| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
deadman_73 Nowy

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2005 7:13 am Temat postu: Hetman vs Wieża |
|
|
|
Witam.
Ostatnio dwa razy doprowadzilem do koncówki jak w temacie. I niestety nie potrafilem sobie poradzic. W "ABC Szachisty" wyszukalem, ze nalezy zepchnąć krola przeciwnika na bande doprowadzic do sytuacji aby wieża musiała odejsc od krola i teraz za pomoca "kilku odpowiednich szachow" doprowadzic do zabrania wiezy. I wlasnie to ostatnie jest dla mnie problemem. Wiecie moze jak tego dokonac, czy jest gdzies w sieci lub książce dokladniejszy opis tych manewrow? |
|
| Powrót do góry |
|
sinner Nowy

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2005 3:58 pm Temat postu: |
|
|
|
kup sobie Końcówki Bogdana Zerka na www.szachy.pl/arden
tam masz wszytko opisane |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 26, 2005 8:56 pm Temat postu: |
|
|
|
Albo nie kupuj
Końcówki Nalimova, crafty, scid to wszystko jest darmowe, leży w internecie.
Uruchom scid'a, otwórz okno końcówek, wybierz właściwe(Tobie potrzebne), popatrz jak to się gra(program podaje, które posunięcie prowadzi do wygranej, które do porażki, a które do remisu), poćwicz w scid z silnikiem crafty i pewnie będzie ok. Za darmo
Pozdrawiam
Krzysiek J. |
|
| Powrót do góry |
|
deadman_73 Nowy

|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 9:58 am Temat postu: |
|
|
|
Ściągnąłem końcowki w w formacie Nalimov'a (dla 4 figur to ok 30Mb), podlączylem pod Fritza i tutaj mialem maly klopot: Fritz nie widzial tabel koncowek. Pomogla dopiero zmiana silnika we Fritzu na Crafty. No to biore sie do cwiczen.
Wielkie dzieki. |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 12:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak szedł adres stronki z której to ściągłeś . Jeśli ci się chce możesz od razu podać link do tego pliku/ów. Z góry dzięki pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 3:49 pm Temat postu: |
|
|
|
| deadman_73 napisał: | Ściągnąłem końcowki w w formacie Nalimov'a (dla 4 figur to ok 30Mb), podlączylem pod Fritza i tutaj mialem maly klopot: Fritz nie widzial tabel koncowek. Pomogla dopiero zmiana silnika we Fritzu na Crafty. No to biore sie do cwiczen.
Wielkie dzieki. |
Cześć.
Tak, zapomniałem Fritz nie widzi końcówek, przynajmniej silnik do numerka 7. Na WBEC redlink(w wyszukiwarce wpisz "WBEC chess" i trafisz) są opisane silniki: pod względem komercyjności, darmowości, UCI, Xboard(linux), Winboard(windows) i czy potrafią czytać końcówki Nalimova.
Nie dziękuj
Poćwicz
Podaj innym
I wyników w nauce życzę...
Pozdrawiam
Krzysiek J.
PS. 5 figur Nalimova to 7.05GB, ale może warto mieć
Ja mam  |
|
| Powrót do góry |
|
deadman_73 Nowy

|
Wysłany: Czw Lip 28, 2005 7:03 am Temat postu: |
|
|
|
No wiec podam dwa linki:
Pierwszy to przewodnik do baz koncowek, gdzie opisane jest skad sciagnac, w jakim formacie, do jakich programow a nawet jak samemu wygenerowac pliki.
http://www.aarontay.per.sg/Winboard/egtb.html
Baze 4-ro figurowa sciagnalem z:
http://www.playwitharena.com/download/4-pieces-tbs.zip
Nie spodziewalem sie, ze to taka dosc trudna koncowka. To juz matowanie goncem i skoczkiem jest moim zdaniem latwiejsze (moze dlatego, ze juz umiem). |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 28, 2005 11:12 am Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | Albo nie kupuj
Końcówki Nalimova, crafty, scid to wszystko jest darmowe, leży w internecie. | Tak też można, jednak chyba jest łatwiej gdy mamy możliwość przeczytania komentarzy których w tabelach końcówek nie uświadczysz
Jak na moje oko, tego typu końcówka jest znacznie prościejsza od matowania gońcem i skoczkiem.
Aby ją wygrać należy:
1. zepchnąć króla pod bandę a następnie do narożnika
2. rozdzielić króla i wieżę
3. wyszachować wieżę
4. dać mata
Pozycja
białe: Kd1, Hf2
czarne: Ke6, We5
1. Hg3 Kd5
2. Kd2 We4
3. Hf2 Wd4+
4. Kc3 Wc4+
5. Kd3 i juz nie ma szacha!
5. ... Wc6
6. Hd4+ Ke6
7. Ke4 Ke7
8. Kf5 proszę zwrócić uwagę jak hetman i król współdziałają ze
soba, pilnujac pola z których mógłyby nastapić szachy wieży
8. ... Wd6
9. Ha7+ Kd8
10. Ke5 Wg6
11. Hf7 Wc6
12. Kd5 Wb6
13. Hf4 Kd7
14. Ha4+ Kc7
15. Ha7+ Wb7
16. Hc5+ Kb8
17. Kd6 Wg7
18. Hb5+ Wb7
19. Hd5 Wb2
20. Kd7 Wb7+
21. Kc6 Ka8
22. Hd2 Kb8
23. Ha5 Doszło do typowej pozycji. Teraz przy ruchu czarnych wygrana jest banalnie prosta, dlatego rozważę grę od tej pozycji przy posunieciu bialych.
W takim przypadku aby wygrać musisz mieć opanowany manewr trójkąta (oddanie, zyskanie tempa) W odróżnieniu do końcówek pionkowych, w tym przypadku manewr ten robimy hetmanem.
1. He5+ Ka8 (lub Ka7)
2. Ha1+ Kb8
3. Ha5 mamy co chcieliśmy i teraz pozostaje nam tylko wyszachować wieżę. Zwróć uwagę że wieża może poruszać sie tylko po polach koloru przeciwnego niż te na którym stoi król. W przeciwnym wypadku zostanie natychmiast wyszachowana:
3. ... Wg7(lub Wb2) 4. He5+
3. ... We7 4. Hb4+
Tak wiec pozostają tylko pola koloru białego
1)
1... Wb1 2. Hd8+ Ka7 3. Hd4+ Ka8 4. Hh8+ Ka7 5. Hh7+
2)
1... Wb3 2. He5+ Ka7 3. Hg7+ Ka8 4. Hg8+ Ka7 (4... Wb8 5. Ha2#) 5. Hxb3
3)
1... Wf7 2. He5+ Ka7 3. He3+ Ka8 4. He8+
4)
1... Wh7 2. He5+ Ka7 (Ka8) 3. Ha1+ Kb8 4. Hb1+
Mam nadzieję ze wiekszych gaf nie zrobiłem (bardzo się śpieszyłem, bo zaraz muszę syna na turniej zawieźć) W razie wątpliwosci proszę pytać. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 9:52 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | Janczewski napisał: | Albo nie kupuj
Końcówki Nalimova, crafty, scid to wszystko jest darmowe, leży w internecie. | Tak też można, jednak chyba jest łatwiej gdy mamy możliwość przeczytania komentarzy których w tabelach końcówek nie uświadczysz
|
Pewnie, że łatwiej gdy możemy czytać komentarze
Tyle, że czytanie komentarzy niewątpliwie kosztuje drożej
I tylko o to mi chodziło
Pozdrawiam
Krzysiek J. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 10:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | | Lysy napisał: | | Janczewski napisał: | Albo nie kupuj
|
Pewnie, że łatwiej gdy możemy czytać komentarze
Tyle, że czytanie komentarzy niewątpliwie kosztuje drożej
I tylko o to mi chodziło | Zgadza się, choć z drugiej strony mawia sie że czas to pieniądz, a mając dobry komentarz nauczymy się szybciej i zaoszczedzimy go wiele  |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 10:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | Zgadza się, choć z drugiej strony mawia sie że czas to pieniądz, a mając dobry komentarz nauczymy się szybciej i zaoszczedzimy go wiele  |
Tak to prawda
Niestety w tym kraju bardzo często się zdarza, że jedyny pieniądz jaki mamy to czas właśnie. I co z tym faktem zrobisz "hippisie"
Pozdrawiam
Krzysiek J. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2005 10:54 pm Temat postu: |
|
|
|
| Janczewski napisał: | | Lysy napisał: | Zgadza się, choć z drugiej strony mawia sie że czas to pieniądz, a mając dobry komentarz nauczymy się szybciej i zaoszczedzimy go wiele  |
Tak to prawda
Niestety w tym kraju bardzo często się zdarza, że jedyny pieniądz jaki mamy to czas właśnie. I co z tym faktem zrobisz "hippisie"  | Niestety zbyt często sie to zdarza
W tym przypadku jednak sądzę, że lepiej wybulić te 30 zł na książkę, aby z dziecięcą łatwością opanować zasady gry końcowej w najważniejszych elementarnych końcówkach. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 7:38 am Temat postu: |
|
|
|
Pewnie, że lepiej  Czasem jednak trudno, bo np. komputer darowany za friko, internet grzecznościowo od kumpla jakiegoś a 30zł to czasem kwestia jedzenia na 1-kilka dni różnie to bywa.
Ale ogólnie masz rację, przyznaję Ci rację, zresztą już ją przyznałem wcześniej  .
Ja tylko pokazałem mu drogę jak poćwiczyć, podejrzeć za darmo.
Pozdrawiam
Krzysiek J.  |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
zxczxc Pion

|
Wysłany: Pon Sie 22, 2005 2:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Witam wszystkich,
Zgrałem tą bazę końcówek i nie wiem jak odczytać ją za pomocą programu SCID  próbuje >PLIK> Otwórz ale nie może wykryć plików z roszerzeniem .emd
Prosze o pomoc jak wczytać tą baze końcówek. |
|
| Powrót do góry |
|
|