Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

3min
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 11:56 am
Temat postu: 3min
Odpowiedz z cytatem

Czy waszym zdaniem 3 minutowe partie na kurniku "psują"szachistów Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 12:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dobre pytanie:) sadze ze nie psuja:) Ale tylko tych co sa naprawde dobrzy:) Jak ktos ma wiedze szachowa to potrafi grac znane mu warianty na 3 minutki:) wiec mu sie pozniej przejscie na długi czas nie robi wielkiej róznicy:) Natomiast jesli chodzi o słabych graczy to zdecydowanie 3 minutówki ich niszcza:) bo to jest klikanie bez sensu i oni sie nigdy nizego nie naucza:D takie jest moje zdanie:)

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 12:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie że niczego się nie nauczą to się nie cofają wtedy . Tylko sama prostota ich gry(początkujących) na 3 minuty zniszczy ich po przejściu na 30 .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 1:34 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Częste granie krótkich (a szczególnie bardzo krótkich) partii wypacza spojrzenie szachisty. I nie ma znaczenia czy w sieci czy na żywca.
Najwięcej daje własne analizowanie partii (swoich i cudzych).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 2:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
3min nikogo nie psują..., jak sama nazwa wskazuje blitz(błyskawiczna) są to po prostu szachy błyskawiczne Smile Grając 3 min niczego w sobie nie zepsujesz, ale też się nie nauczysz. Ktoś słusznie zauważył, że analiza uczy, czyli gra uczy, ale przeanalizowana gra i wnioski(właściwie) oraz postanowienie(wykonanie) poprawy swoich niedociągnięć. Niestety po 3min partiach można analizować tylko czy ma się sprawną myszkę, dobry refleks i pamięc(co zagrać gdy przeciwnik wyszedł poza książkę, a nie zawsze to jest błąd). Wiedza szachowa uruchamia się przy myśleniu a nie przy odruchach(a tym jest granie 3min), przy odruchach uruchamia się pamięć i tylko ona...
Graj sobie 3min jak chcesz coś utrwalić, tylko po co? Może to co chcesz utrwalać jest błędne, jak chcesz myśleć graj dłużej i myśl...., analizuj. Kotov w swojej książce "Graj jak arcymistrz" na str.24 podaje 17 postulatów potrzebnych do wykonania rzetelnej analizy pozycji w trakcie partii... w 3 min nie zdążysz... gwarantuję, że nie Smile .
Koledzy z forum podpowiedzieli mi o serwerach gry korespondencyjnej(wielkie ukłony do Was Panowie i wielkie dzięki Wam Smile).
Jeśli chcesz się uczyć, to tam zagraj, analizuj, myśl, konfrontuj swoje pomysły z literaturą, czy w końcu z przeciwnikami... na posunięcie będziesz miał parę dni.
Aha, i nie korzystaj z komputera chyba, że po partii, bo to, że komputer(czyt. program szachowy) umie grać to wiedzą wszyscy i jaki sens ma wykonywać za niego posunięcia Question Wtedy to my zepchnięci zostajemy do poziomu robotów(robot-maszyna-wykonująca-polecenia-nie-myśli).
Trochę to długie... sorki.
Pozdrawiam
Krzysiek J Smile
Powrót do góry

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 3:01 pm
Temat postu: cdn.:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski, napisałeś bardzo mądrą wypowiedź. O to właśnie chodziło Exclamation
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 3:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ale jakby nie patrzec to lepeij grac te 3 minuty niz nie grac wcale:)
Nawet jak nie ma czasu zastanawiac sie nad posunieciami to czegos sie tam kazy nauczy,,,,czegokolwiek,,,,nie jest to dobre...ale lepsze...niz bycie biernym szachista:) Kazdy musi sobie sam odpowiedziec...czy wchodzi n kurnik tylko dla rozrywki pograc od tak....(to wtedy 3 minutki sa okey) czy tez wchodzi zeby sie czegos nauczyc...wyniesc pozyteczna lekcje dla siebie(to wtedy 3 minutki to blad)Smile

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 3:30 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Do Zusi...
Dzięki Smile gdybym wiedział, że to był jakiś quiz to może bym się nawet ładnie przyodział Very Happy (krawat jaki czy co?)
Edii... co Ci powiedzieć Question
Jesteś ok Smile ,ale lepiej grać niż nie grać wcale....., wybacz, gdybyś z tym podejściem chciał zostać muzykiem.......ałaaaa Laughing Wink
Rozwiń...: czego ktoś się tam nauczy nie zastanawiając się nad posunięciami Question Question Question
No chyba, że korzystania z internetu, klikania myszą..., to pewnie to "czegoś", tyle, że tu pewnie chodzi o szachy(chyba, że nie to SORRY).
Co to jest bierny szachista Question Very Happy Znaczy się wierzący nie praktykujący Question Smile
Wchodzimy gziekolwiek(nie tylko kurnik) na własną prośbę(życzenie), gramy tyle ile chcemy Smile
Pytanie brzmiało czy 3min psują szachistów.... odpowiedziałem, że nie, bo i cóż w tak krótkim czasie można zepsuć Question , to nie szachy tylko refleks..., ale niczego też nie nauczą Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.
Powrót do góry

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 3:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Jeden przez godzinę może zepsuć tyle nad czym inni pracowali przez lata.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 4:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja rozgrywam wiele(z kilkadziesiąt) parti błyskawicznych gdy chcę wypróbować nowy wariant. W ten sposób wiem czego się spodziewać przy szachownicy na partiach granych dłuższym tempem . Że też nie wspomnę o walorach rozrywkowych blitz'a Wink

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 4:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Słuchaj Janczewski:) szachy to nie muzyka:) lepeij grac niz nie...bo anwet jak grasz na 3 minuty to chociaz sie opdstawiania w pewien sposób oduczasz...nie mowiac juz o inncyh rzeczach:) bierny szachista to taki co duzo gada...a sam wcale nie gra:) co wg mnie sie mija z celem:) tez sadze ze gra na 3 minuty nie niszczy szachistów i niewiele uczy:) ale lepeij grac na te 3 minuty niz tylko pusto "gadac"! A najlepszym przykładem na to ze idzie sie nawet na te głupawe 3 minuty nauczyc jestem ja!!Smile ja sie nauczyłem grac w szachy grajac na 3 minuty?? i co?? ograłem CIe 2 razy!!Smile wiec o czyms to swiadczy:) teraz wiem ze gra na 3 minuty niewiele daje...i gram na 10 na kurniku:)...ale....jak ktos nie ma wcale grac w szachy to niech lepeij gra chociaz te 3 minuty:) podrawiam wszystkich:)

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 4:28 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sorki ze post pod postem:) poprostu chodzi mi o to ze to cos co Ty janczewski nazwałes refleksem myszka itp...to zdecydowanie wiecej:) inaczej nie było by mowy o tym ze mogłem z Toba wygrac i z innymi uzytkownikami forum:) tak jest prawda....jak ktos jest cienias to mu 3 minuty nic nie dadza...nbo oprócz tego ze sie oduczy opdstawiania i moze jakis prostych akcji kombnacji...a jak ktos ma jakies pojecie...to sie moze nawet wzmocnic w granych przez siebie wariantach...to nie reguła...ale moze tak byc:)
W kazdym razie...jak ktos lubi szaszki...a nie ma za wiele czasu....to 3 minutki tez sa dobre...bo ja sie bede przy tym upierał ze lepiej grac niz nie grac!!
jeszcze raz pozdrawiam:)
A ze tak spytam z innej beczki...wiecie moze co sie stało z uzytkownikiem "jania"??

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 4:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Już powoli dochodzisz do takiego momentu, że z samej gry nawet na długi czas niczego bądź niewiele sie nauczysz.
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 4:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
i co?? ograłem CIe 2 razy!!Smile wiec o czyms to swiadczy:) teraz wiem ze gra na 3 minuty niewiele daje...i gram na 10 na kurniku:)...ale....jak ktos nie ma wcale grac w szachy to niech lepeij gra chociaz te 3 minuty:) podrawiam wszystkich:)

Gratuluję... Smile po raz drugi Smile (rozumiem, że prywatnie przy szachownicy to było za mało Very Happy ), masz zupełną rację..., to naprawdę o czymś świadczy
Smile .
Jak już się publicznie pochwaliłeś, to może warto chwalić się do końca...,: czas tych partii to 3min+15sek za posunięcie, wygrałeś ze mną 2 partie na 2 to imponujące 100%... jesteś lepszy i niewiele mogę w tej sprawie powiedzieć... Smile
Nie gniewaj się Edii..., przyjmuję do wiadomości, że jestem cienias(ty chyba grubas Very Happy , a może wielgas Very Happy ) i 3 minuty mi nie wystarczają.
Moim i tylko moim skromnym zdaniem te 10 minut, które teraz poświęcasz na kurniku na partię, też raczej niewiele Ciebie nauczą.
Widzisz... tak to już czasem się zdarza, że szachy to nie szybkie przestawianie bierek..., gdyby tak było liczyłby się blitz i tylko blitz....
.... no i może jeszcze blitz Very Happy
Pozdrawiam
Krzysiek J.

PS. do Last Knight:
o tym właśnie pisałem, jeśli wiesz co chcesz uzyskać(przećwiczyć) to grasz sobie w tym temacie blitz'e, dla pamięci....
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 6:38 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
lepeij grac niz nie...bo anwet jak grasz na 3 minuty to chociaz sie opdstawiania w pewien sposób oduczasz...nie mowiac juz o inncyh rzeczach
grając szybko będziesz grał tak jak piszesz Shocked
Uważam, że lepiej nie grać niż grać tak ...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 3