| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
estoril Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 6:20 pm Temat postu: |
|
|
|
Należy pamiętać również to , że goniec jest figurą szybką i to mu rekompensuje w zupełności fakt , że porusza się tylko po polach jednego koloru.Szybką i dalekosiężną co podkreśla jego wyższość nad skoczkiem w pozycjach otwartych i półotwartych.W pozycjach tych fakt , że skoczek porusza się po wszystkich polach nie stanowi przeszkody stronie gońcowej , bo tam gdzie czas(tempo , dynamika) są ważniejsze nawet od słabości strukturalnych skoczek ze swoją szybkością (czasami trzeba zrobić skoczkiem kilka ruchów żeby zaatakować konkretne pole) traci sporo na wartości.Capablanka prawdopodobnie uznał , że w praktyce pozycje , gdzie goniec jest lepszy zdarzają się częściej.Oprócz Capablanki teorię o wyższości gońca wyznawał też wcześniejszy mistrz świata W.Steinitz twierdząc wręcz , że goniec jest lepszy od skoczka zawsze i wszędzie głosząc nawet , że goniec jest silniejszy o "małą jakość".Opinie obu ww panów gorąco popierał również wielki teoretyk dr S.Tarrasch.Natomiast wielkim orędownikiem skoczka był M.Czigorin a później A.Nimzowitsch , R.Reti.Dzisiaj ogólna opinia jest raczej taka , że bezwzględna wartość tych figur jest równa ale oczywiście wielu szachistów ma swoje sympatie czy poglądy często bardzo różne. I tak powinno być bo w tym tkwi piękno szachów.Wszystkie wady i zalety obu tych figur oraz różnorodność powstających w końcówkach pozycji dają sumę wartości obu tych figur tak bardzo zbliżoną , że nie jesteśmy w stanie jej obliczyć z pomocą nawet najbardziej "wyrafinowanej" matematyki.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 7:02 pm Temat postu: |
|
|
|
Goniec jest lepszy w grze środkowej a skoczek w końcówce i koniec kropka  . |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 8:39 pm Temat postu: |
|
|
|
hmm ...
z tym stwierdzeniem bym się nie zgodził (ale ja się nie znam)  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 9:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Nic już więcej dodać nie można... A może by tak ktoś przedstawił kilka przykładów uwypuklających wady i zalety skoczka i gońca?! A co ze współpracą tych figur z innymi? Przecież takie zależności również wpływaja na ocenę powstałych pozycji. |
|
| Powrót do góry |
|
acidity Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 20, 2005 9:16 pm Temat postu: |
|
|
|
| Lysy napisał: | | Nic już więcej dodać nie można... A może by tak ktoś przedstawił kilka przykładów uwypuklających wady i zalety skoczka i gońca?! A co ze współpracą tych figur z innymi? Przecież takie zależności również wpływaja na ocenę powstałych pozycji. | Skoro nikt nie potrafi (a może nie chce) wskazać żadnego konkretnego przykładu, to jaki był cel tej dyskusji? |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Nie Mar 20, 2005 9:54 pm Temat postu: |
|
|
|
Chętnie umieszczę tu przykłady wyższości gońca nad skoczkiem i skoczka nad gońcem , tylko szkoda , że , nie da się tu umieścić diagramów , które by nam ułatwiły analizy.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 12:11 am Temat postu: |
|
|
|
Zwróć się do "az" a pewnie pomoże Ci wkleić diagramy. Możesz mu np. przesłać diagramy a on je wstawi (linki do diagramów na serwerze szachisty) we właściwe miejsca (które Ty wskażesz). Ewentualnie będziesz musiał umieścić diagramy gdzieś w sieci. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 8:21 am Temat postu: |
|
|
|
Ja już wielokrotnie doświadczyłem porażki z powodu tego, że przeciwnik miał skoczka a ja złego gońca. Powiedzmy, że gram czarnymi. Mam piony ustawione np. na polach e6,d5,f5,g4, to przeciwnik mający skoczka prędzej czy później dobierze się do piona e6 i partię wygra. Niestety dawno temu na turnieju miałem taką partię i właściwie nie mogłem nic zrobić  . |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 9:34 am Temat postu: |
|
|
|
Analizując mecze Kasparow-Karpow często zauważam problem ze złymi gońcami. Bez otwartych przekątnych są prawie bezużyteczne. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 21, 2005 3:29 pm Temat postu: |
|
|
|
Zły goniec w końcówce to już inna sprawa.Tutaj dużym błędem jest po prostu doprowadzenie do tego typu końcówki.W grze środkowej wyklarowuje się przecież jakaś struktura pionowa i typ pozycji , widzimy jakie figury będą dla nas najcenniejsze w końcówce i "gospodarka" figurowo-pionowa staje się ważnym elementem naszego planu gry.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pią Lut 22, 2008 10:47 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 10:39 am Temat postu: ciekawe zasady |
|
|
|
bo ja zawsze grałem pasywnie i mając gońca białopolowego piony ustwiałem na białych. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Sro Mar 23, 2005 11:34 am Temat postu: |
|
|
|
Chyba powinieneś ustawiać je na czarnych polach, tak aby przeszkadzać czarnopolowemu gońcowi przeciwnika. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
mix Nowy

|
Wysłany: Pon Sie 01, 2005 9:50 pm Temat postu: |
|
|
|
nie lubie końcuwek |
|
| Powrót do góry |
|
brainw0rker Hetman

|
Wysłany: Wto Sie 02, 2005 11:34 am Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | Goniec jest lepszy w grze środkowej a skoczek w końcówce i koniec kropka . |
Nie koniec i nie kropka bo to nie takie proste... W grze środkowej goniec jest silniejszy w pozycjach otwartych, w pozycjach zamkniętych lepszy jest skoczek. W końcówkach - to już zbyt zależy od konkretnej pozycji (problem dobrego czy złego gońca) żeby się pokusić o ogólne prawidła. Faktem też jest, że niezależnie od fazy partii taktycy lepiej grają skoczkami, stratedzy - gońcami. _________________ pay attention or pay the price
 |
|
| Powrót do góry |
|
Janczewski Hetman

|
Wysłany: Czw Sie 04, 2005 7:28 am Temat postu: |
|
|
|
Cześć.
Powiedziałbym tak: lepszą figurą jest figura aktywniejsza, czasem w otwartej pozycji wygra dla ciebie skoczek, czasem w zamkniętej goniec
Pozdrawiam
Krzysiek J. |
|
| Powrót do góry |
|
|