majac seriala z F7 mozna na nim grac na F8-ja tak gram.
Niestety, jeżeli także nowe kopie Siódemki mają roczne ograniczenie, zysk będzie żaden... Cóż, poczekajmy na ostateczną wypowiedź któregoś z nowych nabywców
Chyba jednak wciąż jest nieograniczona. Dwa cytaty z oficjalnej strony ChessBase; wprawdzie dotyczą wersji Deep (jakoś nigdzie nie widzę wersji 7 zwykłego Fritza, a kilka dni temu jakby była...), ale o polityce chyba świadczy:
Deep Fritz 7 comes with the full Fritz7 interface and gives you full access to the playchess server.
[Deep Fritz 8] has a no-hassle connection to the Internet chess server Playchess.com where you can play with chess enthusiasts all over the world (1 year full access).
nawet jak na rok jak dla mnie to duuzo.Jakby chcial ktos kupic wersje Fritz8 ,z bazą enginów szachowych shredder hiarcs junior fritz deep fritz i 0,5GB ksiazka debiutową (standardowa to 240 MB) razem z oryginalnym nie ruszanym w 100% serialem to prosze pisać.Cena 50zł w tym pokrywam koszty przeylki.
edit
Nieaktualne z mojej strony
Ostatnio zmieniony przez wojtzuch dnia Wto Mar 22, 2005 5:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
nawet jak na rok jak dla mnie to duuzo.Jakby chcial ktos kupic wersje Fritz8 ,z bazą enginów szachowych shredder hiarcs junior fritz deep fritz i 0,5GB ksiazka debiutową (standardowa to 240 MB) razem z oryginalnym nie ruszanym w 100% serialem to prosze pisać.Cena 50zł w tym pokrywam koszty przeylki.
Mysle ze sie oplaca skoro Fritza 7 mozna dostac w tej samej cenie ale tylko z jednym silnym enginem,oraz z serialem lub bez.U mnie masz 100% pewnosci ze wszystko bedzie.
Rozumiem, że to jest jednorazowa sprzedaż, czy też będzie można kupić później, bo np. masz ciągły dostęp do oprogramowania? Bo ja na razie nie dam rady ale kiedyś pewnie bym seobie kupił.
Faktycznie, może się zdarzyć, że klucz dostępowy może nie być dołączony do gry. Stało się to na skutek błędu z naszej strony przy produkcji krótkiej,
próbnej serii Fritza7. Nie ma możliwości sprawdzenia tego przed wysyłką, ale gdyby okazało się, że w Pańskim egzemplarzu brakuje klucza, wystarczy, że
skontaktuje się Pan ze mną, a ja niezwłocznie prześlę klucz.
jakby ktos byl zainsteresowany to oferta jest nieaktualna.Co do reszty to tak jak napisal wojtzuch,jezeli nie ma ktos klucza a kupil program wystarczy odwiedzic siedzibe playa w warszawie na ul.Potockiej 14 pawilon 3 i oni ten klucz wam podadza.Mozna tez zadzwonic.
Jeśli komus jeszcze przydadza się te informację to proszę bardzo:
Kupiłem F7 w mediamarkcie 45 zł.
W opcjach można wybrac język polski lub angielski. Osobiście uważam, że tłumaczenie pomocy wybitnym nie jest.
Czy jest to wersja zaktualizowana to nie wiem. W informacji o programie czytamy Fritz 7 (15 nov 2004).
Żadnych numerków nie znalazłem ale zalogowałem się na playchess z własnym nickiem i hasłem. Komunikat po zalogowaniu "Trying playchess" być może oznacza, że nie wpuszczono mnie tam na zawsze??
Podoba mi się ten program.
Jeśli komus jeszcze przydadza się te informację to proszę bardzo:
Żadnych numerków nie znalazłem ale zalogowałem się na playchess z własnym nickiem i hasłem. Komunikat po zalogowaniu "Trying playchess" być może oznacza, że nie wpuszczono mnie tam na zawsze??
Podoba mi się ten program.
Musiałeś trafić na tę wadliwą serię , o której pisał mi cytowany wyżej przedstawiciel Playa. Playchess.com oferuje pobranie klienta 2D a la Fritz 7 (?) z 30-dniowym okresem próbnym. W tym czasie można utworzyć pełne konto i po miesiącu przedłużyć na rok za chyba 40 dolarów, ew. grać dalej wyłącznie jako gość.
Proponuję od razu napisać do Playa
Chociaż... nie wiem, jak te numery są umieszczane, ale w MM czy Empiku otwiera się gry i programy na masową skalę z tytułu montażu zabezpieczeń. Czasem różne rzeczy mogą znikać, niektóre płytki nosić ślady używania (znam z autopsji).
Botwinkow ,przed zalogowaniem sie na serwer najpierw musisz utworzyc swoje konto czyli klikasz : Zaloz nowe konto,a dopiero potem logujesz sie na serwer.radze od razu wpisac klucz,gdyz po kilku dniach dostajemy rank skoczka co umozliwia nam korzystanie z takich przywilejow jak granie w turniejach,symutlanach itd.Dostejemy tez Kase czyli 10 dukatow:) 1 dukat to jakas tam czesc euro.za te dukaty mozemy grac nawet z arcymistrzami bo za darmo na pewno nie uda sie z kims takim zagrac.Polecam pokoj engine room gdzie mozna grac silnik vs silnik ,nie kazdemu ta zabawa sie podoba ale jak dla mnie super.
Dzięki. Konto to ja założyłem ale na razie jestem pioneczkiem. Myślałem, że to tylko od wyników zależy jaki się ma rank. Jutro zadzwonię do playa w sprawie klucza.
Czytałem ofertę jakiegoś IM - lekcje po 150 dukatów za godz.
Jestem szczęśliwym posiadaczem Fritza 7, oczywiście trafiła mi się wersja bez klucza, no ale cóż, nawet jeśli panowie z playa mi go nie przyślą jak napisali, to i tak się cieszę, polowałem na ten program od jakiegoś czasu, a ściągnięcie z zagranicy za 200 zł mi się nie uśmiechało. Ale niestety muszę stwierdzić, że miejscami pojawiają się krzaczki zamiast polskich liter, a w grze już nie takiej młodej to raczej tak nie powinno się dziać, bo panowie mieli naprawdę dużo czasu na dopracowanie tłumaczenia.Jeszcze jedno to, że na stronie producenta data premiery to 21.02.2005, jest to oczywiście data polskiej premiery, bo na świecie ludzie cieszą się już wersją 8 i to od jakiegoś czasu, denerwuje mnie, że Polska jest 100 lat za murzynami (to taki zwrot, żeby nie było, że rasista ze mnie:), czemu nie pojawi się dystrybutor oprogramowania szachowego, który sprzedawałby programy szachowe zarówno do gry jak i do nauki po polsku i za przystępną cenę. Sądzę, że przy dotacjach unijnych i państwowych na wspieranie rozwoju dzieci i młodzieży (coś jeszcze by się znalazło) to można byłoby wydawać tak 2-3 programy miesięcznie nawet gdyby cena licencji byłaby wyższa od przychodu na początku, to właśnie dzięki dotacjom, porozumieniom z klubami, związkami, magazynami szachowymi, czy stronami o tej tematyce, dałoby się uzyskać niewielki zysk, a co najważniejsze podnieść poziom dostępności produktów szachowym w naszym kraju. Nie mówię, że byłoby to łatwe, ale na pewno możliwe do zrealizowania. Może się ktoś tym zainteresuje, albo podsunie ten pomysł komuś kto podjąłby się tego zadania. Chciałbym poznać waszą opinię na ten temat
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 2:56 am Temat postu: Shit
No trochę się wnerwiłem jak dostałem egzemplarz swojego "fritza 7", trochę mnie wkurza, że polskie wersje zawsze muszą wyglądać jak spolszczone przez studentów i tłoczone w jakimś garażu No może trochę przesadziłem, ale:
1. Dostałem nerwicy jak się okazało, że mam wersję "testową", a co za tym idzie bez klucza. Co prawda już mi go wysłali mailem ale gdybym nie przeczytał na forum o tym braku to bym pewnie zęby zjadł.
Oczywiście firma założyła że łatwiej im będzie jak się klienci pomęczą i będą łazić za należącymi się im kluczami niż rozfoliować gry i sprawdzić. A co by się stało jakbym chciał kupić Fritza 7 komuś w prezencie??? Ale kanał.
2. Oczywiście wychodzi kanalizacja przy używaniu języka Polskiego, po co było spolszczać komunikaty Enginu??? Teraz mamy zamiast "Głębokość" -> "G$%boko&*%", czy coś w ten deseń, mogło zostać proste "depth", polskie litery kolidują również z symbolami do komentowania, w czcionce "figurine" nie uzyskamy polskich znaków, a w innych nie uzyskamy symboli np. "lepszy ruch", "inicjatywa" albo innych.
3. W pliku pomocy polskim brakuje stron!!!! Wyświetla się znany z explorera tekst "Nie można wyświetlić strony"!!!!!!!!! Jezu!!!
4. Zdawkowe tłumaczenie!!! Czasami nie można zrozumieć o co chodzi bez przeczytania Angielskiego pliku pomocy np.:
"Istnieje możliwość zdefiniowania języka zarówno dla całego programu, jak i dla kreowanych notacji. Dokonać tego można za pomocą w/w opcji."
Oryginalny tekst:
"You can set the language you want for the program, and for game commentary (when you enter text commentary you can specify in which language you are annotating the game). You can choose to display commentary in one, two or all languages. If a game contains no commentary in the languages you specify then the other languages are shown.", to ma być tłumaczenie skrótowe czy co???
5. Tego też nie rozumiem, tu firma działa sama na swoją szkodę piszą, że program zawiera 350.000 partii a po otworzeniu okazuję się że to jest baza z fritza8 i ma 500.000 partii. Co za burdel. może sami nie wiedzą co wpalili do wzoru? Ale tu akurat korzystamy.
6. Chciałem od razu przegrać sobie "gadki" fritza z cd na dysk hd żeby lepiej chodziło, zaglądam do pliku pomocy a tam pisze: "Skopiuj katalogi ECO i TALK (łącznie z zawartością) z CD do stworzonego przez siebie katalogu", he he katalog TALK istnieje ale ECO nie widzę. I o co chodzi??? Teraz nie wiem czy podczas puszczania partii testowej taki katalog się nie "wtłoczył" przypadkiem, czy w ogóle nie był potrzebny. CO prawda działa z samym TALK ale czy czegoś nie brakuje nie jestem w stanie stwierdzić.
7. Przed kupnem programu napisałem do PLAY pytanko korzystając z możliwości zadania pytania przez stronę firmy, czy można wybrać język angielski, facio mi napisał, że nie, że jest dostępny tylko język polski ale za to program jest super spolszczony. W tym krótkim zdaniu są zawarte dwie błędne informacje!!! Na dodatek wiem już że koleś programu nigdy na oczy nie widział skoro nie wie, że można wybrać język Angielski!!!
8. Reszty nie pamiętam.
Ludzie ja po dwóch godzinach zabawy z programem zauważyłem tyle niedoskonałości.
Generalnie cieszę się, że w ogóle jakaś firma wydała w polsce fritza po przystępnej cenie i mogłem przestać być złodziejem (staram się z całym oprogramowaniem ten cel osiągnąć). Jednak start mógł być znacznie lepszy.
Na szczęście można wybrać angielski język i większość problemów znika. ufff. Sory z tak długi tekst ale się wnerwiłem.
Mam prośbę do osoby która kupiła wersję nietestową, czyli fritza w którym był numer seryjny na pudełku, czy nie mogłaby wstawić na forum screenshota z zawartości płyty? Mam na myśli po prostu screenshota drzewa katalogów po prostym zexplorowaniu płyty pod windowsem, chciałbym się upewnić czy wszystko jest takie same z wersją testową, czy coś zapomnieli w naszej. Jezu!!!
ludzie ...heh ,niemozecie czepiac sie polska wersja jest zle spolszczona,no chyba ze macie zastrzezenia do tlumaczenia pomocy,ale jak dla mnie jest ok,tylko wydaje mi sie ze zostala troche okrojona,ale i tak wiem wszystko o tym programie,no moze nie wszysko ale duzo.
Wracajac do tlumaczenia, samego programu,to w polsce nic nie mogli z tym zrobic,po prostu zainstalowali najnowszy update ze strony www.chessbase.com.Oni nie mogli za bardzo nic przy tym programie robic,jak go troche pouzywacie to zrozumiecie dlaczego.