Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Na czym polega nowoczesny trening szachowy???
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
hutek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 5:20 pm
Temat postu: Na czym polega nowoczesny trening szachowy???
Odpowiedz z cytatem

Laughing

Ostatnio zmieniony przez hutek dnia Czw Sie 25, 2005 2:01 pm, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 6:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Z Twoim talentem nie powinieneś tracić czasu na rozmyślania w tym temacie. Namów Tatę niech Cię zapisze do klubu, z prawdziwym trenerem, prawdziwym szkoleniem.
W Twoim wieku to będzie najlepszy z najnowocześniejszych trningów szachowych.
Zapisz się w Twoim przypadku napradę warto.
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Powrót do góry

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 8:01 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski mimo że lato w pełni to mam wrażenie że z choinki się urwałeś. Laughing Myślisz, że młody chłopak byłby w stanie skleić taki tekst?
W kontekście porady to zgadzam się całkowicie, dobry trener jest niezastąpiony.
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 8:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Tak realnie to za tego chłopca zawsze pisał tato . Słuszna uwaga Arkoski ale to tylko tak na marginesie . Moim zdaniem także trener sięprzyda książki i żeby miał z kim grać to ważne jest.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 8:13 pm
Temat postu: Re: Na czym polega nowoczesny trening szachowy???
Odpowiedz z cytatem

Nie ma złotej rady którą można by dać na odległość. Szczególnie w przypadku, gdy Twój syn nie miał jeszcze możliwości zmierzyć się z silniejszymi od siebie w partiach klasycznych (tak chociaż by były partie do oceny). Nie istnieje coś takiego jak stałe proporcje dla poszczególnych elementów gry. Generalnie najwięcej czasu poświęcamy na to, w czym jest najsłabszy, nie zaniedbujac równocześnie innych elementów gry. Natomiast gdy przygotowujemy się pod konkretną imprezę wzmacniamy najsilniejsze strony zawodnika.

Jeśli chodzi o czas, to wszystko zależy od jego predyspozycji. Jeśli po godzinie będzie czuł się znudzony, to kolejna godzina siedzenia nic nie da. Pytasz ile w ciagu miesiąca. Można wiele, np. po 4 godziny dziennie daje nam to 120 godzin treningu w miesiącu. W tym czasie dasz mu podkład teoretyczny dla szachisty III kategorii.

Zapisałeś go do klubu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 9:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Lepiej często ale w małych dawkach, niż "raz a dobrze".
6 x po 30min. da więcej niż 1 x 3 godziny. Proszę nie zapomnieć o rozwoju ogólnym (sport ogólnorozwojowy).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

hutek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 9:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzięki za wszystkie posty, rzecz w tym że syn ma czas w lipcu, i chciałby go wykorzystać, sama gra na kurniku myślę że nie wystarczy. Klub też ma przerwę , na razie umówiłemgo z na sparingi ze znajiomym szachistą, który myślęże go czegoś nauczy , zaplanowałem rózwnież 2 -3 turnieje w Karakowie tak dla kontaktu z "zawodowcami" pierwszy już w poniedziałek. Pożyjemy zobaczymy. Na dzień dzisiejeszy podrzuciłem mu troche literatury dla wgryzania sie - o dziwo coś tam czyta i analizuje. II kat pewnie zdobędzie ale I bez treningu i TRENOWANIA pewnie nie, dlatego pytam. Co powiecie na interaktywne kursy via internet ( mam oferte od jednego mistrza)??
Powrót do góry

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Cze 24, 2005 10:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hutek napisał:
II kat pewnie zdobędzie ale I bez treningu i TRENOWANIA pewnie nie, dlatego pytam.
No właśnie. Jak dobrze turniej dobrany to II kat. zrobi, mimo że realnie może nie posiadać wiedzy potrzebnej dla takiego rankingu. Wiem coś o tym, bo mój syn także szybko progresował, ale jak dotarł do II to stanął jak niezniszczalny betonowy mur. Dopiero po przerobieniu programu szkolenia na II kat. Goleniszczewa, zaczął ocierać się o I kat.

Jak chcesz sie przekonać jak jest z teorią u twojego syna, to ściągnij sobie testy dostępne na stronie PZSzach (końcówki, zmysł kombinacyjnego widzenia i technika liczenia wariantów). Na rozwiazanie 2,5 godziny. Zawarte tam końcówki to elementarz i trzeba je koniecznie znać.
Odpowiedzi są dołączone wiec sam będziesz mógł sprawdzić. Trzeba to jednak robić uczciwie i nie naciągać punktów gdy "o czymś zapomniał" lub "w pewnym momencie się pomylił". Wtedy bardziej realnie będziesz mógł ocenić w którym miejscu znajduje się Twój syn. Niestety, testów dotyczących strategii chyba nigdzie nie znajdziesz, bynajmniej ja nie znam żadnej strony gdzie można to znaleźć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 25, 2005 9:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja szczerze powiem ze w szachy sie nauczyłem grac na kurniku. Tam zdobyłem cała wiedze dotyczaca tego pieknego sportu. Szło mi tak sobie. Zapisałem sie do klubu szachowego:) Teraz gram tam i na kurniku:) nie uczyłem sie nigdy debiutów ani niczego! Mam straszne braki w teorii. Tak mi sie wydaja. A potrafie stworzyc nielada problemy "prawdziwy szachistom" W piatek nawet mnie chwalili z czego jestem dumny:) Jeden powiedział ze niedługo juz bede grał na bardzo wysokim poziomie a drugi ze zagrałem przeciwko niemu swietna partie(ma elo 20XX). Mało brakowało a bym wygrał...ale niestety czas..opsss:) ostatnio własnie zauwazyłem ze sekundy które leca sa moim wrogiem..a przeciez jeszcze niedawno miałem ogromne zapasy w tym elemencie.....ehhh:)

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Cze 25, 2005 10:48 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Edii dlaczego mówisz że z "prawdziwymi szachistami" a ty co jesteś nieprawdziwy no bez żartów nie bądź taki skromny . Ja za prawdziwego szachistę uznawałbym bardziej tego co umie grać a nie tego który ma jakichś tam ranking czy jest w klubie itp itd.
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Cze 25, 2005 9:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi o wyjadaczy z gnieznienskiego klubu. Czasami idzie sie z nich ladnie posmiac:) Ale najwazniejsze ze sa w porzadku. Czesto po partiach pokazuja mi moje błedy lub ruchy których sie obawiali a ja ich nie wykonałem:)
Ja to dopiero zaczynam zabawe z szachami:) Musze popracowac nad teoria bo mam w niej duze braki. Trudno sie przez to rozwijac!

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Nie Cze 26, 2005 10:17 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja szczerze mówiąc jeszcze roku nie gram . Z lepszymi grać okazji nie mam najlepszy co z nim grałem miał I kategorię . Teraz jest okazja w sobotę turniej o puchar gór w których mieszkamy powinni przyjść tacy po 2100 no się zobaczy może z nimi zagram .
Powrót do góry

Rathi
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Pon Cze 27, 2005 4:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hutek napisał:
zaplanowałem rózwnież 2 -3 turnieje w Karakowie tak dla kontaktu z "zawodowcami" pierwszy już w poniedziałek.

Gdzie i o ktorej?
Chociaz teraz to juz pewnie za pozno : (
Powrót do góry

hutek
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Cze 27, 2005 6:38 pm
Temat postu: Grand Duo
Odpowiedz z cytatem

Dzisiaj w Krakowie był pierwszy z dwóch turniei dla juniorów "Grand Duo".
Turniej o dystansie P30, przeznaczony był dla raczej dla poczatkujacych graczy, choc były dwie grupy - do 12 lat i starszych, ale w grupie młodszej dominowali gracze z rankiem 1200 i mniejszym. Graczy z rankiem >1600 to ok 1 dziesiatka.
Fajna prawdziwie wakacyjna atmosfera wynagrodziła niezbyt wysoki poziom sportowy turnieju, chodziło przede wszsykim o zabawę. Kilku powaznych konkurentów mogło sobie pograć miedzy soba więc był to pewien sprawdzian umiejetności i okazja do poprawy "morale" Smile dla mniej ogranych .
Druga część turnieju 11. 07.
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Cze 27, 2005 10:05 pm
Temat postu: Re: Grand Duo
Odpowiedz z cytatem

hutek napisał:
Dzisiaj w Krakowie był pierwszy z dwóch turniei dla juniorów "Grand Duo".
Turniej o dystansie P30, przeznaczony był dla raczej dla poczatkujacych graczy, choc były dwie grupy - do 12 lat i starszych, ale w grupie młodszej dominowali gracze z rankiem 1200 i mniejszym. Graczy z rankiem >1600 to ok 1 dziesiatka.
Fajna prawdziwie wakacyjna atmosfera wynagrodziła niezbyt wysoki poziom sportowy turnieju, chodziło przede wszsykim o zabawę. Kilku powaznych konkurentów mogło sobie pograć miedzy soba więc był to pewien sprawdzian umiejetności i okazja do poprawy "morale" Smile dla mniej ogranych .
Druga część turnieju 11. 07.

Ej ale czemu nie napisałeś jak mu poszło hutek wal śmiało !
Pozdrowionka dla synka twojego miłych wakacji!!!
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 2