| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Czy gdyby Campomames nie przerwał meczu to czy Karpow wygrałby 6 partię i zachował tytuł??? |
| Tak |
|
52% |
[ 11 ] |
| Nie |
|
47% |
[ 10 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 21 |
|
| Autor |
Wiadomość |
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Sob Sie 06, 2005 9:09 pm Temat postu: |
|
|
|
Wreszcie RZECZOWY głos w dyskusji. I to nie jest kwestia bezkrytycznej wiary w prawdomówność Awerbacha, bo tak przedstawiają tę sytuację wszyscy znający kulisy tego meczu świadkowie.
Ale wiadomo - "jest prawda czasów o których mówimy i prawda ekranu która mówi..."  Więc dyskusja pewnie na tym się nie skończy.
Przebieg meczu i jego zakończenie w obiektywny - moim zdaniem - sposób przedstawiono tu: http://www.mark-weeks.com/chess/84kk$$.htm
Życzę miłej lektury. _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Nie Sie 07, 2005 6:46 pm Temat postu: |
|
|
|
| wojtzuch napisał: |
Evans: Why do you think the first K-K match was stopped in 1985?
Averbakh: For me it's completely clear. Because Karpov couldn't continue at all.
Evans: Was he suffering from nervous exhaustion?
Averbakh: The chief of his delegation Baturinsky told me that he tried his best to convince Karpov to play on, but that Karpov simply couldn’t play despite his two-game lead. He needed a postponement.
T |
Można przetłumaczyć ja się nie orientuję w tym języku? ? ? |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 07, 2005 7:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| kedzier15 napisał: |
Można przetłumaczyć ja się nie orientuję w tym języku? ? ? |
Wywiad jest z Awerbachem --- sędzią tamtego meczu.
P. Dlaczego, Pana zdaniem, pierwszy mecz panów K. został w 1985 roku przerwany?
O. Dla mnie sprawa jest jasna. Karpow w ogóle nie był w stanie dalej grać.
P. Wyczerpanie nerwowe?
O. Szef jego ekipy, Baturinski, powiedział mi, że robił co mógł, aby przekonać Karpowa do dalszej gry, ten jednak po prostu nie był w stanie, pomimo dwupunktowej przewagi. Potrzebował przerwy.
|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Sie 07, 2005 10:23 pm Temat postu: |
|
|
|
| brainw0rker napisał: | | Na pewno opinie Kasparowa będą bardzo ciekawe, ale chyba nie sądzisz że obiektywne?! | Wszystkie opinie są zawsze subiektywne bo na podstawie własnych doświadczeń. Nawet jak ktoś się bardzo stara to działa przecież podświadomość. Dlatego ta sama osoba może mieć różną opinię o tym samym jeżeli wypowiada się po pewnym czasie na ten sam temat.
Mądrość ludowa głosi: tylko krowa nie zmienia zdania. A jest ona na podstawie wielowiekowych doświadczeń. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
malutki1989 Nowy

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 4:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Nawet jeśli Karpow był wyczerpany to moim zdaniem dałby rade zebrać się na tę jedną partię do kupy, pokazac Kasparowowi że jest lepszy i zachować tytuł na następne trzy lata!!! |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 11:30 pm Temat postu: |
|
|
|
Miałem na myśli, że minęło trochę latek i ta sama osoba może się o meczu i "jego zapleczu" inaczej wypowiadać bo patrzy już z innej strony oraz ma więcej doświadczenia. Dotyczy to "świecznika" (Karpow, Kasparow, Awerbach, Campomanes), czy kibiców (w tym i dziennikarzy). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Sie 10, 2005 12:19 pm Temat postu: |
|
|
|
| malutki1989 napisał: | | Nawet jeśli Karpow był wyczerpany to moim zdaniem dałby rade zebrać się na tę jedną partię do kupy, pokazac Kasparowowi że jest lepszy i zachować tytuł na następne trzy lata!!! |
Obawiam się, że nie jest tak prosto jak piszesz. Człowiek w stanie wyczerpania psychicznego, ciężkiej nerwicy lub depresji może nie być zdolny do normalnego funkcjonowania, tzn. do wykonywania zwykłych codziennych czynności. Często takie osoby nie są w stanie samodzielnie jeść, ubrać się, umyć, itp. A co dopiero grać o najwyższą stawkę w warunkach stresu meczowego i ogromnej presji środowiska szachowego, kibiców, dziennikarzy i własnej ambicji. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Sie 10, 2005 4:07 pm Temat postu: |
|
|
|
Aż tak źle z Karpowem nie było. Te 2 ostatnie przegrane przez niego partie nie były aż tak tragiczne. |
|
| Powrót do góry |
|
malutki1989 Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Sie 11, 2005 11:25 am Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Aż tak źle z Karpowem nie było. Te 2 ostatnie przegrane przez niego partie nie były aż tak tragiczne. |
Mi nie chodziło o jego ostatnie partie, ale o stan psychiczny w jakim się znalazł.
| malutki1989 napisał: | Gdy rozmawiałem dziś na gg z GM Macieją i zapytałem go kto by wygrał mecz gdyby go nieprzerwano odpowiedział mi krótko : ZAKŁADY POGRZEBOWE !!!  |
Czyli miałem rację w moim poprzednim poście. Co innego, gdy ktoś jest po prostu zmęczony. Wtedy wystarczy się wyspać kilka godzin i można funkcjonować dalej i pewnie zmaksować w trakcie kolejnych, decydujących partii. Ale wszystko wskazuje na to, że w przypadku Karpowa nie było to zwykłe zmęczenie.
Teraz jestem na urlopie, ale oczywiście nie rozstałem się z meczami panów K-K. Stwierdzam, ale to jest moja bardzo subiektywna opinia, że jednak jestem najbardziej przywiązany do ich pierwszego i drugiego meczu o MŚ. Mimo, że charakter pierwszego meczu zasadniczo odbiega od pozostałych (pisałem o tym wcześniej w moim "blogu" o meczach K-K). Pozostałe mecze są oczywiście ciekawe i obfitują w interesujące partie, ale... są jak dla mnie zwykłymi meczami pozbawionymi tego klimatu, który otaczał mecz pierwszy i drugi. Wiecie, o co mi chodzi: pierwszy mecz czyli zderzenie giganta-stratega o nienagannej technice, który od 10 lat jest na szczycie, z młodym-gniewnym który gra bardziej romantycznie, żywiołowo. Na początku brawurowe ataki i porażki Kasparowa, potem całkowita zmiana przebiegu (i stylu) meczu, w końcu jego przerwanie. A potem drugi mecz i emocje - KTO zdobędzie tytuł? Jaki charakter szachów zwycięży? Chłodno-strategiczny czy romantyczno-żywiołowy? _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Pią Sie 12, 2005 8:59 am Temat postu: |
|
|
|
Może skończmy gdybanie nad tym kto by wygrał i pozostawmy taką tezę iż dobrze że w ogóle przerwano ten mecz. |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Pią Sie 12, 2005 12:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| kedzier15 napisał: | | (...) pozostawmy taką tezę iż dobrze że w ogóle przerwano ten mecz. |
Szkoda że nie ma takiego emota coby się pukał w głowę... Można pisać, tłumaczyć, cytować, odsyłać do literatury i wszystko krew w piach. I nie chodzi o to żeby przekonywać się za wszelką cenę bo zawsze będą różne zdania. Ale żeby tak spuentować  _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Pią Sie 12, 2005 9:57 pm Temat postu: |
|
|
|
Dobra może wytłumaczę o co mi chodziło
dokładniej o to iż dobrze według mnie że mecz został przerwany .Liczy się przede wszystkim zdrowie zawodników.
P.S.
A co do tego emotka to na prawdę szkoda. |
|
| Powrót do góry |
|
malutki1989 Nowy

|
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 3:53 pm Temat postu: |
|
|
|
No niby macie racje, ale skoro już przerwano mecz to poco zaczynać go od stanu 0:0 ??? . Lepiej byłoby go zacząć od stanu w którym ten mecz został przerwany czyli 5:3 na kożyść obrońcy tytułu a nie niszczyć taką przewage punktową Karpowa !!! |
|
| Powrót do góry |
|
|