje ze ten mój złom nie jest jeszcze w tak złym stanie, a wada to ajkas drobnostka... Confused

Jak napisałem --- zgoogluj Rolling Eyes Z tego co pamiętam, jest dostępny w różnych miejscach i w co najmniej dwóch wersjach (jakiś producent pamięci ma własną).
Powrót do góry

morton
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Sie 16, 2005 7:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sprawdź może też temperaturę jaką masz na procku
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 5:06 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

z tym problemem odsylam na http://komputery.katalogi.pl .Dzial Hardware,podaj swoj konfig i zrob screena z napieciami [3.3V,5V,12V] z Everesta lub Speedfana.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Lis 23, 2005 9:50 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hehe...to mi pomogłeś...komputerk juz dawno działa...zasilacz nie wytrzymywał gorączki Very Happy i to wsio... Very Happy

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Nie tylko szachy (ogólne)
Strona 1 z 1