| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
froth Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 12:15 pm Temat postu: Debiuty |
|
|
|
Dopiero zaczynam swoja przygode z szachami. Troche gram w szachy po necie. Jednakze nie znam zadnych debiutow w ogole. Czy moglibyscie podac jakies linki, gdzie moglbym sie nauczyc chociaz tych najwazniejszych. Z gory dzieki. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 12:34 pm Temat postu: |
|
|
|
http://www.chessgames.com/index.html ,po prawej u dołu opcja Opening Explorer
http://www.chessville.com/links/links_comp_openings.htm
http://maskeret.com/mecca/index.shtml
To tak na początek. Poza tym przeglądnij dokładnie nasze forum. Anonsowano tu polską strone z debiutami, ale tak na szybko to nie znajdę linku. Ale on jest, bo kiedyś sprawdzałem to. Jeżeli jesteś new in chess, to proponuję abyś próbował grać w reali a nie w sieci. Real daje więcej emocji, więcej wiadomości i więcej możliwości podciągnięcia się w umiejętnościach. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
froth Nowy

|
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 12:41 pm Temat postu: |
|
|
|
No właśnie, z tym jest problem. Myślę, że może i znalazłoby się trochę osób, ale pewnie wolą "ukrywać" się w sieci. Nigdy nie grałem w sieci (i nie gram), jedynie z Arkoskim partie korespondencyjne oraz w realu z Czerwonym Smokiem. Moja pierwsza partia z nim, to był szok. Dotychczas grałem trochę z kompem, a jak usiadłem naprzeciw Cz.S. (było to na początku 2004 roku), to nastąpiła typowa szybka śmierć. Po kilku ruchach "podstawiłem" hetmana i przez najbliższych kilka dni chodziłem w szoku. Potem było lepiej... _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
froth Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 12:48 pm Temat postu: |
|
|
|
ten 1 link z tym opening explorer to taki troche trudny do nauki mi sie wydaje. Wolalbym zeby kazdy debiut byl osobno ladnie opisany, tak zebym mogl go zapamietac. Znasz moze taka jakas stronke?
No najpierw wlasnie chcialbym sie troche grac poduczyc najpierw teoria a potem praktyka. Bo z aktualnym moim poziomem to raczej nikt dobry w realu ze mna nie zagra. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 1:19 pm Temat postu: |
|
|
|
Przyglądnij się jednak dokładniej pierwszemu linkowi, a napewno go polubisz. Dobrą opcją jest dostęp do bazy partii w każdym wybranym przez Ciebie ruchu. Na razie nie znalazłem strony z dokładnym opisem debiutów. Też "poluję" na takie opisy. Przy okazji polecam stronę
http://www.chessville.com/links/links_comp_study_games.htm
Znajdziesz na niej linki do ładnie skomentowanych partii, w sam raz dla pocztkujących. Sam z nich korzystałem i sporo się nauczyłem dzięki nim. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
froth Nowy

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 1:26 pm Temat postu: |
|
|
|
W tym opening explorer robie jakeis ruchy, ale tak naprawde nie wiem co to za obrona, czy jakeis atak czy jeszcze cos  I jeszcze widze ze czesc ruchow jest poblokowana. Chyba se ksiazke kupie  Jaka bys mi polecil? |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 1:38 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak zrobisz odpowiednią liczbę ruchów, to strona wykryje co to za debiut, i wyświetli informację na samym dole. Jak klikniesz na daną nazwę, to wyświetli się zbiór partii rozgrywanych tym debiutem. Co do książki, to nie jestem w stanie udzielić Ci informacji. Ale na pewno odezwą się inne osoby z forum i coś Ci polecą. Poczekaj kilka dni, w trakcie weekendu sporo osób czyta posty, to pewnie cos poradzą. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 17, 2005 1:44 pm Temat postu: |
|
|
|
Na książki jeszcze za wcześnie. Jak jesteś początkującym to pograj najpierw chociaż kilka miesięcy. Nie ma sensu kupować książek z debiutami bo i tak ich nie zrozumiesz, a wkuwanie na pamięć na tym etapie to głupota. Jak narazie to staraj się wyprowadzać w debiucie centralne piony, skoczki i gońce. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 11:47 am Temat postu: |
|
|
|
Popieram lk85. A ciężkie figury na końcu. W linkach podanych przeze mnie znajdziesz partie skomentowane pod kątem poprawnej gry (nawet bez konkretnego debiutu) i właściwego wyprowadzania figur. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 2:08 pm Temat postu: |
|
|
|
| lk85 napisał: | | Jak narazie to staraj się wyprowadzać w debiucie centralne piony, skoczki i gońce. | Czyli graj jak Jagiełło pod Grunwaldem (to była dobrze rozegrana partia szachów). Najpierw lekka jazda Witolda, później ciężkozbrojne rycerstwo polskie. A król z oddali wszystkiego dogląda  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
froth Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 3:48 pm Temat postu: |
|
|
|
K_M_K niestety nie moge znalezc tam zadnych partii skomentowanych. Pewnie zle szukam. Moglbys mi pomoc?;] |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 18, 2005 4:46 pm Temat postu: |
|
|
|
Fajne adresy stron podałeś K_M_K. |
|
| Powrót do góry |
|
froth Nowy

|
Wysłany: Sob Mar 19, 2005 5:02 pm Temat postu: |
|
|
|
A moze Wy byscie mi napisali pare najlepszych jak dla Was debiutow. Najbardziej interesuja mnie debiuty dla czarnych. |
|
| Powrót do góry |
|
Last_Knight Goniec

|
|
| Powrót do góry |
|
|