Wysłany: Sro Mar 23, 2005 6:31 pm Temat postu: Ciekawe, niezwykłe, nasze
Na ogólnym był poruszony temat ciekawych końcówek. Więc proponuję umieszczać tu ciekawe/niezwykłe końcówki, z którymi się spotkaliście(lub jeszcze lepiej, które rozegraliście). Może zacznę od tej pionkówki(niestety nie ja grałem )
Białe: a2, b2, c4, f5, g4, h2, Ka1
Czarne: a5, c6, c5, d4, g7, h6, Kb8
Krótkie wprowadzenie. Gdyby czarne nie miały zdublowanych pionów na linii "c" ich zwycięstwo byłoby oczywiste. Pion d4 ogranicza manewry białego króla, a czarny w tym czasie dobierze sie do skrzydła królewskiego... Pytanie jak to białymi zremisować? Pozostawiam do samodzielnej analizy . _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 7:19 pm Temat postu:
pacman napisał:
Kogo ruch?
Sorry, znowu nie myśle o tym, że nie czytają to inni i stosuje skróty myślowe U mnie "jak to białymi zremisować" oznacza "białe na posunięciu, remisują"... napisze kiedyś słownik do moich wyrażeń _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//
Wysłany: Pią Mar 25, 2005 5:18 pm Temat postu: Re: niemożliwe
Czapajewo napisał:
niemożliwe
Impossible is nothink...
Jutro umieszczę rozwiązanie _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//
Last Knight , jesteś pewien , że prawidłowo zapisałeś ustawienie wszystkich figur?Prosiłbym Cię o sprawdzenie bo kiedyś np siedziałem nad pewną pozycją tydzień zanim gość mi powiedział , że pomylił się z jednym pionkiem o jedno pole.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob Mar 26, 2005 7:24 pm Temat postu:
estoril napisał:
Last Knight , jesteś pewien , że prawidłowo zapisałeś ustawienie wszystkich figur?
Nie darowałbym sobie gdybym źle podał pozycję ...powtarzam co już napisałem
Białe: a2, b2, c4, f5, g4, h2, Ka1
Czarne: a5, c6, c5, d4, g7, h6, Kb8
Białe na posunięciu, remisują _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//
Wiesz Last Knight , jeżeli jest to pozycja z prawdziwej partii i jeżeli ktoś to zremisował przy najlepszej grze czarnych to jestem pełen podziwu.Jak narazie to widzę tu tylko zwycięstwo czarnych.Może zbyt krótko to analizowałem ale pewnie i za tydzień tego nie zremisuję.Dawaj rozwiązanie i jak mnie zaskoczysz to ja postaram się zaskoczyć Ciebie własną pozycją.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 11:28 pm, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob Mar 26, 2005 9:35 pm Temat postu:
estoril napisał:
...Dawaj rozwiązanie i jak mnie zaskoczysz to ja postaram się zaskoczyć Ciebie własną pozycją.
Na prośbę Estoril'a(i z uwagi na stopień skomplikowania...niejeden miesiące się nad tym głowił)....
Białe muszą przeciwdziałać dobraniu sie czarnego króla do białych pionków na skrzydle królewskim. Co łatwo można policzyć, król z odsieczą nie zdąży, więc trzeba sobie radzić pionami...
1.a4! Kc7 2.b4! c:b4(po a:b4 czarne przegrywają po h4, g5, f6. Białe uzyskują wtedy wolnego piona na drugim szkrzydle. Czarny król nie może pilnować piona "f" i "a", a biały król piona "d" i "b" owszem) 3.c5! (białe biora pod kontrolę pole d6) 3. ... Kd7 4.h4 Ke7 5.g5 h:g5 6.h:g5 remis czarny król nie jest w stanie przebić się do obozu białych. Na ewentualne próby Kf7,g6 białe przepychają piona na f6 i czarny król nie może sie od niego oddalić....proste nie . _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//
Wysłany: Nie Mar 27, 2005 9:17 am Temat postu:
estoril napisał:
Tak jest , teraz wydaje się proste.Naprawdę piękne.
Inaczej bym tego nie umieszczał . Teraz twoja kolej _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde//