Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

KOMBINACJE
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 14, 2005 9:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki ZUsi:) Wiem ze tu jest duzo kombinacji...niestety sa one dla mnie za trudne....i poszukuje czegos łatwiejszego:) a dzieki za chec pomocy:) i za wskazanietytułu ksiazkowego:) jednak pierw to ja chciałbym sie rozprawic z moim problemem z wyborem debiutu....obecnie znowu gram d4...hehe:) (chodzi tylko o białeRazz)

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Cze 14, 2005 10:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
....obecnie znowu gram d4...hehe:) (chodzi tylko o białeRazz)

Abstrahując od głównego tematu, to znowu polecam ci 1.e4 Smile . Tak jak wielu uważam, że jest to najlepsze dla początkujących(ja tak gram Wink )

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Cze 14, 2005 11:12 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ehhh....ja sam nie wiem:( to mnie strasznie boli....nakurniku jak gram e4..to czesto dostaje głupkowate baty....a jak gram d4...hmmm....czasami tez...ale......ale....potrafire sie lepiej bronic..i lepeij atakowac...i w ogóle....sam nie wiem...czasami duzo lepeij mi sie gra e4 a czasami d4.......normalnie porazka...a wiem ze tak nie powinno byc...(dobrze ze z czarnymi nie mam takiego problemu:) )

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 6:27 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
Dzieki ZUsi:) Wiem ze tu jest duzo kombinacji...niestety sa one dla mnie za trudne....i poszukuje czegos łatwiejszego:) a dzieki za chec pomocy:) i za wskazanietytułu ksiazkowego:) jednak pierw to ja chciałbym sie rozprawic z moim problemem z wyborem debiutu....obecnie znowu gram d4...hehe:) (chodzi tylko o białeRazz)
Typowe zachowanie, skoro jesteś kiepski w taktyce to grasz 1.d4 ... i dążysz do zamkniętych pozycji. Jeśli jednak chcesz się przełamać i poprawić w taktyce, to lepiej wróć do 1.e4. Umoczys kilka(naście) razy, ale zaczniesz zauważać coraz więcej motywów taktycznych.
Jeśli chodzi o kombinacje na stronie to na początek spróbuj z tymi http://www.szachista.com/sections-viewarticle-33.html .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 9:43 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No widzisz Łysy i tu jest problem:) Wiem ze jestem słaby taktycznie...bo sie nigdy taktyki nie uczyłem:)
A swoja droga to...wole pozycje otwarte...Smile wiec nire wiem dlaczego lepiej gra mi sie d4 c4...........poprostu po tym debiucie widze wiecej mozliwosci ciekawego ataku...z drugiej strony...zdecydowana wiekszosc poleca mi e4........no i jestem w kropce....grAŁEM TROCHE SZKOCKA ostatnio...ale wg mnie to strasznie niestabliny debiut i sie w nim zle czuje...!! włoska partia...nawet fajna..ale tylko jak sie gra z gorszymi od siebie.....natomiast hiszpan...hmmm....próbowałem...ale ale....czesto dochodziło do trudnych pozycji i łatwo przegrywałem...Smile
wiec tak naprawde ja sam nie wiem czego chce:)
A tak na marginesie to ten wielki wegier....Peter LEko...to on gra d4...i słaby w taktyce to nie jest...:>

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 10:24 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
No widzisz Łysy i tu jest problem:) Wiem ze jestem słaby taktycznie...bo sie nigdy taktyki nie uczyłem:)
Na naukę nigdy nie jest za późno Very Happy
Ediii napisał:
A swoja droga to...wole pozycje otwarte...Smile wiec nire wiem dlaczego lepiej gra mi sie d4 c4...........poprostu po tym debiucie widze wiecej mozliwosci ciekawego ataku...
Grasz wbrew sobie?
Widzisz więcej, bo znasz te debiuty...
Ediii napisał:
hiszpan...hmmm....próbowałem...ale ale....czesto dochodziło do trudnych pozycji i łatwo przegrywałem...Smile
Aby dobrze rozegrać jakiś debiut, trzeba zapłacić frycowe i swoje przegrać. Jak bedziesz analizował swoje partie, to z każdą porażką będziesz bliższy zwycięstwa. Widzisz, ja mam syna który gra w szachy i ma bardzo ograniczony repertuar debiutowy. Od pewnego czasu próbuje wprowadzać nowe warianty, ale skutki są takie że na turniejach go leją, bo grając "nowości" nie czuje się pewnie i często popełnia proste błędy, które "ustawiają" dalszą grę. Oczywiście, mógłby grać swoje oklepane warianty, ale dokąd go to doprowadzi?
Ediii napisał:
A tak na marginesie to ten wielki wegier....Peter LEko...to on gra d4...i słaby w taktyce to nie jest...:>
A co grał jak zaczynał swoją przygodę szachami?
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 10:53 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No wiec Łysy co proponujesz?? Widziałem pare Twoich partii na kurniku i sa zaiste interesujace:) co bys mi polecił?? co grac białymi?? Bo z czarnymi nie mam problemu:) gram sycylijska dragona oraz królewski indyjska:) no a bialymi to cały czas zmieniam z róznym skutkiem:) aha i jak juz cos zaproponujesz to daj linka zebym mogł przejzec ciekawe partie z tym debiutem ok??
Z góry wielkie dz:)

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 11:10 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie polecę ci nic, bo za cienki jestem w te klocki... Proponuję jednak poszukiwania i rozgrywanie określonej liczby partii w danym wariancie. Być może jak zrozumiesz ten nowy ogrywany debiut, to Ci się spodoba Idea

Moich partii na kurniku widzieć raczej nie mogłeś, bo nie gram tam od bardzo, bardzo dawna. Nawet nick mi już skasowali (kiedyś grałem jako acidity) i dziś rejestrowałem od nowa, może kiedyś jak czas pozwoli to sobie pogram
Powrót do góry

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Cze 15, 2005 11:50 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

hmmm nie wiem....co sie działo z Twoim nickiem...w kazdym razie widziałem Twoje partie....miałes ponad 1700 punkciorów...wiec nie mow ze jestes słaby bo w to nigdy nie uwierze!! A własnie Petrosjan dał mi extra stronke z debiutami za co mu serdecznie dziekuje!! na bank cos ciekawego sobie znajde,,,cos co mi sie podoba...Smile

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 7:23 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii widzę, że bardzo wierzysz w te raningi itp. i że Twoim zdaniem ktoś kto ma BK to jest zwykły cienias. Niestety bardzo się mylisz. Pograsz trochę w turniejach to się o tym przekonasz.
Ja kiedyś grałem często w turniejach(niedługo mam zamiar znowu zacząć) i podam Ci moje statystyki ze słabszymi kategoriami(sam mam III):
Moje statystyki z V kat. - same zwycięstwa i jeden remis.
Moje statystyki z IV kat. - same zwycięstwa i jedna porażka(teraz ta IV ma ranking 2300).
Moje statystyki z III kat. - większość to zwycięstwa.
Moje statystyki z II kat. - pół na pół.

Moje statystyki z BK- 1 zwycięstwo 1 remis i 3 porażki Shocked .
I to właśnie głównie przez BK wówczas nie zrobiłem II. Były 2 powody moich fatalnych wyników z tymi zawodnikami. Oto one:

- były to silne BK, które w tych turniejach robiły dość wysokie kategorie,
- lekceważyłem tych zawodników i to się zemściło.

Więc taka moja dobra rada Ediii- do partii z BK przystępuj tak samo mocno skoncentrowany co do partii np. z II. Niejedno BK gra lepiej niż II. Ja sam kiedyś jako V ograłem II i zremisowałem z I.

Jak znam życie to i tak będziesz lekceważył zawodników z BK, ale po kilku turniejach jak to właśnie przez nich nie zdobędziesz wyższej kategorii to całkowicie zmienisz podejście Cool .
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Ediii
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 8:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Heh widzisz....ja raczej nie ignoruje bk....tylko swoich kolegów co wiem jak grAJA!! poprostu wychodze z załozenia ze pomiedzy mna a nimi jest potworna przepasc....no i ze wygrywam praktycznie kazda partie z nimi!! i to jest problem bo to czesto na turniejach sie msci!! ostatnio w piatek był taki na 10 minut tepo na jednego zawodnika....no i przegrałem z kolega co ma bk...a wygrałem z gostkiem co ma elo 2055:) wiec....hehe....musze popracowac nad koncentracja...ale tylko ze znajomymi;)

kedzier15
Goniec
Goniec

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 1:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Widzisz bo to jest zwykłe lekceważenie sobie przeciwnika.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Cze 16, 2005 10:27 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ediii napisał:
musze popracowac nad koncentracja...ale tylko ze znajomymi;)
Lepiej wpadnij kiedyś do Szczecina. U nas masa ludzi ma kategorie niższe(albo wcale), niż wskazujena to ich gra. Wszystko przez wieloletnią zapaść w jakiej znajdowały się szczecińskie szachy. Powoli z tego wychodzimy, ale to bardzo powolny proces (chyba główną przyczyną jest brak kasy na solidne nagrody)
Powrót do góry

chessneo
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Lip 06, 2005 9:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Co do tematu to proponuje wejść:
http://dejascacchi.altervista.org/exercises.htm
jak dobrze pamiątam to mam tą stronke od jednego użytkownika tego forum Cool
Powrót do góry