Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zestaw turniejowy
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 4:14 pm
Temat postu: Zestaw turniejowy
Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie skierowane bardziej do graczy zaawansowanych, biorących udział w turniejach różnej rangi.

Napiszcie proszę, co sądzicie o takim zestawie - figury stauton 4 ( w woreczku ) + szachownica składana, plastikowa + zegar Hetman ( w wesji uniwersalnej ).
Chciałbym tanim kosztem zmontować coś z czym mógłbym pokazać się na turnieju. Szachów z deską raczej nie chcę, nawet gdyby miałaby być łamana. Byłby to moim zdaniem dodatkowy ciężar, no i koszty większe. Ewentualnie mógłbym dołożyć z 20 zł i kupić figury o nr większe, czyli stautony 5, no i razem z tym kartonową szachownicę.

Całośc wypatrzyłem na stronie - www.penelopa.szachy.pl/akcesoria.html .

Napiszcie też którą szachownicę uważacie za lepszą - plastikową czy kartonową.
Mi wydaje się, że plastikowa będzie trwalsza.

Nasuwa mi się też pytanie czy stautony 4 to rozmiar wystarczający ? Może lepiej dołożyć trochę i tak jak pisałem wyżej kupić o nr większe ?

Czekam na Wasze opinie.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 4:33 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Na 99% turniejów wystarcza sam zegar(o ile jest wogóle potrzebny). Szachy są potrzebne praktycznie tylko do grania w domu. Zarówno jedno jak i drugie powinno ci się udać wypożyczyć w najblizszym klubie szachowym...zwłaszcza jak do niego należysz Smile . Co do zegaru to proponował bym raczej dozbierać na elektroniczny, a do tego czasu można właśnie zegar wypożyczać w klubie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 5:22 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Pomysł ciekawy, dzięki. Niestety, nie należę do żadnego klubu. Mam też poważne wątpliwości, czy w miejscowości w której mieszkam jest taki. Jak znam życie to pewnie nie.... A zegary elektroniczne, cóż...... Są na pewno lepsze, ale i 2 - 3 razy droższe. Na razie ta opcja odpada.
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 5:42 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja na szczęście mam klubów pod dostatkiem Smile . Co do zestawu żadnych wiekszych zastrzeżeń nie mam... Hetman ma IMHO dobry stosunek ceny do jakości. Ja bym chyba jednak wybrał szachownicę kartonową, choć chyba dużej różnicy nie ma. Co do wielkości 4 zupełnie wystarczają i są często używane na turniejach.
PS Jak chcesz dalej poznawać arkana szachów to radzę się jednak zapisać do klubu szachowego, nawet w innym mieście.
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 7:23 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Last_Knight napisał:
Ja na szczęście mam klubów pod dostatkiem Smile .

Nic, tylko pozazdrościć Smile .

Cieszę się, że nie masz większych zastrzeżeń, co do zestawu jaki sobie wymyśliłem.

A co do klubu, to na pewno poszukam. Chociaż prawdę mówiąc, to sporo mogę się jeszcze nauczyć choćby na podstawie książek, którymi dysponuję już w tej chwili. A tych, jak wiadomo, z czasem przybywa.... Smile
Powrót do góry

Last_Knight
Goniec
Goniec

PostWysłany: Wto Mar 22, 2005 7:35 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
A co do klubu, to na pewno poszukam. Chociaż prawdę mówiąc, to sporo mogę się jeszcze nauczyć choćby na podstawie książek, którymi dysponuję już w tej chwili. A tych, jak wiadomo, z czasem przybywa.... Smile

Książka nigdy nie zastąpi żywego przeciwnika(tak jak on książki zresztą Smile ). Dużo też można się nauczyć na np. lidze szachowej. Również część turniejów jest zamknięta dla zawodników niezrzeszonych. Książki powinny być na równi z praktyką, same niewiele dadzą! Więc komu w szachy, temu do klubu!
Powrót do góry

estoril
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 23, 2005 9:16 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cześć Petrosjan.Miło Cię znowu widzieć na forum.Cóż , zbyt wiele Ci nie doradzę.Osobiście do domowego użytku wolę jednak dużą drewnianą szachownicę.Jak już mam dość internetu , komputera i tych wszystkich Chessmasterów i Fritzów to otwieram szachownicę i czując ten cudowny zapach z wewnątrz - zapach iście szachowy , natychmiast mam ochotę rozstawić figury i z wielką przyjemnością przeglądam sobie partie ze starych olimpiad szachowych albo z meczów o mistrzostwo świata przenosząc się duchem do epoki Capablanki , Alechina i innych wielkich mistrzów.Myślę , że niezbędny jest też mały zestaw magnetyczny wygodny do szybkiego rozstawiania pozycji , analizy debiutów , końcówek i jak ktoś już napisał do poduszki.

Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 24, 2005 12:14 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Witam. Dzięki za zabranie głosu. No nic, myślę że kupię to o czym pisałem na początku, nie ma na co czekać. A w domu mam szachy, nie powiem Smile. Drewniane, 39 x 39, przywiozłem je aż spod Karpacza Smile. To dopiero bylo poświęcenie Razz. Ale niestety są dla mnie za ciężkie żeby je tachać na turnieje. Chcę coś, co dałoby się łatwo złożyć i rozłożyć i nie zabierałoby zbyt dużo miejsa. A z małymi szachami do rozgrywania debiutów to też miałem przygodę. Wprawdzie mam takie nie duże, wciskane, oraz takie "mini" magnetyczne, ale zapragnąłem coś, co byłoby nieco większe i co mógłbym śmiało zabierać do wyra. Pożałowałem kasy na takie fajne Stauntony 27 x 27 prezentowane na www.gambit.strefa.pl i kupiłem oferowane na allegro za prawie 10.... Very Happy Konsekwencja ? Produkt pochodzenia chińskiego, szachownica wypaczona.... Próbowałem je podkręcić ( obie połowy szachownicy połączone są śrubkami ), ale nie udało się. Straciłem wprawdzie nieco kasy, ale co się usmiałem przy tym to moje. A jak wiadomo śmiech to zdrowie Very Happy.
Powrót do góry

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 24, 2005 6:44 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

petrosjan napisał:
Niestety, nie należę do żadnego klubu. Mam też poważne wątpliwości, czy w miejscowości w której mieszkam jest taki. Jak znam życie to pewnie nie....
Zamiast mieć poważne wątpliwości nie lepiej się upewnić (czytaj sprawdzić)? W PZSzach są adresy klubów. A w macierzystym Związku Wojewódzkim znajdziesz adresy wszystkich klubów i sekcji szachowych z Twojego regionu (jak nie mają osobowości prawnej to w PZSzach ich nie znajdziesz).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

petrosjan
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 24, 2005 8:40 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Masz rację. Dziękuję za naprowadzenie gdzie mam szukać interesujących mnie informacji. Niestety, na stronie Zachodniopomorskiego Związku Szachowego nie ma klubu który funkcjonowałby na obszarze, czy też w bezpośrednim sąsiedztwie mojej miejscowości. Nie zamierzam się jednak poddawać i jak pisałem już wyżej, będę czegoś szukał. Może chociaż jakieś kółko, czy coś podobnego.....
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 10:46 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Może załóż takie koło. Ale czy znajdą się chętni? Ostatnio mam mieszane uczucia, bo w Trójmieście jest kicha, mimo że mieszka tu sporo ludzi. Chyba internet rozleniwił ludzi, bo nie chcą się spotykać w realu.

Ostatnio zmieniony przez K_M_K dnia Sro Mar 30, 2005 3:14 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 12:36 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Może załóż takie koło. Ale czy znajdą się chętni? Ostatnio mam mieszane uczucia, bo w Trójmieście jest kicha, momo że mieszka tu sporo ludzi. Chyba internet rozleniwił ludzi, bo nie chcą się spotykać w realu.

eee... a Gedanesis ? Czy jakoś tam Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

mrozik
Skoczek
Skoczek

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 12:45 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Cytat:

Towarzystwo Szachowe Osób Niepełnosprawnych i Innych "Caissa-Gambit-Gdańsk 97"
Uczniowski Klub Szachowy "Bolek i Lolek"
Międzyzakładowy Klub Sportowy Łączności "Konradia"
Uczniowski Klub Sportowy "Gedanensis"
Sekcja Szachowa przy TKKF "Rafineria Gdańska" SA
Szachowy Uczniowski Klub Sportowy Gdańsk'997 - "Akcja Katolicka 1997"
Gdański Klub Sportowy Osób Niewidomych "Jantar"
Korsarz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 30, 2005 11:48 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ciekawe czy te kluby się reklamują na terenie miasta (i okolicy).
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 31, 2005 7:57 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Obawiam się, że nie. Wszystko jest otoczone tajemnicą, zupełnie jakby chodziło o tajne komplety w czasie wojny. Nie ma żadnej informacji, a przynajmniej ja do takiej nie dotarłem. A biorąc pod uwagę fiasko naszego przedsięwzięcia z organizacją klubu w Sopocie, zdecydowanie podtrzymuję swoje stanowisko o szachowym marazmie Trójmiasta.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Turnieje
Strona 1 z 2