| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 1:16 am Temat postu: Króle i piony |
|
|
|
Philidor powiedział, że pionki są duszą szachów.
Jak się wam podoba ta końcówka? (Pytel,K (2400) - Coiret,S (2258); Rochefort, 17.02.2005) analiza mm Krzysztofa Pytla _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 8:06 am Temat postu: |
|
|
|
Gdyby to było po polsku  . |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 8:50 am Temat postu: |
|
|
|
Zapis można zrozumieć. " R" to Król. Może zostanie wkrótce przetłumaczone na bardziej zrozumiały język jakim jest polski
Chciałbym zaznaczyć, że język " żabojadów" był pierwszym językiem dyplomacji szachistów (pomijam łacinę bo to wcześniejsze czasy). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 10:03 am Temat postu: |
|
|
|
Czasami mi brakuje łaciny. Na polski nie przetłumaczą, bo ile ludzi na świecie posługuje się tym językiem? Prędzej przetłumaczą na język międzynarodowy, czyli angielski. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
petrosjan Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 10:58 am Temat postu: |
|
|
|
Troche dużo tego jest, żeby to analizować  . Ale widzę po początku zapisu, że wybrałbym właściwe rozwiązanie ( gdybym grał białymi ). Właściwe, czyli ruszenie królem w kierunku wolnego piona na e i doprowadzenie do wymiany z jednym z moich pionów na f. No i zostają 3 piony na dwa, co teoretycznie powinno wystarczyć do wygranej. _________________ Jestem kompiarzem... Dlaczego ? Bo na kurę nie wchodzę z playstation, tylko kompa... <brecht ze wszystkich wyzywających od kompiarzy>. |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 2:28 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Czasami mi brakuje łaciny. Na polski nie przetłumaczą, bo ile ludzi na świecie posługuje się tym językiem? Prędzej przetłumaczą na język międzynarodowy, czyli angielski. |
Eeee... pół Afryki, część Szwajcarii...
edit
Kanada
Możesz zamówić tłumaczenie u mnie, a może przy okazji, jak mi się zachce to bliżej obejrzeć, przetłumaczę 
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pon Sie 01, 2005 9:57 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
mix Nowy

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2005 9:46 pm Temat postu: |
|
|
|
nie lubie końcówek pionowych |
|
| Powrót do góry |