| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 11:27 am Temat postu: Szkoły internetowe |
|
|
|
Czy ktoś z Was pobierał naukę szachów w jakiejś szkole internetowej? Jeżeli tak, to jakie są Wasze odczucia? Czy uważacie, że ten system zastąpi kontakt z żywym trenerem? _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Lut 24, 2005 1:15 pm Temat postu: |
|
|
|
Może zastąpić od poziomu ok. III kategorii. Ale czy będą takie same osiągi co przy takim samym wkładzie pracy i czasu co w kontaktach bezpośrednich to wątpię.
Raczej przy poziomie kandydackim ta forma zda egzamin. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 8:56 am Temat postu: |
|
|
|
Czyli Twoim zdaniem, nie jest to dobra forma dla osób początkujących. Ale szkoda, że w obecnych czasach jest tak trudny dostęp do klubów szachowych i do trenerów. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 10:57 am Temat postu: |
|
|
|
Trudny dostep do klubow? Chyba sobie zartujesz.
Jestem w stanie zrozumiec, ze jak ktos mieszka w malym miescie lub na wsi, to moze miec problem. Ale w kazdym (albo prawie kazdym) wiekszym miescie jest klub szachowy. Trzeba tylko poszukac.
Do trenerow tez pewnie nie jest az taki trudny dostep. Chyba, ze za trudnosc uznac pieniadze jakie trenerzy sobie zycza za ich uslugi.
Ale chyba nie uwazasz, ze wszyscy trenerzy powinni uczyc za darmo? |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lut 25, 2005 11:34 am Temat postu: |
|
|
|
Może z tym trudnym dostępem, to nie mam racji. No cóż, subiektywne odczucie. Wcale nie uważam, że mają uczyć za darmo. Wręcz przeciwnie, powinni być odpowiednio wynagradzani. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 8:56 am Temat postu: |
|
|
|
Przepraszam że poruszam 'zapomniany' temat.
Ale...
KPZSzach właśnie twoży system szkolenia przez internet dla gmin.
Koszt to 500zł rocznie.
Pomysł jest krytykowany, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do trenerow, to moj byly trener zarabia ... 100zl miesiecznie
I nie dziwie sie ze nie chce mu sie.
A pan J. Bielczy za godzine bierze 35zł.
Chyba nie az tak dużo.
Kiedyś miałem możliwość przygotować się do turnieju z mm Ochotnikiem,
i to za darmo  Ale żadko tak się zdaża. |
|
| Powrót do góry |
|
_sephiroth Nowy

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 12:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeżeli z klubami szachowymi nie jest źle, to niech mi ktoś powie o jakimś w Krakowie, bo znalazłem 2 ale jeden nie oferuje nauki dla kogoś starszego niż 15 lat a ja już mam 20, a drugi znowu nie posiada grupy słabszej niż IIkat. - przynajmniej tak zrozumiałem w necie. |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Pią Kwi 15, 2005 1:08 pm Temat postu: |
|
|
|
A to już kwestia pieniędzy na szkolenie
Wybacz ale nikt nie wyłozy kasy na szkolenie zawodnika w Twoim wieku.
Nigdzie, nie tylko w Krakowie.
Chyba że zapłacisz komuś za szkolenie ciebie z własnej kieszeni. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2005 10:34 am Temat postu: |
|
|
|
Czyli jak ja mam 35 lat, to już jestem martwy w sensie szkolenia szachowego. A co do nauki przez internet i krytyki tego, to o ile dobrze pamiętam, J.Konikowski wypowiadał się na ten temat na łamach MSz. Ja nadal jestem sceptyczny co do nauki przez internet. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sob Kwi 16, 2005 11:01 am Temat postu: |
|
|
|
Osobiście uważam że szkolenie w internecie ma sens, ale dla zawodników pow II Kat przy treningu specjalistycznym, po co szkolić początkujących przez internet skoro jest tyle dobrych podręczników.
Aby takie szkolenie miało sens musi być prowadzone indywidualnie.
e-trener analizuje Twoje partie pomaga w ocenie pozycji itp.
Inaczej szkoda czasu.
Prezes Michaliski z KPZSzachy chce szkolenie chmmm 'grupowe', bo w bydgoszczy jest dopry trener, tylko że jest on niepotrzebny
początkującym szachistom, a lepszym takie szkolenie się nie przyda.
A cena 500zł to spora za taką przyjemność.
Do 20 letniego z krakowa
Grałeś w lidze amatorskiej
bywasz na turniejach KKSzachu w środy
Będziesz grał w Międzynarodowych Mistrzostwach Małopolski, szukasz klubu to tam szukaj a nie w internecie  |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Wrz 08, 2005 8:46 am Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | | Osobiście uważam że szkolenie w internecie ma sens, ale dla zawodników pow II Kat przy treningu specjalistycznym, po co szkolić początkujących przez internet skoro jest tyle dobrych podręczników. |
Chyba masz rację. Z perspektywy czasu wydaje mi się, że zbyt wcześnie zacząłem naukę szachów przez internet. Wtedy nie rozumiałem wielu rzeczy (niezbędnych do sensownej nauki) które pojąłem teraz, po zapoznaniu się z kilkoma podręcznikami szachowymi i wieloma, dobrze skomentowanymi partiami GM. Gdybym teraz zaczął naukę przez internet, to chyba mój wysiłek byłby lepiej wykorzystany. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
|