| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 3:18 pm Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | | Jak to ma się nijak do głownego tematu?Być może nie zrozumiałeś mojej głównej myśli , więc to sprecyzuję.Chodzi mi o to , że jeżeli po 1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 mając możliwość zagrania znacznie silniejszego 3.Gb5 wybierasz słabsze 3.Gc4 to jest to wprost proporcjonalne do 2.Sc3 zamiast 3.e:d5 w skandynawskiej.Napisałem to w skrócie "włoska zamiast hiszpańskiej" żeby się nie rozpisywać a fakt , że 3.Gc4 nie oznacza jeszcze włoskiej jest na tyle oczywisty , że nie musiałem tego wyjaśniać.Oczywiście jeżeli gra się czarnymi skandynawską to trzeba znać warianty z 2.Sc3 i tak naprawdę fakt , że grasz białymi 2.Sc3 i to co o tym pisałeś nie budziłoby mojego zdziwienia (znasz to grasz) gdyby nie te dwa wykrzykniki.2.Sc3 nazwałbym ruchem słabszym a 2.Sc3!! żartem. |
Wcale nie uważam, żeby włoska była słabsza od hiszpańskiej! Wszystko zależy od gracza. Faktem jest, że hiszpanka jest trudniejsza i wymaga dużego wyczucia pozycyjnego, którego np. ja dopiero nabieram. Ale by z tego powodu od razu była lepsza? Co do 2 wykrzykników przy Sc3 to napisałem dlaczego je postawiłem. Wykrzyknik oznacza nie tylko obiektywną siłę posunięcia! Widywałem już komentarze partii z meczu Kasparow-Kramnik, w których było 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6! i wykrzyknik za decyzję o zrezygnowaniu z rosyjskiej, na którą Kasparow był przygotowany! |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 8:47 am Temat postu: |
|
|
|
Czytałem komentarze do tego posunięcia. Chodzi o to, że czarne świadomie rezygnują z partii rosyjskiej, bo nie chcą doprowadzić do remisu. Podobno rozegranie partii rosyjskiej jest dobrą metodą do doprowadzenia przez białe do remisu. A w omawianych partiach K-K, czarne były zdecydowane na grę na wygraną. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
pacman Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 12:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak tak się kłócicie o to który debiut jest lepszy, to proponuję rozpocząć tą dyskusję w innych tematach, ja zaczynam wątek o partii włoskiej, gdyż jestem jej zwolennikiem białymi. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 2:32 pm Temat postu: |
|
|
|
To jak ktoś będzie się chciał podzielić spostrzeżeniami o wariantach 1.e4 d5 2.Sc3
a) 2. ... d4
b) 2. ... Sf6
to niech pisze tutaj a o partii włoskiej czy hiszpańskiej to faktycznie lepiej się kłócić w innym temacie.... |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 3:50 pm Temat postu: |
|
|
|
Mnie sie bardziej podoba ruch 2....d4. Co grać jak białe w 3 posunięciu po 2....Sf6 zagrają e5? Nie podoba mi sie to. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 4:01 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Mnie sie bardziej podoba ruch 2....d4. Co grać jak białe w 3 posunięciu po 2....Sf6 zagrają e5? Nie podoba mi sie to. |
Po 2. ... d4 w "najgorszym" dla białych wypadu dochodzi zwykle do królewsko-indyjskiej z 2 tempami więcej! Komu jak komu...ale mnie się to podoba! |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 12:53 am Temat postu: |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | | Po 2. ... d4 w "najgorszym" dla białych wypadu dochodzi zwykle do królewsko-indyjskiej z 2 tempami więcej! Komu jak komu...ale mnie się to podoba! |
Bądź poważny.W tym wariancie po 2.Sc3 d4 3.Se2 e5 czarne mają się bardzo dobrze.To białe uzyskują tutaj ścieśnione niewygodne pozycje.Dobry przykład znajdziesz na stronie http://www.logicalchess.com/resources/openings/cc/ W zdaniu "The moves 1. e4 d5 are the only moves necessary to claim the Center Counter opening. Attempts by white to transpose into other openings such as the French via 2. e5 c5 3. Nf3 Nc6 4. Bb5 Bd7 threatening Nxe5, or 2. Nc3 d4 give black no problems" kliknij na zapis 2.Nc3 d4 .Jest tam partia , która znakomicie odzwierciedla typ pozycji powstających w tym wariancie.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 8:43 am Temat postu: |
|
|
|
Powstaje dokładnie taka sama pozycja jak w bardzo modnej obronie królewsko-indyjskiej, tylko z odwróconymi koloromi i białe zyskują dwa tempa! Porównaj to z pozą powstałą po 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Gg7 4.e4 d6 5.Sf3 0-0 6.Ge3 Sc6 7.Gd3 e5 8.d5 Se7... i następnie czarne ochodzą skoczkiem z f6 i dążą do f5... Tu masz to samo odwróconymi kolorami z dwoma tempami więcej!! Dla osoby, która nie gra debiutów zamkniętych ten wariant jest mocno dobijający... _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
havi Nowy

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 3:10 pm Temat postu: |
|
|
|
W ktorym miejscu ty widzisz te 2 tempa.Coć ta stronka u mnie nie dziala ale kiedys to patrzylem i teraz ustawilem ta twoja indyjska odwroconymi kolorami i wychodzi mi cos calkiem innego.Jak pamietam tam biale nie mialy bialego laufra a juz chyba na pewno nie na g2.Jak ktos moze to niech zrobi tu zapis tej parti ze stronki bo u mnie ona nie dziala |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 3:50 pm Temat postu: |
|
|
|
| Cytat: | | W ktorym miejscu ty widzisz te 2 tempa.Coć ta stronka u mnie nie dziala ale kiedys to patrzylem i teraz ustawilem ta twoja indyjska odwroconymi kolorami i wychodzi mi cos calkiem innego.Jak pamietam tam biale nie mialy bialego laufra a juz chyba na pewno nie na g2.Jak ktos moze to niech zrobi tu zapis tej parti ze stronki bo u mnie ona nie dziala |
Pomyliłem się...są wręcz trzy tempa! Gra się bowiem wpierw f4, a potem Sf3. Czarne w królewsko-indyjskiej grają Sf6, Sh5( e8 ), f5 po czym zwykle znów Sf6. To są dwa tempa, trzecie wynika z faktu że to białe pierwsze wykonują posunięcie. Jak ktoś lubi królewsko-indyjską pozycja ideał!
Co do białego laufra to niby czemu nie mogę go sobie ustawić na g2? _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 4:00 pm Temat postu: |
|
|
|
Niedługo wyjdzie, że jest tam 10 temp  . Ja uważam, że czarne mają równą grę w tym wariancie. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 4:06 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Niedługo wyjdzie, że jest tam 10 temp . Ja uważam, że czarne mają równą grę w tym wariancie. |
Nigdy nie uważałem, że mają gorszą! Tylko muszą w tym momencie znać plany typowe dla królewsko-indyjskiej, umieć rozgrywać debiuty zamknięte. Ja czasem królewsko-indyjską grywam więc dla mnie to po prostu ulepszona jej wersja  _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 5:40 pm Temat postu: Oj |
|
|
|
| Last_Knight napisał: | | Powstaje dokładnie taka sama pozycja jak w bardzo modnej obronie królewsko-indyjskiej, tylko z odwróconymi koloromi i białe zyskują dwa tempa! Porównaj to z pozą powstałą po 1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 Gg7 4.e4 d6 5.Sf3 0-0 6.Ge3 Sc6 7.Gd3 e5 8.d5 Se7... i następnie czarne ochodzą skoczkiem z f6 i dążą do f5... Tu masz to samo odwróconymi kolorami z dwoma tempami więcej!! Dla osoby, która nie gra debiutów zamkniętych ten wariant jest mocno dobijający... |
ale zamieszales se odwracalem i odwracalem kompletnie nic nie rozumiem |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 5:57 pm Temat postu: Re: Oj |
|
|
|
| Czapajewo napisał: | | ale zamieszales se odwracalem i odwracalem kompletnie nic nie rozumiem |
Sorry...może faktycznie trochę namieszałem....
Po np. 1.e4 d5 2.Sc3 d4 3.Se2 e5 4.d3 c5 5.f4 f6 6.Sf3 Sc6 7.g3 Ge6 8. Gg2 Sge7 9.0-0
powstaje podobna pozycja do np. 1.d4 Sf5 2.c4 g6 3.Sc3 Gg7 4.e4 d6 5.f3 0-0 6.Ge3 Sc6 7.Gd3 e5 8.d5 Se7 9.Se2 Se8 10.Hd2 f5 11.0-0 Sf6...
Z tym, że odwróconymi kolorami _________________ "Czasami myślę, że Bóg tworząc człowieka przecenił nieco swoje możliwości"
//Oscar Wilde// |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 6:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Jeżeli możesz zapisz wariant skandynawskiej po 1.e4 d5 2.Sc3 d4 3.Se2 e5 , do którego porównujesz obronę królewsko-indyjską bo jakoś nic takiego z trzema czy dwoma tempami nie widzę.A jeżeli chodzi o Twój przykład królewsko-indyjskiej to czarne grają tu po roszadzie białych raczej 9. ... Sg4 z atakiem na gońca i żadnego dodatkowego tempa nie tracą.Poza tym jest to rzadki i słabszy wariant dla czarnych.Np w szóstym posunięciu czarne mogą zagrać znacznie lepiej.Mają kilka silniejszych możliwości od nienajszczęśliwszego Sc6.Nie ma co się zachwycać dodatkowymi tempami w tej pozycji bo bez nich to jest całkiem kiepsko.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 9:06 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
| Powrót do góry |
|
|