Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

lewe warianty
Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 4:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
mrozik napisał:
Bo ja wiem...
Statystyki tego gambitu nie wyglądają najlepiej...
Czasem grywa go morozewicz.
np.
Ivan Sokolov vs Alexander Morozevich

Jak widać jest to debiut, którym można osiągnąć światową czołówkę... A statystyki świadczą tylko o tym, że większość źle go rozgrywa... Zresztą do diabła ze statystyką Exclamation

Moroziewicz doszedl do troche ponad 2600 grajac lewe warianty takie jak np kontrgambit albina.na lepszych juz to nie starczylo-prosze zobaczyc jak sie dla niego konczylo granie debiutowych bzdur z zawodnikami czolowki.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 5:04 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
Moroziewicz doszedl do troche ponad 2600 grajac lewe warianty takie jak np kontrgambit albina.na lepszych juz to nie starczylo-prosze zobaczyc jak sie dla niego konczylo granie debiutowych bzdur z zawodnikami czolowki.

Obecny Ranking Moroziewicza to 2741, a miewał on już wyższe...mimo że gra takie "lewe" warianty jak kontrgambit Albina czy gambit królewski(że o Francuzie nie wspomnę Wink )...Jak widać warianty te wystarczają na dostanie się do 1 dziesiątki szachistów...ale jak ktoś dochodzi już do poziomu Kasparowa to faktycznie można pomyśleć o zmianie repertuaru debiutowego...IMHO debiuty które sprawiają kłopoty zawodnikom tej klasy co Anand czy Kramnik nie są bzdurami...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 5:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:
że większość źle go rozgrywa... Zresztą do diabła ze statystyką

niezwykle interesująca wypowiedź.
Gto gra źle ten debiut?
Morozewicz? Który wtopił z Krasenkowem czy z van Wely Question Question Question
Tiwiakow Question

Człowieku, zastanów się zanim napiszesz takie rzeczy Twisted Evil
Ile punkcików elo masz 2700 Question 2600 Question
Aby osądzać arcymistrzów Shocked

Takie debiuty Morozewicz gra aby zaskoczyć przeciwników, ot co. chwyt psychologiczny, tak samo jak każdy amator powinien traktować ten debiut, czy innny gambit np. Gambit budapesztański
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 6:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
Cytat:
że większość źle go rozgrywa... Zresztą do diabła ze statystyką

niezwykle interesująca wypowiedź.
Gto gra źle ten debiut?
Morozewicz? Który wtopił z Krasenkowem czy z van Wely Question Question Question
Tiwiakow Question

Człowieku, zastanów się zanim napiszesz takie rzeczy Twisted Evil
Ile punkcików elo masz 2700 Question 2600 Question
Aby osądzać arcymistrzów Shocked

Takie debiuty Morozewicz gra aby zaskoczyć przeciwników, ot co. chwyt psychologiczny, tak samo jak każdy amator powinien traktować ten debiut, czy innny gambit np. Gambit budapesztański

Albo np. Gambit Hetmański Twisted Evil i wcale nie osądzam arcymistrzów... Zapytaj się takiego Moroziewicza, co sądzi o partii w której przegrał praktycznie w debiucie...sądze że odpowie że źle go rozegrał... Co do zaskoczenia to Moroziewicz zaskakuje w każdej partii Very Happy (a cenię go za bezpardonową walkę...potrafi przegrać i wygrać z każdym). I sądze, że mam prawo mówić, że słabo rozegrali debiut(zwłaszcza jak np. przed 10 posunięciem podpisali kapitulację) mimo że nie mam aż 2700 czy 2600 punkcików elo...(kontynuując twój tok myślenia: ile ty masz punkcików by osądzać moją wypowiedź Question )
PS Tamten mój post był spowodowany głównie zbytnim zafascynowanie statystyką przez obywatela Mrozika

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 7:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
EnderTKD napisał:

Obecny Ranking Moroziewicza to 2741, a miewał on już wyższe...mimo że gra takie "lewe" warianty jak kontrgambit Albina czy gambit królewski(że o Francuzie nie wspomnę Wink )...Jak widać warianty te wystarczają na dostanie się do 1 dziesiątki szachistów...ale jak ktoś dochodzi już do poziomu Kasparowa to faktycznie można pomyśleć o zmianie repertuaru debiutowego...IMHO debiuty które sprawiają kłopoty zawodnikom tej klasy co Anand czy Kramnik nie są bzdurami...

czytaj ze zrozumieniem.
powtorze:
MOROZEWICZ DOSZEDL DO 2600 GRAJAC LEWE WARIANTY.
pozniej zmienil repertuar a proby grania lewakow z czolowka swiatowa wszyscy widzieli.kiedy ostatni raz MOro gral albina?niech zagra teraz np z Kramnikiem czy Leko i zobaczymy czy ustoi 20 posuniec z w miare rowna pozycja.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 8:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:

czytaj ze zrozumieniem.
powtorze:
MOROZEWICZ DOSZEDL DO 2600 GRAJAC LEWE WARIANTY.
pozniej zmienil repertuar a proby grania lewakow z czolowka swiatowa wszyscy widzieli.kiedy ostatni raz MOro gral albina?niech zagra teraz np z Kramnikiem czy Leko i zobaczymy czy ustoi 20 posuniec z w miare rowna pozycja.

Czytam ze zrozumieniem.... Moroziewicz nadal grywa lewe warianty...choć niekoniecznie Albina... I IMHO każdy na tym forum może spokojnie Albina grać....
A z twoim Leko, Moroziewicz próbował grać między innymi 3.Sc6(zdaje się, że to "lewy" wariant) w Obronie Francuskiej (ze skutkiem bardzo pozytywnym)....

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 8:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

kontrgambitu albina nie grywa nikt rozumny bo jest to debiut w ktorym czarne nie maja wyrownania.a wrecz przeciwnie bo widac ile partii dostaja w bazie.3 razy w zyciu zagrali mi ten debiut w klasykach calkiem niezli zawodnicy bo o elo od 2100 do 2150 i wynik 3:0 dla mnie a mistrzem techniki to ja nie jestem.
granie debiutowych bokow jest dobre na krotka mete bo stopuje rozwoj szachisty.o tym juz napisano tysiace stron w szachowej literaturze.
oczywiscie lewe warianty pojawiaja sie w szachach-graja je lenie ktorym nie chce sie posiedziec nad strategicznie skomplikowanymi wariantami lub inni na zaskoczenie (ale to w kilku max partiach)
ilu GM gra boczniaki?mozna policzyc na upartego.a ile to bedzie procent z wszystkich silnych GM?wnioski latwo wyciagnac.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 8:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
kontrgambitu albina nie grywa nikt rozumny bo jest to debiut w ktorym czarne nie maja wyrownania.a wrecz przeciwnie bo widac ile partii dostaja w bazie.3 razy w zyciu zagrali mi ten debiut w klasykach calkiem niezli zawodnicy bo o elo od 2100 do 2150 i wynik 3:0 dla mnie a mistrzem techniki to ja nie jestem.
granie debiutowych bokow jest dobre na krotka mete bo stopuje rozwoj szachisty.o tym juz napisano tysiace stron w szachowej literaturze.
oczywiscie lewe warianty pojawiaja sie w szachach-graja je lenie ktorym nie chce sie posiedziec nad strategicznie skomplikowanymi wariantami lub inni na zaskoczenie (ale to w kilku max partiach)
ilu GM gra boczniaki?mozna policzyc na upartego.a ile to bedzie procent z wszystkich silnych GM?wnioski latwo wyciagnac.

Właśnie uczenie się "silnych" wariantów stopuje rozwój szachisty! Zawodnik może wiele zyskać korzystając z "lewych" wariantów i samemu pracując nad debiutem. I uwierz mi, że przygotowanie lewego wariantu to nie zadanie dla lenia...to tygodnie analiz i prób oraz setki partii... lewe warianty grywałem od zawsze(np. jak w teorii jest, że goniec ma stać na e6, a ja go tam kompletnie nie widzę to wykonam "słabe" Gb7)...Na wyniki nie narzekam.... fajnie widzieć minę gapiów gdy(na klasyku) gość z rankingiem 2130 dostaje w wariancie 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 d:e4 4.S:e4 Sd7 5.He2....kontrgambit Albina też przyniósł mi wiele punktów, że o gambicie królewskim(no wiesz to ten "lewy" debiut w którym Moro rozniósł Anand'a) nie wspomnę... A patrząc na Moroziewicza, to mam gdzieś stopowanie swojego rozwoju jak mam grac jak on Cool ...A mój wniosek jest taki, że większość GM to rutyniarze...

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 11:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No to mamy ciekawy problem...
Wielcy mistrzowie rozgrywają źle debiut, hmmm
ciekawe ktory z nich decyduje sie na granie nieznanych wariantow, zwlaszcza ze samemu sie je wybiera.

Zapoznalem sie blizej z tym gambitem.
Pozycja czarnych po 5.g3 nie wyglada za dobrze.
Co tutaj grasz ? Pewnie Sge7 jak twoj idol.
Ale on raczej dostaje baty w tymwariancie Shocked
Wygral z Gelfandem i tyle.
Przegrywa z dużo słabszymi.
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 11:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kolego Last_Knight
odrobine pokory, bez tego nie zajdziesz daleko.

Skore grasz lewe warianty i zdobywasz punkty to znaczy ze grasz ze slabymi, skoro koles z 21** to dla ciebie ktos to znaczy ze sam jestes slabym zawodnikiem, a w dodatku wiesz jak czynic postepy, masz na ten temat swoje zdanie Shocked
Trener czy instruktor Question
Za bardzo sie chwalisz, jestes 'zbyt' madry aby byc wiarygodnym Wink
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 11:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
No to mamy ciekawy problem...
Wielcy mistrzowie rozgrywają źle debiut, hmmm
ciekawe ktory z nich decyduje sie na granie nieznanych wariantow, zwlaszcza ze samemu sie je wybiera.

Zapoznalem sie blizej z tym gambitem.
Pozycja czarnych po 5.g3 nie wyglada za dobrze.
Co tutaj grasz ? Pewnie Sge7 jak twoj idol.
Ale on raczej dostaje baty w tymwariancie Shocked
Wygral z Gelfandem i tyle.
Przegrywa z dużo słabszymi.

Po prostu uważam, że jest to dobry debiut i mnie osobiście pozycja wygląda gorzej w np. francuzie niż w kontrgambicie Albina... Po g3 można grać wiele rzeczy(np. Ge6, Se7, Gg4).... Moroziewiczowi zawsze zdarzały się wpadki i przegrane ze słabszymi...ale zawsze nadrabiał to wygranymi ze znacznie silniejszymi... A kontrgambit Albina to jeden z najnormalniejszych debiutów jakie grywa(w porównianiu do np. 1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.S:e5 d6 4.Sf3 S:e4 5.Gd3?! Z partii Moroziewicz-Kramnik 1/2-1/2)

Cytat:
Skore grasz lewe warianty i zdobywasz punkty to znaczy ze grasz ze slabymi, skoro koles z 21** to dla ciebie ktos to znaczy ze sam jestes slabym zawodnikiem, a w dodatku wiesz jak czynic postepy, masz na ten temat swoje zdanie
Trener czy instruktor
Za bardzo sie chwalisz, jestes 'zbyt' madry aby byc wiarygodnym

Kolesii o rankingu powyżej 2000 nie uważam za słabych... a pewnien gość o rankingu>2300,którego zdanie cenię sobie wyżej niż twoje(bez obrazy), sam zalecał mi granie lewych wariantów w czasie jednego turnieju, co zresztą wyszło mi na dobre(jeśli chodzi o słabych kolesi, to każdy poniżej 6 miejsca na liście fide jest słaby Question Znajduje się przecież za zawodnikiem, który grywa niemalże jedynie "lewe" warianty Laughing ). Na każdy temat mam swoje zdanie, to zdrowsze podejście do życia niż kierowanie się zdaniem innych(i statystykami Laughing ). I nie uważam, że się chwalę. To ty się chwalisz, że jesteś ponad gości z rankingiem 21**, Tal'a, Moroziewicza, Szirowa, może nawet Kasparowa(widziałem jego partię jak grał 1.Sc3...toż to lewy wariant!! jak śmiał!! Tego w statystykach nie ma!!)
Przy okazji proponuję byś utworzył własny temat typu "Lewe statystyki", byś mógł się bez przeszkód kłócić, gdyż tutaj zaśmiecamy ten temat

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 1:00 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

o dzizes ale bzdury piszesz Last Knight.jaki Ty masz ranking?1600?
powolujesz sie na zdanie jakiegos pseudozawodowca 2300 a wczesniej piszesz ze arcymistrzowie to rutyniarze.to zenada.
jesli znasz jezyk rosyjski to polecam ksiazke "droga samodoskonalenia" Zaka-trenera kilku mistrzow swiata i wielu graczy czolowki swiatowej.tam zobaczysz co sadza profesjonalisci o graniu lewakow.inne ksiazki z ktorych mozesz sie czegos pozytecznego nauczyc to "stategia ataku na krola" i "strategia i taktyka szachow" obie GMC Wolczoka.w polskich zrodlach tez mozesz poszukac-wywiady z A.Bielawskim czy artykuly Konikowskiego.
napisales:
"Właśnie uczenie się "silnych" wariantów stopuje rozwój szachisty!"
co to za oksymoron?czy Ty wiesz co Ty piszesz?co to jest "silny wariant"?
jesli chodzi o glowne warianty to one wlasnie rozwijaja a nie stopuja.zobacz ile zlozonosci strategicznej i taktycznej masz w partii hiszpanskiej albo wariancie karlsbadzkim gambitu hetmanskiego.
napisales tez ze cale zycie grasz lewe warianty.bardzo ambitne.
chwalisz sie jak ograles 2130 jak by to byl niewiadomo jak silny gracz.zagraj lewak jakiemus GM i zobacz rezultat zamiast chwalic sie wygranymi z amatorami.takie zwyciestwo moze zrobic wrazenie na graczy 1600 a nie na 2000+ ktorych na tym forum jest kilku.
pozdrawiam
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 1:52 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Święte słowa Exclamation
Dalszą dyskusje uważam za zbędną.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:05 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

EnderTKD napisał:
...2000+ ktorych na tym forum jest kilku....

W tym ja Cool . Nadal uważam, że większośc GM to rutyniarze. Z mistrzów świata wzoruję się głównie na M. Tal'u. Na Konikowskim się nie wzoruję, bo ma niższy ranking od tego kolesia 2300+ i często pisze głupoty większe niż Wy(wiadomo o kogo mi chodzi). Nadal jestem dumny z grania lewych wariantów, na które trzeba poświęcić wiele czasu...w przeciwieństwie do "silnych" wariantów("silnych" w odróżnieniu od "słabych"-lewych), które wkuwacie na pamięć z encyklopedii. Pisze, że wygrałem w ten sposób z 2130, gdyż osoby o takim rankingu IMHO wiedzą na czym szachy polegają i powinien wykorzystać moje lewe posunięcie. Jak GM wejdzie mi w wariant to chętnie zagram mu lewaka.... rezultat takiej zagrywki już widziałem, GM versus II+ wynik remis.
Nadal proponuje wam założenie osobnego tematu

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 3:15 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

piszesz bzdury i tyle.nie wzorujesz sie na konikowskim bo ma nizszy rank od twojego kumpla 2300+ ( Laughing ) a czemu nic nie wspomniesz o tym co o lewych wariantach mowil Bielawski,Damski,Panow,Wolczok,Karpow,Kasparow i wielu innych wybitnych trenerow i zawodnikow??oni tez maja rank nizszy od Twojego kumpla? Laughing
jakie doswiadczenie w pracy treningowej ma Twoj kolega?bo Konikowski ma akurat duze.na zachodzie jest cenionym trenerem min niegdys reprezentacji Niemiec kobiet.
2130 ma pojecie o szachach Laughing rzeczywiscie straszne.
poza tym zobacz ile takich partii po He2 wygraly biale a ile czarne.jedna jaskolka wiosny nie czyni.
graj sobie te swoje lewusy.tyle ze nigdy nie bedziesz dobrym graczem stosujac takie bzdury.

aha i jeszcze nie wypisuj glupot o graniu jakichs "silnych wariantow" (co to jest takiego panie 2000+?bo nigdy sie z takim okresleniem nie spotkalem a gram juz naprawde dlugo).kto gra pamieciowo takie warianty z encyklopedii daleko nie zajdzie bo hiszpanska czy karlsbad to nie tylko teoria ale i subtelne plany i typowe koncowki na zrozumienie i poznanie ktorych nie jednemu nie starczylo zycia.

radze poczytac troche fachowej literatury (najlepiej radzieckiej ale sa i angielskie przedklady) zamiast filozofowac i podpierac sie autorytetem 2300 Laughing .
a co tam Bielawski,Karpow,Kasparow czy nie daj Boze Konikowski...
Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Debiuty
Strona 1 z 4