| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Szakal Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2005 9:33 pm Temat postu: Svieshnikov |
|
|
|
Witam
Chcialbym sie dowiedziec jakie macie poglady na ten warjant w obronie sycylijskiej. I chialbym sie tez poznac jakies motywy i idee w ty warjancie |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Pią Mar 25, 2005 10:17 pm Temat postu: Re: Svieshnikov |
|
|
|
| Szakal napisał: | Witam
Chcialbym sie dowiedziec jakie macie poglady na ten warjant w obronie sycylijskiej. I chialbym sie tez poznac jakies motywy i idee w ty warjancie |
Jak każdy sycyl jest dobry:). Od pozostałych wariantów różni go obszar w którym atakujesz. Zwykle w sycylu atakujesz na skrzydle hetmańskim, często korzystając z półotwartej linii "c". Tu atakujesz głównie na skrzydle królewskim(po linii "g"), oraz w centrum(pionami "f"), a skrzydło hetmańskie pozostawiasz białym...oczywiście są pewne wyjątki... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Sob Mar 26, 2005 9:52 am Temat postu: |
|
|
|
Wariant nizwykle ciekawy.
Statystyki jego wyglądają następująco:
| Kod: | White wins 35.5%
Black wins 26.9%
Draws 37.6% |
Ostatnio Anand grając białymi z Lego przegrał w tym wariancie.
Więc chyba warto go grać. |
|
| Powrót do góry |
|
zusi Pion

|
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 7:18 am Temat postu: Kontynuacja 5...e5!? |
|
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 9:15 am Temat postu: Re: Kontynuacja 5...e5!? |
|
|
|
| zusi napisał: | Sądzę, że czarne mają lepsze szanse niż białe...  |
To dziwne bo jeszcze białymi nigdy nie przegrałem  _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 10:50 am Temat postu: |
|
|
|
Kramnik i Leko są specjalistami od wariantu Swiesznikowa. Uważam, że jest to ciekawy sposób gry. Wydaje mi się, że czarne nie są tak zduszone jak w wariancie Scheveningen. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 1:53 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Kramnik i Leko są specjalistami od wariantu Swiesznikowa. Uważam, że jest to ciekawy sposób gry. Wydaje mi się, że czarne nie są tak zduszone jak w wariancie Scheveningen. |
Raczej ekspertami nie są, grają ale z niezbyt dobrym rezultatem, kiepsko jak na ekspertów.
Nie lubie grać tego czarnymi ponieważ fdwojone piony na f, daleko wysunięte piony na skrzydle hetmańskim, rozbita roszada, białę mają co grać.
Ale to moja subiektywa ocena.
Skoro sam kasparov to grał to napewno warto  |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 2:04 pm Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | Nie lubie grać tego czarnymi ponieważ fdwojone piony na f, daleko wysunięte piony na skrzydle hetmańskim, rozbita roszada, białę mają co grać.
Nie boję się tego wariantu białymi... ale czarnymi też go grywałem... Według mnie gra jest ciekawa, a pozycja równa.. _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
EnderTKD Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 4:42 pm Temat postu: |
|
|
|
pozycja jest niejasna ale ciezko wskazac gdzies rowna.pozycje po Sa3 i nastepnym G:f6 i g:f6 sa skomplikowane ale tam czarne nie maja sie raczej czego bac.
ktos pisal o rozbitej roszadzie i zdwojonych pionach f-to jakis zart?
jesli czarne ustawia jednego z dublakow na f4 a 2 wepchaja na f5 to po nastepnym W g8 lub Wf6 ze zdwojeniem wiez na linii f czy g biale maja klopoty.warianty z zamknietym centrum sa za to IMHO lepsze dla bialych bo czarne maja tam wiele slabosci bez rekompensaty ktora w wariancie czelabinskim jest atak na krola i aktywna pozycja bierek.
pzdr |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 8:41 am Temat postu: |
|
|
|
| mrozik napisał: | Nie lubie grać tego czarnymi ponieważ fdwojone piony na f, daleko wysunięte piony na skrzydle hetmańskim, rozbita roszada, białę mają co grać.
A mi tłumaczono, że te królewskie piony mogą być tylko pozornie słabe, bo w rzeczywistości można je wykorzystać do silnego ataku na skrzydle królewskim. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
chessneo Nowy

|
Wysłany: Wto Lip 05, 2005 11:02 am Temat postu: Re: Kontynuacja 5...e5!? |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | | zusi napisał: | Sądzę, że czarne mają lepsze szanse niż białe...  |
To dziwne bo jeszcze białymi nigdy nie przegrałem  |
To znaczy że masz dobrze rozpracowanyten ten wariant i cały czas po tej kontynuacji wygrywasz  |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Lip 06, 2005 8:03 am Temat postu: |
|
|
|
Ostatnio gdzieś czytałem, że wariant Swiesznikowa jest dobry dla czarnych, bo do tej pory nie znaleziono metody osiągnięcia przewagi przez białe. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
morton Skoczek

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Lip 08, 2005 8:56 am Temat postu: |
|