| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Jakie zegary szachowe wolisz? |
| Tradycyjne wskazówkowe |
|
30% |
[ 13 ] |
| Elektroniczne |
|
45% |
[ 19 ] |
| Lubię oba typy |
|
23% |
[ 10 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 42 |
|
| Autor |
Wiadomość |
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2005 3:24 pm Temat postu: Zegary szachowe |
|
|
|
Kupiłem radzieckiego Jantara i ustawiam równy chód obu połówek. No i od razu nasunęło mi się pytanie, czy zegary używane na turniejach mają jakiś atest? Chodzi mi o równe odmierzanie czasu. Czy co jakiś czas muszą przechodzić kontrolę? Jakie zegary szachowe bardziej się Wam podobają? Elektroniczne, czy tradycyjne wskazówkowe? Ja jestem w pewnym stopniu konserwatystą, więc na pewno przewidzieliście moje preferencje: wolę tradycyjne zegary. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
szaszkin Nowy

|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2005 6:21 pm Temat postu: |
|
|
|
Jakis czas temu kupilem DGT2000 i zapomnialem o tradycyjnych zegarach, roznica jest porazajaca, np. wygralem ostatnio z kumplem partie 30min matujac go z 36sekundami czasu na zegarze, taka dokladnosc niemozliwa przy tradycyjnych |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2005 8:56 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie wyobrażam sobie na tradycyjnych zegarach mojego ulubionego tempa(90min na partie+30sekund za każde posunięcie).... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sob Kwi 23, 2005 10:55 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | Technicznie jest to wykonalne (ale tylko tempo Bronsteina) jednakże koszt zegara wzrósłby ok. 2 razy  |
A ja chce tempo Fisher' a (ale wybredny jestem)... swoją drogą to ciekawie wyglądają takie "pół-elek4troniczne"...obudowa jak stare Jantary, a prócz wskazówek jeszcze wyświetlacz..... ale za tą cenę to mam DGT.... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2005 3:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie mówiłem/pisałem o takim " mutancie" lecz czysto zegarze mechanicznym.
To co proponujesz (mutant półelemechanik) to jest już na świecie. Taki jest elektronik Garde, ma wyświetlacz i wskazówki sterowane krokowo (skakają co minutę). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2005 3:34 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | ...Nie mówiłem/pisałem o takim "mutancie" lecz czysto zegarze mechanicznym.
To co proponujesz (mutant półelemechanik) to jest już na świecie... |
Wiem, że jest.... miałem (nie)przyjemność grać na takowym... A czysty mechanicznym z tempem Bronsteina....ciekawe.... ale w sumie to po co to komu ?? _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 24, 2005 4:31 pm Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | A czysty mechanicznym z tempem Bronsteina....ciekawe.... ale w sumie to po co to komu ?? | Nie wiem Może dla satysfakcji lub aby oczy cieszył
a jak ktoś chciałby zagrać ... to czemu by nie  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Lut 19, 2007 7:31 am Temat postu: |
|
|
|
DGT 2000 ma kilka wad. Proponuję jego nowsze wersje.
Można też skorzystać z innych wzorów (nie sprawdzałem "na żywca" lecz przeglądałem neta): _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Sro Lut 21, 2007 10:36 pm Temat postu: |
|
|
|
A macie jakiś namiar na możliwie najmniejszy i najtańszy zegar. Chciałbym miećcoś takiego na podróże, na rower, na działkę, do pożyczenia i nie mieć żalu jak się rozbije. Znalazłem coś za ok 80 zł.
Zegar turniejowy drewniany mały :
http://www.lukachess.com/zegary.html |
|
| Powrót do góry |
|
pooher Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 22, 2007 9:47 pm Temat postu: |
|
|
|
| tpp napisał: | Nie mówiłem/pisałem o takim "mutancie" lecz czysto zegarze mechanicznym.
To co proponujesz (mutant półelemechanik) to jest już na świecie. Taki jest elektronik Garde, ma wyświetlacz i wskazówki sterowane krokowo (skakają co minutę). |
Wiesz coś o tym GARDE? dobry jest? można grać fishera? |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
Koleś Nowy

|
Wysłany: Sob Gru 29, 2007 11:07 am Temat postu: |
|
|
|
Przymierzam się do kupna zegara elektronicznego. Czy ktoś z Was posiada DGT Easy Plus?
Co o nim sądzicie? |
|
| Powrót do góry |
|
|