| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Wto Maj 10, 2005 10:18 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | A ustalenia były proste: wynik bezpośredniego pojedynku (który był dla niego niekorzystny bo przegrał - ale jak mówił przypadkiem).  |
W takim wypadku powiedzialbym mu, ze "przypadkiem" nie wejdzie do finalu : ) |
|
| Powrót do góry |
|
chessneo Nowy

|
Wysłany: Wto Maj 31, 2005 7:59 pm Temat postu: |
|
|
|
Takie triki są do niczego  nie lepiej podszkolić sie w graniu  I wygrać bez rzadnych sposobów  Wole przegrać z honorem niż oszukiwać  A wy co o tym sądzicie? |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 12:22 pm Temat postu: |
|
|
|
Także jestem twego zdania lepiej przegrać i cos podpatrzeć u przeciwnika niż oszukać. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mix Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2005 11:12 pm Temat postu: |
|
|
|
| mix napisał: | głupota  |
Nabijanie postów  _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 4:54 pm Temat postu: |
|
|
|
A dla mnie to nie jest głupota... Mix... Widzę, że upodobałeś sobie posty po kilka znaków... Nie wiem czy wiesz, ale tutaj chyba nie dają nagród dla osób, które napiszą najwięcej postów |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Wrz 03, 2005 11:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Mam nadzieję, że mix zanim skomentował (z wrodzoną sobie życzliwością) najpierw przeczytał całość z tamtej strony. Gdyż zawsze cosik mu w główce zostanie. I jak będzie dorosły to inaczej na to spojrzy. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Wrz 23, 2006 7:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Gdzieś przeczytane: | czarny_konik napisał: | Dla mnie niedoścignionym mistrzem w stosowaniu różnych chwytów był pan Belzyt z Pomorzanina Toruń, emerytowany wojskowy. Jednym z nich było wyjęcie sobie protezy zębowej i położenie jej przy szachownicy od strony przeciwnika. Innym zapalanie papierosa podczas gry i na zwróconą mu uwagę, że tak nie wolno, wykrzykiwanie na całą salę: "Rozkazu nie było !". Obie sytuacje są autentyczne.
Daniel |
_________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Mily3city Pion

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 1:39 pm Temat postu: |
|
|
|
Hm... a propos nieczystych zagrań to ja choć naprawdę cenię grę fair play to muszę się szczerze przyznać, że raz zastosowałem taki nieczysty chwyt. Otóż grałem z przeciwnikiem w towarzyskim turnieju szachów błyskawicznych. Miałem z tym przeciwnikiem trochę "na pieńku". No i grając naprawdę szybko ustawiłem hetmana tak, że atakował króla, ale "przypadkiem" zapomniałem powiedzieć "szach!". Przeciwnik w ferworze walki nie zauważył, że jest szachowany i zrobił ruch wieżą na co ja zwróciłem mu uwagę, że właśnie przegrał przez wykonanie nieprawidłowego posunięcia.
Tak przyznaję się!!! Czekam teraz na falę krytyki  |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 2:42 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 3:03 pm Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | | A to "niestety" zwykła praktyka turniejowa... |
Żądanie wygranej czy niemówienie "szach"? To drugie chyba nie jest obowiązkowe — o ile w ogóle wskazane — czyż nie? Na przykład tpp pisał, żeby raczej nie mówić. (Zaraz potem wyjaśnił, jakie są skutki nieprawidłowego posunięcia). |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 3:37 pm Temat postu: |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Mily3city Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Lis 14, 2006 11:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Z forum DZSzach Gra nie fair | Cytat: | | Na mistrzostwach wałbrzycha w szachach szybkich 11.11.06 miał miejsce karygodny przypadek złamania przepisów przez jednego z młodych zawodników. Otóż w ostatniej rundzie spotkali się Piotr Terochin (1800) i Oktawian Kondrat (1400). Wynik partii decydował o srebrnym medalu w grupie młodzików. Po kilku minutach Oktawian zbił hetmana przeciwnika,postawił go obok innych zbitych figur i oczekiwał na ruch oponenta. W tym momencie Piotr wział do ręki straconego hetmana,postawił go na pole które zajmował przed jego stratą. Oktawian zaprotestował,jednak Piotr nie reagował mówiac że nie stracił hetmana i wogóle nie wykonał nieprawidłowego posunięcia.Oktawian próbował zabrac hetmana z szachownicy jednak Piotr trzymał go w ręce a następnie wykonal posunięcie ta figurą na bezpieczne pole oraz wcisnął zegar. Oktawian dalej protestował jednak jako że w poblizu nie było sędziego oraz obawiając się iż przeciwnik może pod jego nieobecność zmienić ustawienie figur na szachownicy lub dodać sobie czasu na zegarze 5 min.Ter-12 min Kond.(jako że na przedostanim turnieju w jakim Oktawian grał jedna z przeciwniczek pod jego nieobecnosć próbowała coś takiego zrobić,poinstruowałem wczesniej Oktawiana żeby uważał na sytuacje w których przeciwnikowi pozostało niewiele czasu do namysłu gdy on sam ma zamiar zgłosic cos sędziemu) kontynuował grę w nowej pozycji. Ostatecznie partia zakończyła się wygraną Piotra w sytuacji gdy Oktawianowi pozostało 10 minut czasu do namysłu a Piotrowi kilka sekund. Moje pytanie. Jaka w takiej sytuacji byłaby decyzja sędziego gdyby Oktawian zgłosił tę sytuację. Dodam że starszy o póltora roku od Kondrata Terochin to bardziej doświadczony zawodnik grający w dużej liczbie turniejów. Oktawian gra od roku, jest spokojnym, trochę wstydliwym dzieckiem a przez to jest bardziej narażonym na tego typu ekscesy. Nie muszę dodawać jak to przeżył. Gwoli ścisłości dodam też że już po wręczeniu nagród P.Terochin podszedł do O.Kondrata, wyciagnał rekę ze słowami że przeprasza ze go oszukał oraz oddał mu swoją nagrode rzeczową (medalu nie oddał Złość ) Tuż przed wyjsciem jeszcze raz podszedl i jeszcze raz przeprosił. | Panie ROMANIE!, Panie Jerzy! Gdzie jesteście!
Takich "sportowców" należy bić i patrzeć czy równo puchnie. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|