| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Czy FIDE zrobiłoby lepiej wracając do starego systemu wyłaniania mistrza świata ? |
| Tak |
|
77% |
[ 7 ] |
| Nie |
|
22% |
[ 2 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 9 |
|
| Autor |
Wiadomość |
Vishyy Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 2:52 pm Temat postu: Mistrzostwa Świata |
|
|
|
Witam !!
Tematem mojego postu jest system rozgrywek o mistrzostwo Świata.
Obecnie rozgrywany system pucharowy nadaje się jedynie do walki o Grand Prix. Rozmawiałem swego czasu z GM. Macieją i on zapytany przezemnie odpowiedział iż obecyny system to loteryjka. Kasimdżanow jest dopiero w środku pierwszej setki ELO ,a jest mistrzem świata FIDE. Karpow czy Kasparow kidy zostawali mistrzami świata to wtedy byli na prawdę najlesi a dziś............
Wiem że będzie walka o tytuł zunifikowanego mistrza świata ale czy potym turnieju coś się zmieni w rozgrywkach. Przecież nie chodzi o puchar świata ale o tytuł MISTRZA ŚWIATA. Ja myślę iż tłumaczenie że dzięki przyśpieszenia tempa gry szachy trafią do telewizji jest śmieszne bo czy ktokolwiek widział migawki z np. Memoriału Rubinsteina nie mówiąc już o mistrzostwach świata czy nawet transmisjach z Olimpiad  |
|
| Powrót do góry |
|
malutki1989 Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 2:56 pm Temat postu: |
|
|
|
Zalezy jak na to patrzeć. Pod względem atrakcyjności i reklamy szachów system grand prix jest posunięciem dobrym, ale jeśli chodzi o prestiż tytułu mistrza świata to pomysł był fatalny. Obecny system ma i dobre i złe strony. |
|
| Powrót do góry |
|
Vishyy Nowy

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 3:02 pm Temat postu: |
|
|
|
Przecież chodzi o tytu najlepszego na świecie !! |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 3:38 pm Temat postu: |
|
|
|
Już pisałem po raz pierwszy i po raz drugi o propozycji rozgrywek o Mistrzostwo Świata.
hmmm, trzeba by jednak wszystko połączyć w całość aby zanadto nie śmiecić na forum (przynajmniej dla zarejestrowanych). Ale może za tydzień  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 4:21 pm Temat postu: |
|
|
|
Zgadzam się z tpp. Zauważyłem, że sporo tematów i problemów powtarza się w różnych miejscach na forum. Powoli wkrada się chaos. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 5:29 pm Temat postu: Re: Mistrzostwa Świata |
|
|
|
| Vishyy napisał: | Ja myślę iż tłumaczenie że dzięki przyśpieszenia tempa gry szachy trafią do telewizji jest śmieszne bo czy ktokolwiek widział migawki z np. Memoriału Rubinsteina nie mówiąc już o mistrzostwach świata czy nawet transmisjach z Olimpiad  |
Widziałem raz brydż na Eurosporcie, długi blok na żywo... Jednak pytanie, na jak długo zagościłyby w TV. Jak ktoś już gdzieś pisał --- więcej widzów ubędzie wśród szachistów, niż przybędzie wśród nie-szachistów. Nam tempo 7-godzinne nie przeszkadza (a już na pewno nie takie 90+30), zwykłemu widzowi nawet półgodzinne wyda się niestrawne. |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 10:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Kasa
Tylko to zunifikuje wszelkie tytuły.
Jeśli będzie jak do teraz, wielu średnich sponsorów ma ochotę na wyłączność tytułu miszcza, ale nie ma kasy by pokonać innych(przekupić), to będziemy mieli tylu miszczów ilu sponsorów
Szachy to teraz profesjonalne są(czyli za kasiorę, najlepiej dużą), dawne czasy pseudo socjalistyczne, ooops amatorskie pewnie nie wrócą
Dopóki się bogaty gościu nie znajdzie(znaczy się sponsor) nie będzie unifikacji
Na pocieszenie wsiem czytającym podpowiem: w boksie(dużo większa kasa) się nie znalazł
Gdybajmy zatem, a miszczów będziemy mieć wielu
Pozdrawiam
Krzysiek J. _________________ Ja Ciebie też |
|
| Powrót do góry |
|
Vishyy Nowy

|
Wysłany: Sob Lip 30, 2005 11:06 am Temat postu: |
|
|
|
Idąc dalej tokiem myślenia Janczewskiego, szachy zjednoczą się jeżeli umrą sponsorzy, a w dyscyplinie bedzie bieda. Smutne
Pozdro dal wszystkich |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 30, 2005 11:52 am Temat postu: |
|
|
|
| Vishyy napisał: | | Idąc dalej tokiem myślenia Janczewskiego, szachy zjednoczą się jeżeli umrą sponsorzy, a w dyscyplinie bedzie bieda. Smutne |
????
Chyba zrozumiałeś dokładnie na opak. Chodziło mu raczej o to, że unifikacja nastąpi, gdy wejdzie potężny sponsor w miejsce kilku słabszych. Krótko mówiąc, tylko wielka kasa zapewni unifikację...
Chyba że to ja czegoś nie załapałem? |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Sob Lip 30, 2005 12:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja właśnie zrozumiałem tak jak Wojtzuch bo twoje myślenie Vishyy jest troszkę nielogiczne. |
|
| Powrót do góry |
|
Vishyy Nowy

|
Wysłany: Sob Lip 30, 2005 7:03 pm Temat postu: |
|
|
|
Tak macie rację niedokładnie przeczytałem post  Pomyliłem sie !!! |
|
| Powrót do góry |