Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

lewe warianty
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

a partia o ktorej pewnie mowisz to Welna-Owsejewicz.
bialy mial kosmiczne elo 1700 z hakiem.byla to partia szybka a wyniki takich o niczym nie mowia.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:29 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
...jakie doswiadczenie w pracy treningowej ma Twoj kolega?bo Konikowski ma akurat duze....
....2130 ma pojecie o szachach Laughing rzeczywiscie straszne....
poza tym zobacz ile takich partii po He2 wygraly biale a ile czarne.jedna jaskolka wiosny nie czyni.
graj sobie te swoje lewusy.tyle ze nigdy nie bedziesz dobrym graczem stosujac takie bzdury.

aha i jeszcze nie wypisuj glupot o graniu jakichs "silnych wariantow" (co to jest takiego panie 2000+?bo nigdy sie z takim okresleniem nie spotkalem a gram juz naprawde dlugo).kto gra pamieciowo takie warianty z encyklopedii daleko nie zajdzie bo hiszpanska czy karlsbad to nie tylko teoria ale i subtelne plany i typowe koncowki na zrozumienie i poznanie ktorych nie jednemu nie starczylo zycia.

radze poczytac troche fachowej literatury (najlepiej radzieckiej ale sa i angielskie przedklady) zamiast filozofowac i podpierac sie autorytetem 2300 Laughing .
a co tam Bielawski,Karpow,Kasparow czy nie daj Boze Konikowski...
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing

Nie mój kumpel, a doświadczenie ma dość duże by zarabiać tym na życie między innymi obalając warianty Konikowskiego. Ktoś o rankingu elo 2130 IMHO, ma pojęcie o szachach większe niż Ty... Dobrym graczem nie będę... no wystarczy mi ta 6 lokata na liście Fide okupowana przez lewaka... "Silne" warianty jakbyś nie zauważył, wziąłem w cudzysłów, co miało obrazować twoje rozumienie (wariant lewy=wariant słaby). Sam przyznajesz, że encyklopedią i statystyką daleko nie zajdziesz...a podczas analizy lewych wariantów trzeba tworzyć przyszłe plany gry... Radzę trochę poczytać i poanalizować z kimś lepszym, zamiast podpierać się autorytetem osób, które się zapewne zna jedynie z okładki(a którym lewaki też sie zdarzały)...
ale co tam Moroziewicz, Szirow, Fischer czy nie daj Boże Tal....

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

ile razy Fischer zagral lewaka?czlowieku doksztalc sie.poanalizowac z silniejszym?mam w miescie zawodnika 2400 i kilku zawodnikow ok 2200 z ktorymi regularnie analizuje i gram.rozumiem ze sa slabsi od twojego 2300 ktory obala wszystkim analizy.
piszesz tez ze zawodnik 2130 ma wieksze pojecie o szachach.widze bardzo kochasz rankingi.tylko ze jesli policza mi ostatnie 2 turnieje to moj ranking bedzie znacznie wyzszy niz 2130.no i co?przybedzie mi od tych cyferek zrozumienia szachow? Laughing Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
ile razy Fischer zagral lewaka?czlowieku doksztalc sie.poanalizowac z silniejszym?mam w miescie zawodnika 2400 i kilku zawodnikow ok 2200 z ktorymi regularnie analizuje i gram.rozumiem ze sa slabsi od twojego 2300 ktory obala wszystkim analizy.
piszesz tez ze zawodnik 2130 ma wieksze pojecie o szachach.widze bardzo kochasz rankingi.tylko ze jesli policza mi ostatnie 2 turnieje to moj ranking bedzie znacznie wyzszy niz 2130.no i co?przybedzie mi od tych cyferek zrozumienia szachow? Laughing Laughing Laughing Laughing

To idź analizuj, zamiast marnować czas na dyskusję z takim ignorantem jak ja.... w czasach Fischera takim lewakiem był np. wariant wymienny Hiszpańskiej...Co do rankingów to jedyny sposób by porównać siłę gry inaczej niż w bezpośrednim pojedynku...

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:

To idź analizuj, zamiast marnować czas na dyskusję z takim ignorantem jak ja.... w czasach Fischera takim lewakiem był np. wariant wymienny Hiszpańskiej...

Laughing Laughing to jeden z popularniejszych i lepiej rozpracowanych wariantow tamtych czasow.poza tym calkowicie poprawny w przeciwienstwie do antypozycyjnego kontrgambitu albina Laughing Laughing

Last_Knight napisał:

Co do rankingów to jedyny sposób by porównać siłę gry inaczej niż w bezpośrednim pojedynku...

ja mowie o zrozumieniu szachow a nie sile gry Laughing
da sie to porownac rankingiem?chyba jak wejde na liste bede musial ztracic kilkadziesiat oczek zeby zejsc do poziomu zrozumienia 2130.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
Laughing Laughing to jeden z popularniejszych i lepiej rozpracowanych wariantow tamtych czasow.poza tym calkowicie poprawny w przeciwienstwie do antypozycyjnego kontrgambitu albina Laughing Laughing

To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka
EnderTKD napisał:

da sie to porownac rankingiem?chyba jak wejde na liste bede musial ztracic kilkadziesiat oczek zeby zejsc do poziomu zrozumienia 2130.

To ty sobie rozumiej szachy, a ja będę zwiększał siłę gry Very Happy Very Happy
Po za tym twoje zdania są pozbawione logiki...Najpierw rozróżniasz zrozumienie szachów od siły gry i rankingu...potem piszesz, że musisz zejśc do poziomu zrozumienia 2130....
PS na listę zwykle wchodzi się ze znacznie zawyżonym rankingiem i przez następne kilka kwartałów się traci....

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:08 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:

To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka.

przed Fischerem wielu gralo wariant wymienny.wystarczy poczytac rosyjska "czarna serie".

EnderTKD napisał:

Last_Knight napisał:

Po za tym twoje zdania są pozbawione logiki...Najpierw rozróżniasz zrozumienie szachów od siły gry i rankingu...potem piszesz, że musisz zejśc do poziomu zrozumienia 2130....
PS na listę zwykle wchodzi się ze znacznie zawyżonym rankingiem i przez następne kilka kwartałów się traci....

nie widzisz ironii?
moze i z zawyzonym ale musial bym naprawde duzo stracic zeby zejsc do poziomu zawodnika 2130 ktory twoim zdaniem rozumie szachy lepiej ode mnie.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
Last_Knight napisał:

To głownie Fischer stał u podstaw jego popularności.... dlz wcześniejszych mistrzów nie do pomyślenia było oddawać białopolaka.

przed Fischerem wielu gralo wariant wymienny.wystarczy poczytac rosyjska "czarna serie".

EnderTKD napisał:

Last_Knight napisał:

nie widzisz ironii?
moze i z zawyzonym ale musial bym naprawde duzo stracic zeby zejsc do poziomu zawodnika 2130 ktory twoim zdaniem rozumie szachy lepiej ode mnie.

Przed Fischerem grano wymienny, ale nie spotkał się z uznaniem.... zresztą do "niedawna" królewsko-indyjska tez była uznawana za debiut niepoprawny(czyt. lewy)
I ironii nie widzę...widzę tylko groteskę i dysortografię... a o to, że zejdziesz poniżej poziomu 2130, się nie martwię.....

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

nie mam dysortografii poza tym w necie sie nie zwraca uwagi na orty.
ja sie za to nie martwie ze dojdziesz kiedykolwiek do 2300.nie martw sie nie grozi ci to.

groteska mozna nazwac twoje majaczenie-czlowieka ktory opiera sie na "autorytecie" jakiegos amatora 2300 a omija rady zawodnikow i trenerow takich jak np Karpow.graj sobie dalej swoje domki na zaskoczenie fuszerow.
Powrót do góry

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze- to że ktoś ma mniejszy ranking nie oznacza że jest gorszy w każdym elemencie. Ja mam 1600 i mogę być o wiele gorszy w grze środkowej, końcówkach, a np. w debiutach mogę być lepszy.

Po drugie- lewe warianty to są 1.h4 itp. a gambit budapesztański czy kontrgambit albina to są normalne dobre debiuty!
Powrót do góry

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 4:49 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

lk85 napisał:
Po pierwsze- to że ktoś ma mniejszy ranking nie oznacza że jest gorszy w każdym elemencie. Ja mam 1600 i mogę być o wiele gorszy w grze środkowej, końcówkach, a np. w debiutach mogę być lepszy.

Po drugie- lewe warianty to są 1.h4 itp. a gambit budapesztański czy kontrgambit albina to są normalne dobre debiuty!

taaaa.
jeszcze z budapesztem wylecial.jak troche jeszcze pograsz z lepszymi zawodnikami to zmienisz zdanie.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:

taaaa.
jeszcze z budapesztem wylecial.jak troche jeszcze pograsz z lepszymi zawodnikami to zmienisz zdanie.

No wiesz budapesztański gra np. ten amator.... jak mu tam... o Szirow!! Może słyszałeś?? Ale on gra lewe warianty i po za tą amatorszczyznę (czyli 2700+) nie wyjdzie i nie dojdzie do twojego poziomu Twisted Evil . Co do ortów...może trochę przesadziłem, ale niektórzy na to uwagę zwracają...

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 5:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
EnderTKD napisał:

taaaa.

No wiesz budapesztański gra np. ten amator.... jak mu tam... o Szirow!! Może słyszałeś?? Ale on gra lewe warianty i po za tą amatorszczyznę (czyli 2700+) nie wyjdzie i nie dojdzie do twojego poziomu Twisted Evil . Co do ortów...może trochę przesadziłem, ale niektórzy na to uwagę zwracają...

robie malo ortow to raz.
dwa ze jestes albo glupi albo chory.jak ktos zagra 1 czy 2 razy debiut to znaczy ze jest on na stale w jego repertuarze Laughing
to by znaczylo ze kasparow gra wolzanski Laughing
co innego grac na stale pierdoly a co innego raz na ruski rok dla zaskoczenia.musisz miec synku nie wiecej niz 15 lat jesli tego nie rozumiesz
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 5:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:

robie malo ortow to raz.
dwa ze jestes albo glupi albo chory.jak ktos zagra 1 czy 2 razy debiut to znaczy ze jest on na stale w jego repertuarze Laughing
to by znaczylo ze kasparow gra wolzanski Laughing
co innego grac na stale pierdoly a co innego raz na ruski rok dla zaskoczenia.musisz miec synku nie wiecej niz 15 lat jesli tego nie rozumiesz

Mało to pojęcie względne... I masz racje Szirow żadko grywa budapesztański.... bo obok niego musi też zmieścić międzyinnymi wołżański....
PS Holender jest poprawnym debiutem??

lk85
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 6:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

To jak jesteś taki mądry Ender to wytłumacz dlaczego budapesztański jest zły dla czarnych. Mnie sie wydaje że to nie jest złe. Jak czarne przerzucą wieżę poprzez Wa6 i Wh6 na królewskie to nie jest zbyt wesoło.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 2 z 4