| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Maj 06, 2005 12:34 pm Temat postu: Konkurs przepisów gry |
|
|
|
Zauważyłem dużo pytań i postów z przepisów gry " rozsianych" po całym forum. Dlatego założyłem ten temat.
Proponuję sprawy związane z przepisami "załatwiać" tutaj. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Pią Sty 06, 2006 1:19 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Maj 06, 2005 12:40 pm Temat postu: |
|
|
|
na www.kolegiumsedziow.prv.pl (Strona Kolegium Sędziów Śląskiego Związku Szachowego) od 10 maja rusza (a właściwie już jest) " Konkurs przepisów gry i nie tylko". Jest on przeznaczony dla wszystkich zainteresowanych szachami (zawodników, działaczy, rodziców, kibiców, no i oczywiście sędziów). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 31, 2005 12:12 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | czekam na prawidłową odpowiedź i jej uzasadnienie, bo za swoją nie otrzymałem punktu, więc chciałbym się doedukować. | hmmm (jak mawia hal na innych forach),
prawidłowa odpowiedź jest podana pod pytaniem w konkursie (na zielono - jeżeli nie używasz IE) dostępna po zalogowaniu i kliknięciu na [zobacz swoją odpowiedź]. A pytanie? (kopiuję dla leniwych)
| www.kolegiumsedziow.prv.pl napisał: |
Czy można grać z tak ustawioną szachownicą partię w turnieju klasyfikowanym (na kategorię)?
Można tak grać,
szachownica jest dobrze ustawiona tylko źle opisana (ale może być też bez opisu bo szachownica to to co w brązowej ramce, reszta to sądodatki wspomagająco-przeszkadzające). Zapis partii w takim przypadku powinien być prawidłowy inaczej sędzia powinien interweniować. | Wytłuszczenie dla potrzeb forum.
A czy warto przeszkadzać grającym (sędzia górą jest i basta?) gdy im to nie przeszkadza i postępują zgodnie z przepisami (zapis prawidłowy zgodnie z podanymi nazwami pól wg Kodeksu). Oczywiście, jeżeli którykolwiek z grających chce "przekręcić" szachownicę to należy to uwzględnić.
Drugie pytanie jest z przepisów klasyfikacyjnych (o kategorii drugiej).
Zapraszam i przypominam, że termin zawsze jest długi aby się zastanowić (znaleźć np. w Kodeksie lub w necie) i ewentualnie poprawić (bo można przed ocenieniem zadania) swoją odpowiedź.
A niedługo zadanie trzecie o reklamacji remisu i ... wakacje  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 2:00 am Temat postu: |
|
|
|
Jest już i trzecie zadanko (jeżeli kogoś to interesuje). Z terminem ważnośc do 3 lipca 2005. Można otrzymać 3 punkty (1 za decyzję sędziego i 2 za jej umotywowanie).
Czas aktywności zadań jest specjalnie długi (i od razu nie jest oceniane jak tylko ktoś odpowie) aby można było po zastanowieniu się (przeglądnięciu Kodeksu, neta, konsultacji z ...) można było ewentualnie poprawić. Kłopot z tym, że niektórzy odpowiadając dobrze, zmianiali potem na źle  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 8:33 am Temat postu: |
|
|
|
Zapytalem juz pytanie na priva, ale zdaje sie, ze nie powinienem byl tego robic : ))
To drugie pytanie mnie rozwala. Da sie znalezc odpowiedz w sieci? |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 9:53 am Temat postu: |
|
|
|
| Rathi napisał: | | Da sie znalezc odpowiedz w sieci? | Tak (google dało mi kilkadziesiąt stron (łącznie ze śmieciami) z tego może kilkanaście jest cosik warte)
| Jania napisał: | | Ile bedzie w sumie pytań ?? | tyle, na ile autorom starczy inwencji (można dawać propozycje pytań)
może być też zmiana moderatorów strony _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Sro Cze 01, 2005 10:22 am Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | | Rathi napisał: | | Da sie znalezc odpowiedz w sieci? | Tak (google dało mi kilkadziesiąt stron (łącznie ze śmieciami) z tego może kilkanaście jest cosik warte) |
Tak jak pisalem na priv.
Najprawdopodobniej nie potrafilem zadac odpowiedniego pytania, stad nie udalo mi sie znalezc tego czego szukalem. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 10:03 am Temat postu: |
|
|
|
To ja mam 3 krótkie pytanka, bo wiele osób różnie na nie odpowiada:
1.Od jakiego rankingu obecnie można zdobyć ELO?
2. Ile wynosi obecnie najniższe ELO?
3. Czy żeby zdobyć kategorię(od II wzwyż) trzeba należeć do klubu? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 1:03 pm Temat postu: |
|
|
|
1. podstawa rankingowa wynosi obecnie 1600
2. kto szuka ten znajdzie
3. uważam, że kategorie i tytuły szachowe są to tytuły wewnątrzorganizacyjne _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 3:34 pm Temat postu: |
|
|
|
A od lipca będzie podstawa 1400? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 3:50 pm Temat postu: |
|
|
|
1601 (bo ponad 1600) i skakać będzie co 2 lata o 200pkt.
ja szukałem i znalazłem:
1602 10 . . 3408531 Valencia Espinoza, Belen CHI
a w Polsce
1637 9 . . F 1132113 Stanaszek, Mariusz POL _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Czw Wrz 01, 2005 1:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 07, 2005 6:06 pm Temat postu: |
|
|
|
na www.kolegiumsedziow.prv.pl (Strona Kolegium Sędziów Śląskiego Związku Szachowego)
w konkursie są już pytania wakacyjne. Niektórzy forumowicze z poprzednimi sobie poradzili (z różnym wynikiem ale nie o to chodzi). Ciekawe, jak będzie teraz (w Kodeksie i w sieci można znaleźć podpowiedź ale jest to trudne). Termin długi (lipiec i sierpień). Pytania łatwe będą we wrześniu bo mało czasu na zastanowienie (rozpoczyna się przecież szkoła). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Cze 14, 2005 7:23 pm Temat postu: |
|
|
|
Jest już 5 zadań.
Od dziś są zadanie tygodniowe (prawdopodobnie (bo takie jest założenie) są one łatwe). Pojawił się na forum wątek o kategoriach dlatego jest też pytanie z tego tematu. Następne tygodniowe będzie z "typowych" przepisów gry.
Tu na forum było o kategorii II++ Zadanie w konkursie jest już nieaktywne dlatego podam odpowiedź: | Cytat: | Nie ma takiej kategorii.
Zatwierdzenie drugiej normy na I kategorię oznacza jej przyznanie. |
A w konkursie już jest drugie pytanie tygodniowe: "Czy króle mogą stać na sąsiednich polach (obok siebie)?" _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
|