Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zatyczki w uszach podczas turniejów i w ogóle podczas gry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 23, 2005 9:20 am
Temat postu: Zatyczki w uszach podczas turniejów i w ogóle podczas gry
Odpowiedz z cytatem

Choćby takie gumowe, "błyskawiczne" choinki (sam na inne z trudem mogę patrzeć). Świetnie izolują od co bardziej cichych dźwięków, dalszych rozmów, jak i wysokich składowych głośnych źródeł, natomiast całkiem nieźle przepuszczają głos z bliskiej odległości (w tramwaju czy polskim pociągu wręcz lepiej słychać rozmówcę niż z hałasem w pełnej skali w tle).

Czytam, jak to Fischer co chwila żądał przenosin do innej sali albo wyłączenia kamer w meczu ze Spasskim...

Czy przepisy to regulują? Co o tym sądzicie? Niby wspomaganie, ale przecież jak ktoś słyszy już trochę gorzej, to już ma lepiej bo nie słyszy tak szumu jak osoba młoda, dbająca o słuch itp. Aparat słuchowy też można ustawiać na różną czułość...

Udziału w turniejach nie biorę, w prywatnych partiach używać nie zamierzam. Pozostaje oczywiście net... Proszę o teoretyczne rozważania o uczciwości takich pomocy Smile

Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Sro Mar 23, 2005 11:49 am, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 23, 2005 9:49 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Często stosuję zatyczki do uszu, ale to ze względu na moją nadwrażliwość na dźwięk. Trochę przesadzając mogę powiedzieć, że słyszę jak u sąsiada za ścianą spadnie szpilka na podłogę. I to jest bardzo męczące i irytujące.

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 23, 2005 10:07 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Często stosuję zatyczki do uszu, ale to ze względu na moją nadwrażliwość na dźwięk. Trochę przesadzając mogę powiedzieć, że słyszę jak u sąsiada za ścianą spadnie szpilka na podłogę. I to jest bardzo męczące i irytujące.

Ale podczas gry z żywym przeciwnikiem? Nie zrozumiałem do końca...
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Mar 23, 2005 11:36 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie, nie. Przy grze nie stosuję tego, po prostu nie przyszło mi to do głowy. Zatyczek uzywam w domu, gdy chcę miec trochę spokoju od hałasu i odciąć sie od świata. Szczególnie wieczorem.

tpp
Hetman
Hetman

PostWysłany: Czw Mar 24, 2005 6:07 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Nie spotkałem się z zatyczkami podczas turnieju ale nie miałbym nic przeciwko (zatyczki a nie nauszniki). Przepisy o tym milczą. Uważam to za ciekawy pomysł na odizolowanie się od środowiska.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 25, 2005 1:03 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Zatyczki bardzo pomagają w skupieniu. Ale czy w związku z tym nie zostaną uznane za doping? Wink

wojtzuch
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pią Mar 25, 2005 1:25 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

K_M_K napisał:
Zatyczki bardzo pomagają w skupieniu. Ale czy w związku z tym nie zostaną uznane za doping? Wink

Oczywiście, wszystko jest kwestią umowną, tak jak stężenie kofeiny we krwi, samej w sobie legalnej. Jednak objęcie przepisami zatyczek będzie pewnie wymagało także uwzględnienia regulacji czułości aparatów słuchowych i udziału osób nie(do)słyszących...

Albo coś takiego: pozwala się na używanie zatyczek do uszu, o ile organizatorzy zapewnią każdemu z uczestników indywidulaną parę Very Happy
Powrót do góry

K_M_K
Hetman
Hetman

PostWysłany: Wto Mar 29, 2005 11:01 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Ja często używam zatyczek, bo sąsiedzi piętro wyżej są bardzo hałaśliwi. Ale to akurat nie ma nic wspólnego z szachami.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Forum ogólne
Strona 1 z 1