| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 29, 2005 6:51 am Temat postu: |
|
|
|
Jako, że część (praktycznie wszystkie) osób niezbyt dokładnie czyta pytania w konkursie umieściłem wskazówkę na stronie głównej z zaznaczeniem (aby dokładnie czytać pytanie), pod nie IE jest na zielono, a pod wszystkimi (które sprawdzałem) jest podkreślenie.
Wprowadziłem też dodatkowe zadanie ('8') dla przykładu (niby takie jak (7) ale ...) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 08, 2005 12:07 am Temat postu: |
|
|
|
Dużo kłopotu sprawiły uczestnikom pytania 7 i 8.
Tempo gry 90'+30"
7. z bonifikatę wg Fischera
8. z bonifikatę wg Bronsteina | Cytat: | odpowiedź do pytania 8:
Tempo z bonifikatą (opóźniona kontrola czasu) oznacza, że mamy do dyspozycji czas podstawowy (tutaj 90 minut) i czas dodatkowy (tutaj 30sek.) doliczany na wykonanie każdego posunięcia (w przykładzie zaczynamy z czasem na zegarze 1 godzina, 30 minut, 30 sekund). Odliczanie podstawowego czasu następuje z chwilą wyczerpania czasu dodatkowego.
Bonifikata wg Fischera oznacza, że czas dodatkowy niewykorzystany przez zawodnika dodaje się do czasu podstawowego. Czyli jeżeli 1 posunięcie wykona się w 10 sekund to po nim będzie na zegarze 1 godzina, 30 minut, 50 sekund. | Wiele osób pisało, że 30" otrzymuje się "za wykonane posunięcie". A jest to podstawowy błąd. Gdyż według tej odpowiedzi przy wykonaniu pierwszego posunięcia, naruszyłoby się czas podstawowy bez ruszania czasu dodatkowego.
A przecież już pisałem o tym na forum  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 11:39 am Temat postu: |
|
|
|
W zadaniu 9. za każdą nieprawidłową odpowiedź będzie przyznawany punkt ujemny (-1). Jednakże ocena za zadanie nie może być ujemna. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
wojniz Pion

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 9:20 pm Temat postu: Zadanie w konkursie:-) |
|
|
|
Na Oficjalnej Stronie Kolegium Sędziów Sląskiego Żwiązków jest takie zadanie:
http://merlin.one.pl/~edward/kolegium/index.php?id=konkurs&zobacz=3
i w odpowiedzi pisze że czarne mogą wygrać tą pozycje.
Moim zdaniem powinny one oddać gońca za dwa pionki.
Co wy o tym myślicie? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2005 8:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Odnośnie pytania 3.
| wojniz napisał: | i w odpowiedzi pisze że czarne mogą wygrać tą pozycje.
Moim zdaniem powinny one oddać gońca za dwa pionki.
Co wy o tym myślicie? | Przed rozważaniami przypominam, że jest to konkurs przepisów gry i nie tylko i takie są odpowiedzi (z punktu widzenia sędziego, a nie zawodnika). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 2:14 am Temat postu: Re: Zadanie w konkursie:-) |
|
|
|
| wojniz napisał: | | Moim zdaniem powinny one oddać gońca za dwa pionki. |
Z zawodniczego punktu widzenia oddanie gońca za biony b i c, powoduje realne szanse na wygraną przez czarne. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Lip 19, 2005 7:02 am Temat postu: |
|
|
|
Część osób zapomniało, że już jest po 1 lipca 2005 i posunięcia zapisujemy po jego wykonaniu.
A zadanie 11 było przecież proste. Tym bardziej, że w dziale komunikaty _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Miałem nadzieję, że znalazłem pytanie, na które będzie 100% prawidłowych odpowiedzi. Niestety w piątek się zmartwiłem gdyż na pytanie 12 ( podobno łatwe (jak jeden z uczestników się wyraził nie będąc pewien czy zrozumiał pytanie " Ale to chyba by było zbyt proste?") pojawił się wpis z błędną odpowiedzią (skoczek).
Przypominam, że najwięcej punktów można otrzymać za umotywowanie swojej odpowiedzi. W niektórych przypadkach może być to cytat przepisu. Jednakże raczej dobrze jest dodać "coś od siebie" aby przekonać, że się nie tylko wie ale i rozumie. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 11:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Wiesz, myślę że ten konkurs, to świetny sposób na wolne, ale za to systematyczne utrwalanie przepisów wśród dzieci. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 3:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Celem konkursu jest zapoznanie szerokiej rzeszy miłośników szachów z przepisami. Aby nie mieli kłopotów na turniejach. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Sie 08, 2005 3:56 pm Temat postu: |
|
|
|
Ostatnie zadanko (aktywne) 15 jest raczej dla graczy lub zadaniowców. Ot, taki sobie macik w 1 posunięciu (tak dla białych jak i czarnych)  (znane poresztą na forum) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 09, 2005 8:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Z przykrością ogłaszam wszem i wobec, że w zadaniu 16 chochlik (złośliwy) przestawił mi cyferki zmieniając tempo gry. Chochlika skarciłem i oczywiście siebie
Było 90pos/ 30'+30' na dokończenie
jest 30pos/90'+30' na dokończenie
Zainteresowanych przepraszam. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 01, 2005 2:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | W zadaniu 9. za każdą nieprawidłową odpowiedź będzie przyznawany punkt ujemny (-1). Jednakże ocena za zadanie nie może być ujemna. | Specjalnie zaznaczyłem (po raz pierwszy w historii), że będą punkty ujemne. Aby się dobrze zastanowić. Gdyż było kilka "złud". I jednak pewna osoba "wpadła" bo nie podobały się jej 3 wieże jednego koloru.
Pytania dodatkowe:
- Czy zawsze hetman wygrywa?
- Czy zawsze jest najsilniejszy (przy punktacji względnej siły gry)?
- Czy zawsze promujemy piona na hetmana? (a jeżeli tak to czy to dobre posunięcie)
jak co to zapraszam do diagramu _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|