Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Online i real szachownica - ograniczacie się?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 27, 2005 7:34 pm
Temat postu: Online i real szachownica - ograniczacie się?
Odpowiedz z cytatem

Chodzi oczywiście o robienie ruchu na próbę, ew. nie na próbę, ale cofnięcie go na prawdziwej szachownicy przed dokonaniem posunięcia na ekranie. Albo też przestawianie na próbę na ekranie (bez zwolnienia przycisku myszki), co jest możliwe i na Kurniku, i na playchess.com, i w CM, i pewnie wszędzie indziej.

Nie mówiąc już o wykonywaniu na desce kilku posunięć...

Dzisiaj grałem po raz pierwszy (nierankingowo) na kurniku (30+15) i przyszło mi do głowy, że skoro analizuję sytuację na rzeczywistej szachownicy, to ew. błąd mógłbym jeszcze naprawić (gdybym wcześniej go nie widział). To samo przeciwnik. Nie mówiąc już o wykonywaniu kilku posunięć.

Przestrzegacie pewnych zasad przy posługiwaniu się prawdziwą szachownicą w grze online? Co o tym myślicie? Może tak jak na ekranie - przestawiamy bierki, ale bez puszczania, a potem już trudno, stało się? Na ekranie takie próby i zmiany decyzji wydają mi się naturalne, przynajmniej przy szybkiej grze, ciężko się powstrzymać...

Przy okazji, bo to nie zasługuje na oddzielny wątek, przynajmniej nie na forum stricte szachowym Smile

Macie problemy z sygnałami dźwiękowymi na Kurniku? Ja nic nie słyszę (w ustawieniach Kurnika opcja jest zakreślona), choć normalnie dźwięk mi działa, mam go włączony w przeglądarce (Opera)... To pewnie kwestia Javy, tylko dlaczego miałbym nie mieć dźwięku? Przecież domyślnie wyłączony nie jest...

Wyjątkowo utrudnia to posługiwanie się prawdziwą szachownicą, co chwila trzeba zerkać, czy przeciwnik się nie ruszył :/

edit

Tytuł ucięło Rolling Eyes

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Pon Mar 28, 2005 11:05 am, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Nie Mar 27, 2005 7:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Sama metoda jest skuteczna, ale malo pouczajaca.
Lepiej przeanalizowac potem swoja partie niz analizowac w trakcie.
Przestawianie na szachownicy zwalnia z obowiązku liczenia wariantów, co nie jest zdrowe.

A tak naprawde jest ważny cel który chcesz osiągnąć, czy chcesz wygrać z danym przeciwnikiem, czy rozegrać dobrą partie czy też poprawic swoja gre.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Nie Mar 27, 2005 7:59 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

mrozik napisał:
A tak naprawde jest ważny cel który chcesz osiągnąć, czy chcesz wygrać z danym przeciwnikiem, czy rozegrać dobrą partie czy też poprawic swoja gre.

Cóż, ja akurat raczej bym ruchu nie cofnął, niemniej jednak złapałem się na tym, że trzymając jeszcze bierkę zastanawiałem się, czy aby za bardzo się nie pośpieszyłem.

W pierwszej chwili pomyślałem sobie, że to nie fair wobec przeciwnika (ewidentnie grał na ekranie, za bardzo się śpieszył mimo stosunkowo dużego limitu czasu), z drugiej - że na ekranie mogę zrobić to samo i pewnie przeciwnik też chwilę się zastanawia...

Ciekaw jestem Waszej opinii jak również tego, czy Wam to nie przeszkadza, że nawet w Blitzu warunki nie muszą być równe?

No właśnie: czytam tu i ówdzie o graczach, którzy przełączają się na program co ruch, albo co kilka ruchów... Po czym to poznajecie? Wyłącznie po charakterze posunięć, czy jak?

edit
Coś gdzieś musiałem przeczytać o przygaszonym nicku podczas gry, tak mi śmiga...
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Nie Mar 27, 2005 9:18 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Kiedyś to taki migał co chwilę, a to znaczyło, że przełączał się pomiędzy okienkami. Teraz to grają często na 2 kompy - na jednym kurnik na drugim Fritz, trudno jest stwierdzić wtedy, ale powiedzmy, że grasz z siłą 1500 - oznacza to, że znasz szachy na poziomie III kat., nie robisz głupich ruchów i grasz z przeciwnikiem 1200, a ten wykonuje świetne ruchy, bardzo szybko, w takim samym odstępie czasu, obojętnie czy ruch jest oczywisty, czy jest to zaawansowany plan gry, wtedy wiesz, że koleś gra programem, trudniej się robi jak 1600 gra z 2000 bo taki 1600 zna dobrze grę, nie jest genialny, ale jeśli się skupi, a 2000 zagra troszkę gorzej to wygrana może przypaść słabszemu. Żeby mieć pewność co do proga to weź zapis partii z kurnika, zrób z niego PGN i wrzuć do Fritza i każ rozpatrzeć tylko ruchy przeciwnika, jeśli amplituda trafności ruchów oscyluje przy 0.30 pkt to duże prawdopodobieństwo, że był to program - człowiek niemal zawsze wykona 2-3 ruchy w partii, które przez program zostaną potraktowane jako gorsze (np. było 0.8 i nagle 0.25 - to znaczy, że gracz stracił świetną pozycję, przy kompie takie coś raczej się nie zdarzy - on bardzo powoli zdobywa przewagę, której później już nie odda)

Tak w ogóle oszukiwanie w grach to chamstwo, psuje ogólny obraz rozgrywki, oraz często psuje zabawe
Powrót do góry

EnderTKD
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 28, 2005 9:22 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

litosci Laughing

ranking na kurniku w ogole nie odzwierciedla faktycznej sily gry.ani w blitze ani w szybkie.przyklad z komputerami tez jest zly.ja dopiero zaczynam grac na kurniku i mam tam niski rank a w realu gram z silo ok 2100.no i co?jak ze mna przegrasz tez zwalisz na kompa?
Powrót do góry

_sephiroth
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 28, 2005 9:55 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ranking w miarę o czymś świadczy, choć ostatnio grałem z gościem który w realu jest kandydatem na mistrza, ranking na kurniku ma 1400. Ale tak się składa, że nawet taki zawodnik, przy krótkim czasie namysłu, w pewnym momencie zrobi ruch średni, przeciętny, człowiek nie potrafi liczyć jak maszyna, jeśli ktoś gra progiem to to widać, jego ruchy są zawsze idealne, albo niemal idealne, nie oddaje wypracowanej przewagi. Czasami obserwuje partie czerwonych, pomarańczowych i tam czasami wręcz robią straszne pomyłki, ale jak na zegarze ma 15 sekund do końca, to co się dziwić, że nie zauważy mata w 6 ruchach.

Jak ktoś gra kompem to od razu da się zauważyć (nie mam na myśli początku partii). Uważam, że w blitzu żaden arcymistrz nie wygra z kompem, po prostu liczenie wariantów komputer wykonuje znacznie szybciej.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Pon Mar 28, 2005 7:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

_sephiroth napisał:

Uważam, że w blitzu żaden arcymistrz nie wygra z kompem, po prostu liczenie wariantów komputer wykonuje znacznie szybciej.

Za to typowe manewry pozycyjne, nie są mocną stroną kompa i widziałem jak zawodnik z siłą gry ok 2350 bezproblemowo ogrywał Fritz'a 7 w zamkniętych pozycjach...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1