Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Identyczne Fritz 7 ?
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Botwinkow
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 10:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kiedy korzystając z polskiego Fritza 7 najedzie się w playchess na flagę Macedonii to okazuje się, że jest to "Tymczasowa Jugosłowiańska Republika Macedonii". Najważniejsze, że pomoc jest i po angielsku.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 5:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Uważa się, że Polacy mają najlepszych informatyków na świecie, więc nie widzę problemu gdyby taki ktoś pracujący w play, a na pewno taki tam jest, wziął update angielski, dołożył polską czcionkę, stworzył nakładkę, aby tłumacz mógł w każdym miejscu wpisać polski tekst - a przy takim programie to góra 2 dni roboty, a później sprawdziłby spójność z polską wersją i udostępnił na swojej stronie, a my użytkownicy nie zostalibyśmy uraczeni G&$boko^ci# analizy ani innymi takimi - dla chcącego nic trudnego. Ale poza tym program jest świetny, a ja nawet nie zauważyłem tej bazy z Fritza 8 Surprised .

Fajnie jakby ktoś teraz wziął w obroty programy do nauki dla średniozaawansowanych i zaawansowanych, cóż - marzenia ściętej głowy
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2005 1:55 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Wreszcie, po 9 dniach od złożenia zamówienia, przesyłka do mnie dotarła. W środku tylko jedna płytka. Nie ma instrukcji (jakaś karteczka nt. instalacji, może tak ma być?), nie ma też numeru seryjnego.

A kupowałem bezpośrednio w Playu.

Konto założyłem (dotąd grałem trochę na playchess.com anonimowo, spod tego ich klienta), pewnie za miesiąc będę musiał wpisać klucz... Mam nadzieję, że doślą szybciej niż wysyłali Smile

To jakaś epidemia. Wysyłkowe, Media Markt, bezpośrednio Play... To samo było w przypadku Chessmastera 10 (Cenega) :/

Co ciekawe, o ile w przypadku osobnego klienta nie musiałem forwardować portu 6002 w routerze, o tyle tym razem - tak.

edit
Ale maruda ze mnie... Czcionki przecież da się zmienić! Szkoda tylko, że w każdym panelu osobno, w każdej zakładce bazy osobno... przynajmniej na to na razie wychodzi. Polecam przepiękną Trebuchet MS, której nb używam także w Operze, a która szczególnie pięknie wygląda właśnie przy włączonym wygładzaniu Clear Type w Windows XP (domyślna staje się praktycznie nieczytelna).

http://freewebtown.com/athanathos/images/opera_1152x864.png

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Sob Kwi 02, 2005 12:11 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2005 6:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
te dukaty mozna zarabiac na playchess.com ,w turniejach 1 nagrody sa nawet po kilka tysiecy dukatow.Za dalsze miejsca tez sa nagrody.

2.
To win ducats in tournaments the rank of Pawn is sufficient. In addition to that the Fritz 8 program or a more recent program is required.

3.
To play for ducats the rank of Bishop or better is required.

4.
Transferring ducats also requires the rank of Bishop or better.

5.
Receiving ducats at least requires the rank of Queen.

Jak rozumiem, receiving nie dotyczy wygranych w turniejach, tylko zwykłego odbierania "transferów"?
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2005 9:51 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

dla wszystkich ktorzy chca miec Fritza 8 z Fritza 7 :Programy roznią sie minimalnie funkcjonalnoscia ,chociarz dla poczatkujacego uzytkownika wydadza sie identyczne.Jesli ktos chce miec wersje 8 majac wersje 7 to bardzo ladtwo moze tego dokonac ,instalujac w Fritzu 7 GUI8.iup(Graphical user Interface).

Ostatnio zmieniony przez adam-p dnia Pią Kwi 01, 2005 10:05 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Kwi 01, 2005 9:57 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

http://www.fritzserver.org/updates/gui8.iup

Aktualny link. Ale co z tym zrobić w Siódemce? Na forach wszyscy o aktualizacji Ósemki i Shreddera 9...

edit

Czy te debiuty z Fritza 8 to plik Fritz7.ctg? Tam jest poniżej 300 tysięcy, jeśli dobrze widzę w programie... ale pewnie źle odczytuję?
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 4:32 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Z tym serialem to w ogóle dziwna sprawa. Normalnie w kliencie online (samodzielnym) jest pozycja Enter serial number w menu Help. Poza tym, wg instrukcji, po tych kilku tygodniach pojawia się monit.

Tymczasem we Fritzu, w module online, tej pozycji nie ma.

Owszem, w trakcie logowania pojawia się linia "Trying playchess.com", jednak... pojawia się ona przed zalogowaniem!

Trying playchess.com
Connected
Login
Welcome, Leoninus!
Server Time = 17:10 (UTC+2h), 2810 users online
Your program is up to date

Z drugiej strony Play mi odpowiada w stylu "gdyby seriala nie było", "nie było w próbnej partii przez pomyłkę" itp... Ktoś inny w tym wątku pisze, że owszem, ma klucz w pudełku...

Czyżby część kopii była automatycznie rozpoznawana jako Fritz 7 z dożywotnim prawem dostępu?

Jutro pewnie już mi odpowiedzą, zobaczymy.
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 5:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

z tym serialem to niewiem o co ci chodzi,chyba lubisz wynajdowac problemy.Po prostu wchodzisz na playchess i dajesz Pomoc>wpisz numer seryjny i to wszystko.
Co do instalacjii GUI8.iup to nalezy go przekopiowac do katalogu instalacyjnego -tam gdzie jest plik chessprogram 7.Nastepnie odpalic program IUpgrade.exe.Nalezy jeszcze sciagnac cracka aby program nie pytal sie o plyte i juz mozemy grac Fritzem 8 z mozliwoscia ladowania wszystkich enginow.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 5:43 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
z tym serialem to niewiem o co ci chodzi,chyba lubisz wynajdowac problemy.Po prostu wchodzisz na playchess i dajesz Pomoc>wpisz numer seryjny i to wszystko.

No właśnie w tym rzecz, że po wejściu na playchess.com w Pomoc (Help) nie mam opcji "wpisz numer seryjny", a w kliencie online (ten osobny) była...

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Nie Kwi 03, 2005 5:46 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 5:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jezeli nie ma tej opcjii tzn ze juz kiedys probowales wpisac numer seryjny na tym koncie,i numer byl nie prawidlowy...Nawet jesli tego nie robiles to polecam zalozyc nowe konto i taka opcja na pewno sie pojawi.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 5:47 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
jezeli nie ma tej opcjii tzn ze juz kiedys probowales wpisac numer seryjny na tym koncie,i numer byl nie prawidlowy...Nawet jesli tego nie robiles to polecam zalozyc nowe konto i taka opcja na pewno sie pojawi.

Nie, nie próbowałem. Zresztą wcześniej grałem tylko jako gość. Teraz mam już Fritza 7, mam konto, nie mam opcji, seriala tak czy inaczej też nie (napisałem w czwartek do Playa)...

Od biedy mógłbym wspisać seriala (jak go już dostanę) w kliencie online a grać spod Fritza... powinno chyba działać i zaakceptować klucz jako ten z Fritza (nieograniczony czasowo)?

Nie chcę nowego konta zakładać, bo na kilku serwerach mam ten sam nick, szkoda by było.

(dołożyłem screena w poprzednim poście)
Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Nie Kwi 03, 2005 5:53 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

aha no wiec jak masz klienta playchess.com i tam wpiszesz serial to oczywiscie konto bedzie aktywowane rownierz we Fritzu ,dla zainteresowanych cracka przesylam na meila.Warto go nawet zainstalowac do F7 wtedy nie musimy za kazdym razem przy graniu wkladac plyty do napedu.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2005 11:13 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
aha no wiec jak masz klienta playchess.com i tam wpiszesz serial to oczywiscie konto bedzie aktywowane rownierz we Fritzu

No niestety. Jednak nie szukam na siłę problemów Wink

Dostałem seriala z Playa (instrukcji też, z tego co piszą, w tej wadliwej serii brakowało). Zainstalowałem Fritza na innej, próbnej partycji. Jako że tam też nie było w Help opcji wpisania seriala, postanowiłem pójść za Twoją radą i aktywować konto poprzez klienta playchess.com.

Przyjęło klucz, dostałem maila, dostałem 10 dukatów.

I tak. Po pierwsze wciąż przy logowaniu mam Trying playchess.com. Powiedzmy, że to nieważne (nadzieja matką głupich). Niestety, w module online Fritza 7 ja nawet nie mam w panelu Chat opcji takich, co w kliencie online!!!

Tam powinny być zakładki: channels, inbox itd, a u góry ikony dot. konta, m.in. ta do sprawdzenia stanu konta. W dodatku w kliencie online były tam przed aktywowaniem konta. Tymczasem nie ma tam nic!!!

Wygląda na to, że mam walniętą kopię, albo to jakaś off-line only??? Tak czy inaczej, nawet jeśli aktywowało mi konto, to spod Fritza korzystać z niego w pełni nie mogę. Załączam obrazek, wszystkie potrzebne panele włączone (zresztą te zakładki są w ramach panelu Chat).

Powrót do góry

adam-p
Pion
Pion

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2005 11:25 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

podejrzewam ze musisz zrobic update.Najlepszym wyjsciem dla ciebie byloby zainstalowanie GUI8.iup pisalem o tym wyzej,bo z tego co piszesz to masz nieaktualna wersje.Konto oczywiscie ci nie przepadlo,musisz tylko zrobic update.Gwarantujue ci ze jak poprawnie wykonasz instalacje GUI8 bedziesz mial wszystko w porzadku + dodatkowe opcje ktorych nie ma w Fritz 7 a sa w Fritz 8.
Powrót do góry

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Kwi 04, 2005 11:32 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

adam-p napisał:
podejrzewam ze musisz zrobic update.Najlepszym wyjsciem dla ciebie byloby zainstalowanie GUI8.iup pisalem o tym wyzej,bo z tego co piszesz to masz nieaktualna wersje.Konto oczywiscie ci nie przepadlo,musisz tylko zrobic update.Gwarantujue ci ze jak poprawnie wykonasz instalacje GUI8 bedziesz mial wszystko w porzadku + dodatkowe opcje ktorych nie ma w Fritz 7 a sa w Fritz 8.

Czytałem na jakimś forum o problemach z powodu tego gui8.iup. Spróbuję na testowej partycji.

Co do aktualności, to pisze mi po wykonaniu zapytania, że mam aktualną wersję...

Acha, skoro każdy użytkownik może utworzyć trzy konta, to znaczy, że po utworzeniu nowego mogę wpisać ponownie klucz bez obawy o jego zablokowanie itp?
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 4 z 6