Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Debiuty
Idź do strony Poprzedni  1, 2

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Nauka gry
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 9:47 pm
Temat postu: Re: odp.:
Odpowiedz z cytatem

zusi napisał:
Wiesz, żal mi ciebie. Sam podważasz własne słowa... Czy może masz problemy z koncentracją? Przeczytaj swoje wypowiedzi i wyciągnij wnioski.

Pomieszanie z poplątaniem.Wiesz , tak myślę , że sama nie wiesz o co Ci chodzi , bo to co piszesz nie ma sensu.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

arkoski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 11:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zrobiłem eksperyment, powiódł się. Dzięki estoril, że byłeś moim "króliczkiem" (przedmiotem badań, jak kto woli).
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Maj 20, 2005 11:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

arkoski napisał:
Zrobiłem eksperyment, powiódł się. Dzięki estoril, że byłeś moim "króliczkiem" (przedmiotem badań, jak kto woli).

Gratuluję , chociaż nie wiem , czy śmiać się , czy płakać.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:52 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sob Maj 21, 2005 4:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie chce włączać się do kłótni... ale też uważam, że lepsze dla początkujących graczy jest e4. Po tym posunięciu zwykle powstaje żywa gra figurowa, bez większych manewrów pozycyjnych, prosta i przyjemna. Po d4 koniecza jest umiejętność manewrowania figurami, wyczucia pozycji, wyszukiwania drobnych słabości, a to przychodzi z czasem.
PS Po d4 jest nie mniej teorii niż po e4...
PS2 Powyższy PS był skierowany do Zusi[/list]
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 21, 2005 5:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Estoril nie chce Cie martwić, ale to jednak 1.d4 częściej wygrywa niż 1.e4 wg statystyk. W meczu Karpow-Kasparow z 1984-85 roku(zresztą w obu tych meczach) dominowały posunięcia takie jak 1.Sf3 i 1.d4. Ja też gram czasami 1.d4, a zazwyczaj 1.Sf3.
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 21, 2005 9:19 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem , skąd masz takie statystyki ale ja przedstawię wyliczenia na podstawie bazy partii , którą posiadam (ponad 2 000 000 partii).
1.1.e4 - ponad 1 000 000 partii - zwycięstw białych 38,1%
2.1.d4 - prawie 700 000 partii - zwycięstw białych 38,0%
3.1.c4 - około 200 000 partii - zwycięstw białych 37,5%
4.1.Sf3 - około 200 000 partii - zwycięstw białych 36,8%
Być może trochę się rozpędziłem z "najczęściej wygrywające" bo różnica jest minimalna i na jej podstawie nie sposób wyciągnąć jakieś większe wnioski i zapewne z innych źródeł wyliczenia mogą się różnić ale fakt faktem , że 1.e4 jest zdecydowanie najczęściej grane.
Nie widzę sensu w podawaniu przykładów - jaki arcymistrz jak gra i w jakim meczu coś było najczęściej grane , bo to osobna kwestia wynikająca z wielu czynników.W dalszym ciągu widzę jednak brak zrozumienia mojej odpowiedzi początkującemu szachiście.Przecież nie napisałem , że 1.d4 jest złe , natomiast celowo wyolbrzymiłem różnicę jaka dzieli dwa style gry (1.e4 i 1.d4).Chciałem odpowiedzieć jak facet facetowi , a nie jak mądrala początkującemu i uniknąć gadki typu : gra pozycyjna , gra taktyczna.Forma w jakiej to uczyniłem może się komuś nie podobać , ale to już jego problem.
Na koniec jeszcze jedna informacja statystyczna.Według wyliczeń z tej samej bazy partii najrzadziej przegrywającym przez białe jest 1.Sf3.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 22, 2005 4:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Najrzadziej przegrywającym bo daje to niewielką przewagę pozycyjną i białym dość przyjemnie i bezpiecznie się gra.
Powrót do góry

zusi
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Maj 22, 2005 5:48 pm
Temat postu: cdn.
Odpowiedz z cytatem

Zgadzam się całkowicie z tym, co mówi lk85. Smile
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2