| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ediii Hetman

|
Wysłany: Czw Lip 07, 2005 2:11 pm Temat postu: Obrona słowianska |
|
|
|
Co wiecie ciekawego o tej obronie?? Jak grac, na co uwarzac? Podajcie pare głównych wariantów. _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym |
|
| Powrót do góry |
|
Ediii Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 8:56 am Temat postu: |
|
|
|
Czy nikt na forum nie gra tej agresywnej obrony??  A moze ktos chociaz troszenke sie na niej zna i wypowie swoje zdanie?? Bo z tego co wiem tego tematu jeszcze w szachscie nie było. _________________ Jeszcze nigdy, tak wielu, nie zawdzięczało tak wiele, tak nielicznym |
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 2:35 pm Temat postu: |
|
|
|
Co ty człowieku w ogóle mówisz nikt ci nie każe wykówać debiutów tylko prosi o radę w jakimś wariancie a ty zaczynasz coś o jakichś końcówkach nie rozumiem twojego zdania. Czyżbyś chciał mu dopiec czy co jeśli coś o tym wiesz to powiedz mu ja ogólnie o tym wariancie nie wiem praktycznie nic więc nie za bardzo mogę koledze pomóc . A ty wydaje mi się że masz II to może powiesz coś od siebie według mnie już zawodnika nie z przypadku.(wydaje mi się że wypowiadałeś się na pokaż swoją twarz)POZDROWIENIA |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 4:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| Ediii napisał: | Czy nikt na forum nie gra tej agresywnej obrony?? | Szczególnie agresywny jest wariant wymienny... |
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 6:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Ok kedzier ,nie najeżdzaj tak na mnie  A więc tak: uważam,że obrona słowiańska jest bardzo skomplikowana. Jest bardzo dużo odgałęzien. Moim zdaniem najlepsza jest obrona merańska, postaje bardzo ciekawa gra.
Zagrałem pare razy nawet z nie najgorszymi wynikami, ale zle się czułem w takich pozycjach. Dla początkujących/młodych szachistów zalecany jest gambit hetmański przyjęty i nieprzyjęty.
Pozdrawiam _________________ Zapraszam na MEGAFORUM. Forum o wszystkim i dla każdego. www.megaforum.xn.pl |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 7:40 pm Temat postu: |
|
|
|
Widzisz już się rozkręcasz nie najeżdżam na ciebie jednak z tego co wiem gambit królewski to jest troszku inny niż obrona słowiańska chyba że źle przeczytałem. Gambit królewski to szło coś później f4. |
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 9:16 pm Temat postu: |
|
|
|
Obrona Słowiańska to jest odmiana gambitu hetmańskiego nieprzyjętego 1.d4.d5 2.c4.c6 _________________ Zapraszam na MEGAFORUM. Forum o wszystkim i dla każdego. www.megaforum.xn.pl |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 10:00 pm Temat postu: |
|
|
|
| the_smyk napisał: | Ok kedzier ,nie najeżdzaj tak na mnie A więc tak: uważam,że obrona słowiańska jest bardzo skomplikowana. Jest bardzo dużo odgałęzien. | Bo ja wiem... jest stosunkowo prosta, niech o tym świadczy fakt, że nawet ja pojąłem jej ideę (gorzej ze znajomoscia wariantów).
PS
moim zdaniem najtrudniejsza jest obrona Benoni. |
|
| Powrót do góry |
|
arkoski Hetman

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 11:05 pm Temat postu: |
|
|
|
Moim zdaniem obrona słowiańska to ciekawy debiut, tylko że grany przez szachistów niskich lotów (jak ja) jest spłycany. Praktycznie każdą partię w słowiańskiej grałem tak samo, bo nie widziałem innych możliwości. Wygląda to tak: 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Sc3 Sf6 4.Sf3 a6 i prędzej czy później (zazwyczaj prędzej) grałem b5 i ze strony większych słabiaków ode mnie doczekiwałem się c4, po którym mogłem skoncentrować się na przygotowaniu posunięcia e6->e5. Lepsi natomiast ładnie mnie wyczekiwali na tym hetmańskim kumulując siły i powoli rozjeżdżali mając więcej przestrzeni. Dlatego ostatnio zacząłem poświęcać większą uwagę król-ind oraz benoni, co do której zgadzam się z Lysym, że jest najtrudniejsza. |
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 11:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Obrona Benoni to jest kiepski debiut, zamurować sięi czekac az cię rozjedzie, bez sensu  Ja słowiańską rzadko gram dlatego jej troche nie rozumiem.
Ale za to rozumiem królewsko-indyjską  Przypomniało mi się
Bardzo agresywny jest gambit Winawera :1.d4.d5 2.c4.c6 3.Sc3.e5 !?
i jeśli białe zabiją na d5 to czarne zdobywają przewage,a po bicu na e5: 4.d:e5.d4 5.Se4.Ha5+ 6.Sd2.Sd7 7.Sf3.S:e5 8.S:d4.S:c4 9.Sb3.H:a4 10.S:c4.H:c4 11.e3.Gb4 12.Gd2 z lepszą grą u białych,ale oczywiście przy poprawnej grze białych  a w ostrych pozycjach często popełnia się błędy. _________________ Zapraszam na MEGAFORUM. Forum o wszystkim i dla każdego. www.megaforum.xn.pl |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2005 10:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| the_smyk napisał: | Obrona Benoni to jest kiepski debiut, zamurować sięi czekac az cię rozjedzie, bez sensu ... |
Jak dla mnie ten opis to raczej do gambitu hetmańskiego pasuje . A gra w Obronie Benoni jest bardzo ciekawa. Czarne w zależności od gry białych mogą rozwijać inicjatywę zarówno na skrzydle hetmańskim(b5), królewskim(atak na króla) jak i w centrum(atak na piona e4).
A Obronę Słowiańską sam czasem grywam.... ale tylko gdy wiem, że przeciwnik nie wybije na d5!! _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 13, 2005 11:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | | A Obronę Słowiańską sam czasem grywam.... ale tylko gdy wiem, że przeciwnik nie wybije na d5!! | A jak ma 200 oczek więcej na rankingu i wiesz że wybije? Wtedy chyba warto to grać, co?  |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Czw Lip 14, 2005 8:27 am Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | Last_Knight napisał: | | A Obronę Słowiańską sam czasem grywam.... ale tylko gdy wiem, że przeciwnik nie wybije na d5!! | A jak ma 200 oczek więcej na rankingu i wiesz że wybije? Wtedy chyba warto to grać, co?  |
Wszystko zależy od stylu gry. Dla osoby grywającej Gambit Królewski i Kontrgambit Albina, wariant wymienny Obrony Słowiańskiej jest prawdziwą katorgą .
PS Wybijają raczej osoby które mają 200 oczek mniej . _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
|