| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
zusi Pion

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 5:58 pm Temat postu: CIEKAWE PARTIE |
|
|
|
1d4 Sf6
2c4 e6
3Sc3 d5
4Sf3 dc
5e3 a6
6Gc4 c5
7He2 cd
8ed b5
9Gb3 Gb7
10 0-0 Ge7
11 Gg5 0-0
12 Wfe1 Sbd7
13 Se5 h6?
14 Sf7 Wf7
15 He6 Hf8
16 Gf6 Sf6
17 Hf7 Hf7
18 We7 Hb3
19 ab
i czarne skapitulowały...
Zachęcam was do zamieszczania tutaj waszych (lub znajomych) najciekawszych partii  |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2005 11:00 am Temat postu: |
|
|
|
Wykończenie ładne
Tylko nie bardzo rozumiem ruch He2 i We1
Wieze powinny grać po liniach D i E.
zamiast h6 czarne powinny bić S:e5
d:e Sd5 i czarne uzyskują wyrównanie, w tym układzie we1 było stratą czasu, chyba że czegoś nie widze.
Czarne troche pospieszyły się z biciem na c4.
Ale skoro tak lubią
Sd7 też jest dla mnie zagatka, czemu nie Sc6.
Pozatym ciężko cokolwiek napisać o tej grze.
Zbyt krótka. O o ile pamięć mnie nie myli pierwsze posunięcie nieteoretyczne to właśnie zagatkowy He2.
Ale chętnie poczytam wyjaśnień autora. |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2005 4:06 pm Temat postu: Odp.: |
|
|
|
Siódme posunięcie- He2 jest zgodne z teorią  To idealne miejsce dla hetmana. Białe mają do wyboru jeszcze inne kontunuacje- Gd3, a4, 0-0, a3. Z kolei w 12 posunięciu zagrałam Wfe1, gdyż sam jak napisałeś- wieże powinny grać po liniach d i e. Tutaj chodziło mi o wzmocnienie pozycji hetmana. W 13 posunięciu czarne popełniły błąd i zagrały h6? Gdyby wykonały ruch 13. ... Se5 14. Gd5 ed
15. Ge7 He7 i w obozie przeciwnika powstała pewna słabość- izolak na d5... |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sob Kwi 09, 2005 7:34 pm Temat postu: |
|
|
|
Posunięcia He2 niestety nie znalazłem w książce debiutowej mojego programu, nie znalazłem też przykładów stosowania tego posunięcia.
Ale moge się mylić. Kto z kim tak grał ?
Co do wieży to pomyliłem się miałem na myśli D i C(myle literki taką mam przypadłość, teraz też poprawiałem  )
Po podanym wariancie czarne nie maja gorszej pozycji
Słabość na d5 jest pozorna.
Pionki czarnych doskonale okraniczają możliwości gry białym, goniec
broni piona, a pion d może czarnym posłużyć do wypadu po lini c. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2005 6:57 am Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | Posunięcia He2 niestety nie znalazłem w książce debiutowej mojego programu, nie znalazłem też przykładów stosowania tego posunięcia.
Ale moge się mylić. Kto z kim tak grał ?
Co do wieży to pomyliłem się miałem na myśli D i C(myle literki taką mam przypadłość, teraz też poprawiałem )
|
To jeden z podstawowych Gambitu Hetmańskiego Nieprzyjętego!! Jest choćby w książce M. Litmanowicz o debiutach dla dzieci . Autorka pokazuje właśnie ustawienie wież na liniach "e" i "d"...
| zusi napisał: | 13. ... Se5 14. Gd5 ed
15. Ge7 He7 i w obozie przeciwnika powstała pewna słabość- izolak na d5... |
Jak juz pisał Mrozik, pion d5 aż tak tragiczny nie jest... patrzysz na to, że jest izolowany...spójrz na to że jest centralny i wolny!! _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2005 9:30 am Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: |
To jeden z podstawowych Gambitu Hetmańskiego Nieprzyjętego!! Jest choćby w książce M. Litmanowicz o debiutach dla dzieci . Autorka pokazuje właśnie ustawienie wież na liniach "e" i "d"...
|
Nie widziałem tej książki, a niestety tego posunięcia nigdzie nie znalazłęm będe wdzięczny za jakieś partie, a po biciu S:e5 to właśnie W na e1 stoi źle . |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2005 11:50 am Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | Nie widziałem tej książki, a niestety tego posunięcia nigdzie nie znalazłęm będe wdzięczny za jakieś partie, a po biciu S:e5 to właśnie W na e1 stoi źle . |
Ciesz się, że nie widziałeś..... Po biciu wieża na e1 dobrze nie stoi... w tym "systemie" często sie ją tam stawia, ale raczej faktycznie nie w tym wariancie(nie znam się na hetmańskim)... Tylko, że obie strony zeszły z przetartych ścieżek dość szybko(troche też poprzestawili posunięcia w debiucie) i wieża w końcu się przydała . A wariant ten powinienes sam bez problemu znaleźć, partie są (wariant może też jest...nie sprawdzałem) nawet w niezbyt rozbudowanej bazie chessmaster'a _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2005 12:38 pm Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | he2 idzie ale nieco później po roszadzie i czarne nie biją na d4, takie znalazłem  |
Wariant z biciem jest poprawny(po He2 "późniejszym", bicie na d4 to chyba nawet główny wariant). Ale to nie ten temat  _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Nie Kwi 10, 2005 9:37 pm Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | Posunięcia He2 niestety nie znalazłem w książce debiutowej mojego programu, nie znalazłem też przykładów stosowania tego posunięcia.
Ale moge się mylić. Kto z kim tak grał ? |
M.Tal - T.Georgadze 1970 wynik 1-0
Oprócz tego mam jeszcze :
C.Ahues - E.Eliskases 1935 1/2
M.Ruf - A.Donchenko 1990 0-1
P.Sinkovics - C.Crouch 1991 1-0
M.Janicki - A.Gorski 1996 0-1
Z.Martic - M.Weteschnik 1996 1-0
R.Hernandez - N.Delgado 1999 1/2
GM jest tu czterech : M.Tal , T.Georgadze , R.Hernandez , N.Delgado. |
|
| Powrót do góry |