| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 1:40 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Mój nauczyciel gry w szachy polecił mi nie robić analiz za pomocą komputera, bo to odzwyczaja od samodzielnego myślenia. |
Wiesz, ja zawsze najpierw analizuję sam a potem sprawdzam przy pomocy komputera czy nie popełniłem błędów, niestety nie znam silniejszego gracza któryby sprawdził moją analizę, a komputer zawsze wychwyci możliwości taktyczne tkwiące w pozycji |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Wto Maj 04, 2004 6:27 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Mój nauczyciel gry w szachy polecił mi nie robić analiz za pomocą komputera, bo to odzwyczaja od samodzielnego myślenia. |
Racja ale analizowanie partii przez komputer możana potraktować jako dobr książkę  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 9:21 am Temat postu: |
|
|
|
| szaszkin napisał: | | Wiesz, ja zawsze najpierw analizuję sam a potem sprawdzam przy pomocy komputera czy nie popełniłem błędów, niestety nie znam silniejszego gracza któryby sprawdził moją analizę, a komputer zawsze wychwyci możliwości taktyczne tkwiące w pozycji |
W trakcie mojej nauki gry przekonałem się, że komputer nie zawsze znajduje właściwe rozwiązania. Sprawdziłem to na konkretnych przykładach. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 9:39 am Temat postu: |
|
|
|
A chociażby Kramnik-Schirow, Linares 2000, 1/2-1/2. Obrona Sycylijska, bodajże Wariant Swiesznikowa. I druga partia to Steinitz-Englisch, Londyn 1883 [C60]. Ciekawa partia. Steinitz wymienia swojego "dobrego" gońca za "złego" gońca, potem różne fiku-miku i przechodzi do wygranej końcówki pionkowej. A jak to puszczałem na ChessGeniusie, to program poszedł gdzieś w jakieś dziwne warianty. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 7:57 am Temat postu: |
|
|
|
Ale ja użyłem tylko Chess Geniusa, tak jak napisałem poprzednio. |
|
| Powrót do góry |
|
jania Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 10:13 am Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Ale ja użyłem tylko Chess Geniusa, tak jak napisałem poprzednio. |
Chodziło mi o Chessmastera i Fritza  _________________ "Czego nie wiem, tego się lękam; czego się lękam, tego nienawidzę; czego nienawidzę, to chcę zniszczyć."
(Jonathan Caroll) |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Maj 06, 2004 11:40 am Temat postu: |
|
|
|
Do tych analiz nie używałem ani Fritza ani Chessmastera. |
|
| Powrót do góry |
|
olkok Nowy

|
Wysłany: Nie Lip 04, 2004 9:49 am Temat postu: |
|
|
|
Jania, nie wiem czy było wspomniane ale w Arenie jest możliwość tzw. Real Game. Program nie pokazuje analiz, nie dekoncentruje gdy oblicza wartość +2 dla niego... Można spokojnie grać aż do momentu w którym gra jest beznadziejna. Fritz także pozwala na taką rozgrywkę. Dysponujemy wirtualnymi 100$ i gra kosztuje 1 $. Możemy podwoić. Pozdrawiam, Olkok. |
|
| Powrót do góry |
|
Jacobi Nowy

|
Wysłany: Pią Maj 13, 2005 8:49 pm Temat postu: |
|
|
|
E tam, przeceniony, Ja mam Deep Fritz 8; praktycznie nisko go oceniam. Bardziej przystępnie funkcjonuje Shredder classic i Fritzowi ścina zawsze zad. Force is with Shredder. Fritz ma 600mb i przy ruchach myśli długo, a cały komputer podskakuje przy tym, jak auto na polskich drogach.... a Shredder i tak mu dokopuje - oczywiście oby dwa programy na limit strenth adjusted !!
J. |
|
| Powrót do góry |
|
|