| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
mastereczek Nowy

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 5:08 pm Temat postu: help me masterzy! |
|
|
|
mam na kurniku 1300-1400 , w realu grałem turniej ale bardzo trudny , większość z II kategorią wiec dostałęm baty. ja oficjalnie mam bk. doradźcie mi jakies ksiązki cobym mógł sie podszkolic , mogą być takie co trzeba duzo analizować , jestem gotowy na poświęcenie czasu. please pomóżcie ! |
|
| Powrót do góry |
|
mastereczek Nowy

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 6:21 pm Temat postu: ps |
|
|
|
wiecie co bo zapomniałem wam powiedzieć ze to chodzi o takie książki zebym mógł sie prawidłowo rozwijać jako szachista , niechcesie uczyć debiutów na pamięć , chce zrozumieć gre. łatwo powiedziec , gorzej zoribć . i jeszcze chodiz o ksiazki z kombinacji , np. jakas taka gruntowna nauka kombinacji jesli istnieje cos takeigo  dz z góry za wszelkie propozycje |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 7:31 pm Temat postu: |
|
|
|
Po pierwsze samouczek bronsztejna
W celu doskonalenia techniki liczenia wariantow
zbior kompozycji szachowych.
jakaś książeczka ze zbiorem komentowanych partii(np IV Olimpiada ... Kaczorowskiego lub lepiej litmanowicz, ostatnio ukazała sie ksiazeczka na temat Fishera - szukaj na stronie www.rm.com.pl
Trzeba też coś o końcówkach, na początek polecam Akiba Rubinstein czyli o sztuce rozgrywania końcówek K. Pytla.
Co jeszcze ? To zależy jakie znasz języki.
Angielski, Rosyjski |
|
| Powrót do góry |
|
mastereczek Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sro Kwi 06, 2005 10:36 pm Temat postu: |
|
|
|
Polecam zakupy na allegro
tanio i niezły wybór.
Są tez ludzie którzy ogłaszają się na www.szachy.pl.
Osobiście znam Andrzeja Dońca z Krakowa ma tego sporo.
Co kupić
1. Samouczek - książka wygląda tak: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44053325
2. K Pytel - Akiba Rubinstein czyli o sztuce rozgrywania końcówek.
3.Bobby Fischer http://www.readme.pl/x_C_I__P_10839-110003.html
4. VI Wszechświatowa Olimpiada Szachowa. Warszawa 1935. Mirosława Litmanowicz http://penelopa.szachy.pl/ksiazki.html
Po sumiennym przestudiowaniu tych książek osiągniesz poziom
1600 - 1800,
Ponadto musisz pamiętać aby analizować swoje partie,
samemu bez programów.
W kurniku staraj się grać dłuższe partie(10+), na ranking nie patrz, wraz ze wzrostem siły ranking sam przyjdzie, nie boj sie przegranych na czas
jesli widzisz jakies ciekawe posuniecie.
Są to tylko moje propozycje, inni mogą mieć inne zdanie, ale nikt nie zaprzeczy że zaproponowane książki to znakomite dzieła.
Nie pracuj z więcej niż dwiema książkami w jednej chwili, przestudiuj jedna i potem weź się za następne(kup!)
A najważniejsze to systematyczna praca, niekoniecznie tytaniczna
Powodzenia. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mastereczek Nowy

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 6:13 am Temat postu: odp |
|
|
|
jeszcze dziś kupie sobie te ksiązki i zrobie z nich dobry użytek. dzięki ci mrozik ! juz obmysliłem ze dam rade trenować coś 3h dziennie. tylko mam jeszcze jedno pytanie. hmm no bo napisałes mi ze mam analizować swoje partie , w klubie gramy aktywa na 20 min dla zawodnika, wiec nie ma czasu na zapisywanie posunięc. na kurniku moge grac dłuzsze i potem analizować. ale czy to da podobny efekt ? i tak naprawde to ja nie wiem jak wygląda taka porządna analiza ani jak ją robić :/ . chyba ze dowiem sie z tej ksiązeczki z komentowanymi partiami. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 6:59 am Temat postu: |
|
|
|
Spróbuj zapisywać te P'20. I zagraj dłuższe partie (namów w klubie, może turniej zrobią/zrobicie). A o analizie jest gdzieś na tym forum powiedziane (bladym świtem szukać nie potrafię). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mastereczek Nowy

|
Wysłany: Czw Kwi 07, 2005 3:39 pm Temat postu: |
|
|
|
no to tak : na wiecej nie ma szans jesli chodzi o te turnieje w klubie , poprostu nie mam tam siły przebicia  . to jest duzy klub i ja tam nic nie znacze  . wiec bede grał korespondencyjne i to bede analizował. aha i juz przestańcie pisać bo i tak mam juz duzo do przerobienia  jak bedą jakieś problemy to bede pisał  |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
adam-p Pion

|
Wysłany: Wto Kwi 12, 2005 4:23 pm Temat postu: |
|
|
|
jak chcesz wzmocnic gre polecam zapisac sie do DOBREGO klubu szachowego.Dobrego czyli nie takiego z 10 podstarzalymi faciami z 1-2 kategoria ktorzay non stop wala blitze i wymadrzaja sie przy kazdej okazjii.
Ksiazki ksiazkami,ale bez praktyki i kogos z kim mozesz pogadac o partii,przedyskutowac warianty to musisz miec wyjatkowe samozaparcie zeby cos w szachach osiagnać. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
mastereczek Nowy

|
Wysłany: Pon Kwi 25, 2005 4:41 pm Temat postu: analizy |
|
|
|
niech mi ktoś napisze ale tak po ludzku zeby ktoś słaby taki jak ja zrozumiał jak ANALIZWAĆ swoja partie. widziałem inne działy gdzie są tam juz niby takie posty ale tam albo robią sobie jaja albo tak napiszą ze nic nie rozumiem. mrozik napisał mi zebym analizował partie. niech mi ktoś powie tak przystępnie co to znaczy:) dzieki z góry |
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
|