Nie znam Twojej siły gry, ale myślę, że dla większości z nas wystarczy siódemka. Ale sam też jestem ciekawy tych zmian w programie. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny.
Widzę, że jesteś oblatany we Fritzu . Czy stosujesz ten program w celach treningowych/dydaktycznych ?
Raczej nie jestem oblatany, aczkolwiek posiadam niezbedne minimum wiedzy, aby obsługa programu była łatwa i przyjemna
Program używam głównie do grania na playchess.com (a raczej moje dzieci, bo ja już nie grałem w szachy od miesięcy...) oraz do obsługi baz partii, z tym że jeżeli potrzebuję bardziej zaawansowanych funkcji to przełączam się na Chessbase.
Program uzupełnia moje kulawe liczenie wariantów i braki w teorii debiutowej, a to wszystko po to, aby wspomóc proces nauki moich dzieci. Pozwala też doskonale skomentować partię, m.in. graficznie, co jest bardzo przydatne gdy chcemu obrazowo wyjaśnić drugiej osobie o co chodzi w tej pozycji.
Botwinkow napisał:
czy można powiedzieć, że Fritz jest w większym stopniu niz Chessmaster programem do treningu sportowego natomiast Chessmaster namiastką silnego amatorskiego klubu szachowego z różnymi rozrywkami.
Jeżeli szukasz programu do gry, to oba są wystarczająco silne, aby regularnie udzielać nam "dotkliwych" lekcji Jeśli zaś szukasz programu który ma spełniać rolę wsparcia nauki gry, to Fritz jest zdecydowanie lepszy (moim zdaniem).
Dan napisał:
czym się różni fritz 7 od fritz 8?
Jeśli chodzi o wygląd, to jest identyczny, jedyne drobne różnice są w funkcjonalności (nie korzystam z tych udogodnień, stąd moja wiedza na ich temat jest niewielka) Np. w nowej wersji możemy włączyć coś takiego jak trening debiutów i końcówek. Jest to jednak bardzo ubogie i nie polecam tego typu rozwiązań. Więcej nowości jest w interfejsie do gry On-line, ale nie powidziałbym aby były one aż tak bardzo potrzebne. Fritz 7, pozwalał na nieograniczony dostęp do playchess.com, a wersja 8 wymaga płątnego numeru dostępowego (klucza). Czy ktoś wie jak sprawa wygląda w chwili obecnej?
Co do silnika, to jakieś różnice pewnie są, ale jakie? Pojęcia nie mam
a czy ten nowy fritz 7 za 49 zeta zawiera serial number na playchess.com?? bo jesli tak to lece kupic od razu.az dziw bierze ze jest taki tani,fritz 7 = fritz 8,w osemce tylko dodali kilka opcjii np mozliwosc wylaczenia silnika,z tym ze jest oczywiscie update 7 tak ze nie da sie odroznic tych wersjii.Dawno mnie tu nie bylo,i duuuzo rzeczy sie zmienilo.generalnie to ja juz mam fritza 7 fritza 8 itd zalezy mi tylko na serialu,wiec jak ktos juz kupil to niech powie czy taki jest.
Co do sily gry to program gra mocniej niz 99,99% szachistów,tak przynajmniej bylo napisane w instrukcjii obslugi
Poza tym na w miare dobrym procu i z dobra ksiazka debiutowa program osiaga ok 2700elo.W 2004 odbyl sie mecz human vs machines :Ponomariovv,Karjakin i Topalov przeciwko Fritzowi,Hydrze i Juniorowi.Fritz byl odpalany na zwyklym laptopie z 1,7GHz procem, i Wygral z nim tylko Karjakin raz.Przegral Topalov ,Ponomariow....wogole porazka Motory wygraly
3,5: 8,5
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=1967
Kupiłem. Bardzo interesujacy jest dla mnie tryb sparingowy, resztę jeszcze muszę poznać. Nie mam sieci tam gdzie mam Fritza więc nawet nie próbowałem się logować ani szukać kodu. Raczej nie było żadnych numerów załączonych, na opakowaniu albo ulotce.
A może trzeba je dokupić oddzielnie? Zaglądnij do instrukcji, tam może będzie coś o tym napisane. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny.
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 5:13 am Temat postu: Pytanie
Hej ludziska powiedzcie mi czy ten fritz 7 ma możliwość instalacji w wersji angielskiej, czy jest dostępny tylko język polski? Niespecjalnie przepadam za spolszczonymi programami i interesuje mnie czy można go zainstalować po ang. albo ewentualnie wybrać później język angielski? Wysłałem maila z pytaniem do sklepu ale mi nie odpowiedzieli
Mi też nie odpowiadają na zapytania, szczególnie jeżeli są to sklepy internetowe. Prawdopodobnie myślą, że program jest kradziony i że nie mając przez to instrukcji chcesz wymóc na nich pomoc. Też miałem takie problemy, i na nic nie przydało sie moje tłumaczenie sprawy. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny.
skoro oni nie odpowiadaja to zrobie t5o za nich.Program jest w wersji polskiej ,aqloe opcjonalnie dostepnych jest kilka innych jezyków Eng Ger itd.
No i to się nazywa otrzymać sprzeczne odpowiedzi. Dzisiaj akurat otrzymałem odpowiedź z www.play.pl cyt.: "w naszej dystrybucji jest tylko wersja polska.
Ale jest bardzo profesjonaline przetłumaczona"
Ciekawy jestem czy jest chociaż najbardzie aktualny jaki się da. Jak ktoś ma i łączy się z serwerem to może mi odpowiedzieć czy serwer playchess oferuje uaktualnienie czy pisze,że program jest up to date czy jakoś tak. Ciekawy jestem czy należy instalować na niego Service Pack ze strony http://www.chessbase.com/download/index.asp?cat=Fritz+7 ?
Nieraz miałem program spolszczony na który potem nie można było zainstalować update
(...) nawet nie próbowałem się logować ani szukać kodu. Raczej nie było żadnych numerów załączonych, na opakowaniu albo ulotce.
Czy ktoś to już wyjaśnił? Może to błąd, ten brak seriala? Ja kupiłem nówkę na allegro (ktoś dostał w ramach bonusu do zamówienia u dystrybutora, tak twierdzi), to też trzeba było dopiero załatwiać legalny numer...
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 2:47 pm Temat postu: Re: Wait
Dan napisał:
No ja czekam właśnie na przesyłkę, jak przyjdzie to napiszę co i jak.
Dzięki. Napisz też, czy wciąż dostęp jest nieograniczony, czy jednak dla nowych kopii też na okres 1 roku?
Drugie pytanie do posiadaczy Fritza 7 i 8. Czy skoro wraz z Fritzem 7 nabyliście prawo nieograniczonego dostępu do playchess.com, to grając online na Fitzu 8 musicie się logować na nowy serial? Czy może na stary, ew. konto pozostaje nieograniczone mimo nowego numeru? Czy zmienia charakter na ograniczony?
Najchętniej to bym teraz kupił Fritza 7 z nieograniczonym dostępem, a potem Fritza 8, jak już 9 wyjdzie i ten pierwszy stanieje. W perspektywie dłuższej niż 12 miesięcy wyszłoby taniej, bo w końcu dostęp kupuję raz i za 45 zł, a nie za kilkadziesiąt dolarów co roku! Czy to możliwe?
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 2:51 pm Temat postu: Hyhy
Raczej myślę że teraz jest wszystko na rok. Zawsze można co rok kupować Fritza 7 za 45 zł a po jakimś czasie mieć kilka i sprzedawać na allegro bez seriala
majac seriala z F7 mozna na nim grac na F8-ja tak gram.Wlasnie gram na playchess.com motorem shredder 9 w turnieju 19x 60m+15s sieczka:) wyjdzie ok 70 h