| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
jurpaw Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 9:22 pm Temat postu: Jakie szachy sa uzywane na turniejach? |
|
|
|
Z tego co poczytalem w sieci to najczesciej uzywane sa STAUNTON 5, ale mam pytanie czy sa jakies oficjalne zalecane przez PZSZACH (chociarz i tak pewnie na kazdym turniej jest dopuszczana dowolnosc) no i to samo pytanie odnosnie fide jakie sa szachy zalecane przez FIDE i jakich uzywa sie w meczach o mistrzostwo swiata. DZIEKI CZEKAM NA ODPOWIEDZI Z NIECIERPLIWOSCIA. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 9:58 pm Temat postu: |
|
|
|
Zgodnie z przepisami FIDE i PZSzach, zalecane są figury (a raczej bierki) typu Staunton. Na stronie FIDE (lub Kodeksie PZSzach) w przepisach turniejowych znajdziesz szczegółowe parametry bierek (np. wysokość, wielkość podstawy, stosunek podstawy do wysokości). Zawodnicy (szczególnie wyższej klasy) zwracają również uwagę na ciężar bierek. Znaczenie ma również kolor (też szachownicy, kontrast pól). _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 07, 2005 11:22 am Temat postu: |
|
|
|
Może nie tyle ciężar, co odpowiednie wyważenie? A co do koloru, to podobno można stosować odcienie zielonego, ale ja nigdy nie widziałem takiej szachownicy. Jedynie połączenie brązu z beżem. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 07, 2005 1:03 pm Temat postu: |
|
|
|
I ciężar i wyważenie.
Co do koloru to widziałem nawet barwy czerwieni. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 07, 2005 1:57 pm Temat postu: |
|
|
|
A czy nie są zbyt męczące dla oczu? _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 08, 2005 1:20 am Temat postu: |
|
|
|
Wszystko zależy od tonacji kolorów. Jeżeli nie są jaskrawe i kontrastowe to są zgodne z przepisami. Kolory czarne i białe są męczące dla oczu dlatego stosuje się brąz+beż (krem), zieleń jasną+ciemną, ... _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 8:37 am Temat postu: |
|
|
|
Za to szachy miniaturowe tzw. podróżne, ciągle są czarno-białe. Poszukuję brązowo-beżowych, ale ich nie ma. A muszę używać malutkich szachów magnetycznych, bo jak to kiedyś pisałem, zabieram szachownicę do łóżka (jednoosobowego  ), a tam nie ma miejsca nawet na Stauntona 4. No więc muszę posługiwać się moimi starymi szachami, które o ile dobrze pamiętam, kupiłem przed ponad 20 laty. Sentymenty, sentymenty... _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 10:21 am Temat postu: |
|
|
|
Widziałem takie miniaturowe magnetyczne Stauntony. Napisz do mm Kruszyńskiego z Agencji Gambit może ma. A na turniejach mogą mieć handlarze czyli " ruscy" (to niekoniecznie Rosjanie, dużo jest Ukraińców). Ja mam od nich wersję piórnikową czarno-brązową, z bierkami jak guziki  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 09, 2005 10:42 am Temat postu: |
|
|
|
Dzieki za info, myślę że skorzystam z podpowiedzi. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
Dan Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
wojtzuch Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 1:02 pm Temat postu: |
|
|
|
Dopiero co kupiłem Stauntony 5 Lux Węgla, właśnie na allegro od szachy_pl, jutro już będą. Planowałem jeszcze (za czas jakiś) składane tournamenty, szkoda tylko, że dosłownie w niedzielę ceny na nowych aukcjach wrosły o kilkanaście zł (tournament nr 5 z 72 na 89; i tak taniej niż w polskich sklepach, 3x taniej niż w zachodnich).
Myślę też o tych miniaturowych magnetycznych. |
|
| Powrót do góry |
|
Dan Nowy

|
Wysłany: Wto Mar 22, 2005 3:06 pm Temat postu: Zboczenie |
|
|
|
No mi się ostatnio zrobiło tak, że ciągle mam ochotę kupić nowy zestaw jak tylko zobaczę ładne wykonanie Stauntonów  Takie mam już zboczenie. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 11:44 am Temat postu: |
|
|
|
Nie zboczenie, ale pasja gracza i jednocześnie kolekcjonera. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 10:48 am Temat postu: |
|
|
|
To jest raczej życie w stylu zombi. Bo poruszają je dwa umysły zewnętrzne. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
|