| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Pon Mar 07, 2005 10:45 pm Temat postu: Dzieki za pozdrowienia |
|
|
|
Od jakiegos czasu wyniki moich poczynan szachowych sa coraz lepsze moze to wplyw czytania i analizowania tego co Dzambus pisales o skandynawskiej. Bede w dalszym ciagu poglebial wiedze z gambitu islandzkiego - z wykorzystaniem baz tej co estoril podal - juz kilka razy pomoglo mi to w obraniu glównych strategii. Oczywiscie pytan tez mialbym sporo zawsze to lepiej jak ktos juz wczesniej to obadal niz szukac samemu. W kazdym razie dzieki za materialy do skandynawskiej - bede mogl moze na jakims turnieju pochwalic sie ze np.pan Skonieczny czy niejaki Dzambus mnie cos nauczyli. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Maj 07, 2005 7:23 pm Temat postu: |
|
|
|
I właśnie o to chodzi żeby grać takie pozycje jakie sie lubi, ale niestety niektóre debiuty są po prostu kiepskie np. skandynawska ze 2....Sf6 którą obecnie gram. Wiele wariantów jest już tam obalonych i z silnymi zawodnikami jak mają opanowaną tą obronę może być ciężko. Ja znam dość dobrze obronę francuską, jest to solidny debiut dla czarnych ale w ciasnych pozycjach czuję się niezadobrze  , ale na silnych graczy chyba będę ją stosował.
Ps: kiedyś musimy sie umówić na krótki meczyk na kurniku bo dawno żeśmy nie grali  . |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 8:55 am Temat postu: DO IK 85 |
|
|
|
Uważam że skandynawska ze skoczkiem na f6 faktycznie na najlepszych jest debiutem w którym sie dostaje. Goście jednak moim zdaniem muszą mieć co najmniej 1 kat żeby z nami wygrywali. Osobiście gram ten debiut ponieważ uważam że w porównaniu do tego co grałem wcześniej mam dużo lepsze efekty- widać że mi ten debiut pasuje pod charakter i styl mojej gry. Czsem jestem w beznadziejnej formie i wygrywam tylko dlatego że ten debiut mam obcykany na 80%. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Maj 09, 2005 4:30 pm Temat postu: |
|
|
|
To tak jak ja  .
Dodałbym tylko, że zawodnik powinien prezentować poziom chociaż I kat. i co ważniejsze powinien znać ten debiut. Trzeba grać bardzo dobrze białymi żeby zdobyć przewagę. Jest to świetny debiut na blitze.
Za to francuska jest solidna, ale nie znoszę pozycji w niej. Chyba jednak pozostanę przy tej skandynawskiej bo od kilku dni pracowałem trochę nad francuską i wielkich postępów nie widać. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 12:00 am Temat postu: |
|
|
|
Dzambus , świetnie , że znowu napisałeś coś w debiutach bo ostatnio było tu mizernie.Gdybyś miał parę uwag odnośnie skandynawskiej , byłbym rad.Otóż trapią mnie trzy rzeczy :
I. 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.d4 S:d5 4.c4 Sf6
II. 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.d4 c6
III. 1.e4 d5 2.e:d5 c6
Coś tak w skrócie o każdym lub o jednym , który uważasz za najlepszy z ww dla czarnych.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 10:14 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
kedzier15 Goniec

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 12:17 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja ogólnie nie lubię tego debiutu ale jeśli miałbym oceniać to wydaje mi się ta pierwsza najlepsza kontynuacja. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Nie Cze 12, 2005 2:52 pm Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | Dzambus , świetnie , że znowu napisałeś coś w debiutach bo ostatnio było tu mizernie.Gdybyś miał parę uwag odnośnie skandynawskiej , byłbym rad.Otóż trapią mnie trzy rzeczy :
I. 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.d4 S:d5 4.c4 Sf6
II. 1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.d4 c6
III. 1.e4 d5 2.e:d5 c6
Coś tak w skrócie o każdym lub o jednym , który uważasz za najlepszy z ww dla czarnych. |
1)Nie wróciłem na długo mam akurat chwilę wolnego czasu.
2)Z jakiego punktu widzenia te rzeczy cie trapią, białych czy czarnych?
3)e4 d5 e:d5 c6
Chociaż mój ulubiony klasyk Tarrasch twierdził że po d:c6 czarne mają rekompensatę, jak rownież mój kolega (solidna I kategoria) z uporem stosuje ten ruch, to myślę że dopóki białe nie zagrały c2-c4 i nie oslabiły się to trochę za wcześnie na c6. Aczkolwiek białe muszą cały czas po konsumpcji piona uważać, bo rozluźnienie może mieć złe skutki...
4)e4 d5 e:d5 Sf6 d4 S:d5 c4 Sf6
tutaj rozwój z g6 moim zdaniem nie jest najlepszy(bo goniec g7 będzie przesłonięty) lepsze wydają się systemy z rozwinięciem najpierw białopolaka na f5 albo g4 a potem czarnopolaka na e7, ale nie wydaje mi się żeby tam czarne miały aktywną grę.To raczej do grania na remis, i trzeba czarnymi uważać i umieć manewrować. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 8:32 am Temat postu: |
|
|
|
Dzambuś jak byś znalazł trochę wolnego czasu(i ochote  ) to powiedz coś na temat wariantu(np. kilka kolejnych posunięć):
1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.Sc3 S:d5 4.d4. |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Pon Cze 13, 2005 4:21 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Dzambuś jak byś znalazł trochę wolnego czasu(i ochote ) to powiedz coś na temat wariantu(np. kilka kolejnych posunięć):
1.e4 d5 2.e:d5 Sf6 3.Sc3 S:d5 4.d4. |
Jak mnie pamięć nie myli, kiedyś już o tym była mowa i polecałem
4...S:c3 5.b:c3 g6, najpierw zakończenie rozwoju a potem ewentualne c7-c5 |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
Wysłany: Sob Lip 09, 2005 5:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Skandynawska to jest bardzo prosty debiut, służący do rozwalania kiepskich graczy  Gram to rzadko,jeśli przyjdzie mi grać na turnieju z jakimś młodym "bk" np.
Lubie wariant:
 1.e4.d5 2.ed.Hd5 3.Sc3 Ha5 4.d4 e5 - dalej przeciwnik się gubi i gra jakieś głupoty, bo nie wykół tego wariantu na pamięć  _________________ Zapraszam na MEGAFORUM. Forum o wszystkim i dla każdego. www.megaforum.xn.pl |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2005 7:35 am Temat postu: |
|
|
|
Ja jestem za kontynuowaniem nauki o skandynawskiej, ale wariantu 2....Sf6, ale do tego potrzebny jest profesor Dzambus  . |
|
| Powrót do góry |
|
the_smyk Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Nie Lip 10, 2005 12:01 pm Temat postu: |
|
|
|
Ja gram wariant z 3....e6  . |
|
| Powrót do góry |
|
Dzambus Goniec

|
Wysłany: Pon Lip 11, 2005 4:23 pm Temat postu: |
|
|
|
| the_smyk napisał: | Skandynawska to jest bardzo prosty debiut, służący do rozwalania kiepskich graczy Gram to rzadko,jeśli przyjdzie mi grać na turnieju z jakimś młodym "bk" np.
Lubie wariant:
1.e4.d5 2.ed.Hd5 3.Sc3 Ha5 4.d4 e5 - dalej przeciwnik się gubi i gra jakieś głupoty, bo nie wykół tego wariantu na pamięć  |
A ja gram białymi 5.Gd2!? i czarny się gubi bo tego nie ma w książkach, a ruch jest ciekawy dla białych i całkiem niezły. |
|
| Powrót do góry |
|
|