Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Identyczne Fritz 7 ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 2:37 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

http://www.fritzserver.org/updates/gui8.iup
Kopiujesz do katalogu programu, zmieniasz nazwę pliku wykonywalnego na chessprogram8.exe i uruchamiasz znajdujący się w tym katalogu plik iupgrade.exe.

W zasadzie tak Very Happy Tylko, że zmieniasz nazwe gui8.iup na gui7.iup uruchamiasz iupgrade.exe i to on tworzy chessprogram8.exe. Wszystko się zgadza i działa. Może to i lepiej mieć dwa w jednym?... łatwiej się przełączać z online do offline i odwrotnie. Dzięki Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 2:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
W zasadzie tak Very Happy Tylko, że zmieniasz nazwe gui8.iup na gui7.iup uruchamiasz iupgrade.exe i to on tworzy chessprogram8.exe. Wszystko się zgadza i działa. Może to i lepiej mieć dwa w jednym?... łatwiej się przełączać z online do offline i odwrotnie. Dzięki Smile
Pozdrawiam
Krzysiek J.

A wiesz, że mój sposób (sam mi się napatoczył) to nie była pomyłka i też działa? Czyli można tak i tak. Najwyraźniej nazwy plików to jedyny problem i zmienić możemy cokolwiek Smile

Co do przełączania, to nawet jeśli da się uruchomić oba naraz, to ja bym tego nie praktykował. Playchess.com monitoruje uruchamiane aplikacje (tak jak charakter posunięć) i łatwo się pożegnać z kontem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 3:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Co do przełączania, to nawet jeśli da się uruchomić oba naraz, to ja bym tego nie praktykował. Playchess.com monitoruje uruchamiane aplikacje (tak jak charakter posunięć) i łatwo się pożegnać z kontem.

Oczywiście, że ja tego też bym nie praktykował... chodziło mi o to, że mam na pulpicie, czy pasku jedną ikonkę a nie dwie. Po zakończeniu partii łatwiej przejść do analizy i ogólnie jest bardziej przejrzyście ten sam interfejs itd.
Pozdrawiam.
Krzysiek J.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 3:09 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Janczewski napisał:
Po zakończeniu partii łatwiej przejść do analizy
Krzysiek J.

Przecież moduł online Fritza posiada opcję automatycznego otwarcia rozegranej online/obserwowanej gry...
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 4:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:

Przecież moduł online Fritza posiada opcję automatycznego otwarcia rozegranej online/obserwowanej gry...

Uuuups Very Happy
Rzeczywiście masz rację. Po dwukrotnym kliknięciu na partię z bazy rozegranych automatycznie uruchamia się moduł Fritz'a.
Pozdrawiam.
Krzysiek J.

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 6:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Przepraszam, że post pod postem, ale powinny być (tak uważam) oddzielne.

Podsumowanie.

Fritz7 wraz z gui8 to niestety dwa różne produkty Sad Owszem to działa, ale.... no właśnie.., nijak ma się do legalności).

1. Gui8 zmienia nazwę programu z Fritz7 na Fritz8, a to są dwa różne produkty, różni je nie tylko gui ale i cena Fritz7-45zeta Fritz8-200zeta.

2. Przy każdym uruchomieniu gui8 wypisuje, że CD, który chce sprawdzać
jest nielegalny. To nic, że po tym działa, nie o to mi chodziło by twórca oprogramowania przypominał mi, że jestem be... (nawet gdyby mi nie przypominał to też be... być nie chcę).

3. Produkt stał się Fritz'em8, dowodem na to są opcje treningowe, których nie można używać ponieważ brak zawartych w pełnym produkcie treningowych baz danych (i nie o to idzie, że ich mi brak..., to tylko dowód , że jest to produkt niepełny).

4. Jestem przekonany, że gdyby producent zamierzył upgrade z 7 do 8 w tak banalny (darmowy) sposób, to zamieściłby plik w katalogu Fritz7.

Przykro mi, nie o to mi się rozchodziło. Nie chcę nikogo urazić, tylko wyłuszczam swój punkt widzenia. Gdybym chciał wejść w posiadanie Fritza8 w ten sposób, to nie kupowałbym Fritza7 w Plaju za 45zeta, tylko kupiłbym na rynku za 20zł. Naprawdę nie widzę potrzeby zaopatrywania się we Fritza8 w ten sposób. Fritz7 umożliwia analizę, grę i grę w internecie (playchess.com), a jeżeli chodzi o grę na dukaty to jest przecież klient online, który bardzo dobrze do tego służy. Wykasowałem gui8 i wróciłem do Fritza7 + klienta online (dukaty) + klient playchess we Fritz'u7 (do zwykłych rankingowych potyczek doskonale się nadaje). To naprawdę porządny profesjonalny zestaw za przyzwoitą cenę.
Przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłem, nie to było moim celem.
Pozdrawiam Smile
Krzysiek J.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sob Maj 14, 2005 6:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

GUI to tylko GUI. Nie oferuje choćby tych nowych, "fotorealistycznych" szachownic i bierek, jak i paru dodatków.

Nazwę pliku możesz zmienić i bez instalacji GUI8, EXE to wciąż Fritz 7. Czy sama zmiana nazwy pliku (ot tak, dla zabawy) będzie piractwem?

Jeśli już, to wątpliwości budzi użycie klucza z Fritza w kliencie online. Fritz 7 kosztuje 45 zł, a roczny klucz do klienta - chyba 40 dolarów.

Czyli rozumiem poglądy i szanuję, ale paradoksalnie wybrałeś imo najmniej uczciwe (pomijając kwestię legalności jako takiej) rozwiązanie.
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 15, 2005 8:18 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć.
Żeby wszystko było jasne Smile
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie informacje. Dla mnie jesteś Gość!
To dzięki Tobie mogłem poeksperymentować. Jeszcze raz dziękuję.
Na stronie playchess.com napisano "You have full access for 30 days. You can then purchase a serial number for one year or continue to play as guest for an unlimited time for free. Or take the best deal: order the complete Fritz in our Shop". Myślę, że właśnie kupiłem Ftri'za w moim szopie. Ale gwoli ścisłości gram na playchess.com z Fritza7 (partie rankingowe można grać), dukaty na kliencie online to tylko możliwość jak i gui8 to tylko możliwość...
Pozdrawiam. Smile
Krzysiek J.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Maj 15, 2005 10:40 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Chodziło mi właśnie o to, że serial do klienta jest u nich tańszy niż Fritz. Frtiz 8, bo Siódemka została już tylko w wersji Deep. A u nas na odwrót.

Żeby było jasne: ani przed jednym, ani przed drugim, oporów bym nie miał/ie miałem. Miałem przed piraceniem jako takim, więc kupiłem oryginał, mimo że Ósemkę ściągnąłem jako demo (jako że dema nie widziałem). Po prostu zdziwiłem się, że się przejmujesz zmianą nazwy pliku, a korzystanie z droższego produktu dzięki kluczowi z tańszego już nie stanowi problemu Smile

Tak w ogóle ten Deep Fritz 7 wciąż ma, wg chessbase, nieograniczony dostęp ("full access" vs. "one-year access"), Siódemki - jak pisałem - w ogóle już nie oferują.

http://www.chessbase.com/shop/index.asp?cat=Fritz+Programs&user=&coin=
Powrót do góry

Janczewski
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Maj 16, 2005 7:34 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

wojtzuch napisał:
Po prostu zdziwiłem się, że się przejmujesz zmianą nazwy pliku, a korzystanie z droższego produktu dzięki kluczowi z tańszego już nie stanowi problemu Smile

Ano stanowi problem, tylko że wcześniej tego jakoś nie zauważyłem Embarassed
Nie mam już klienta online, gram na playchess z Fritz'a7 Smile
Poczekam, aż stanieje F8-ka, albo się ktoś z rodziny (może cała) zlituje, Krzysztofa już w lipcu (prezent może kupią jakiś Very Happy ).
Myślę, że powiedzieliśmy już dosyć, temat był o różnicach między wersjami, a nie o legalności, mniemam, że każdy kto przeczyta naszą dyskusje da radę zainstalować u siebie dowolnie wybrane rozwiązanie.
Pozdrawiam Smile
Krzysiek J.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 6 z 6