| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Co lepiej zostawić do końcówki |
| gońca |
|
43% |
[ 21 ] |
| skoczka |
|
20% |
[ 10 ] |
| trudno powiedzieć |
|
35% |
[ 17 ] |
|
| Wszystkich Głosów : 48 |
|
| Autor |
Wiadomość |
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 2:31 am Temat postu: skoczek czy goniec |
|
|
|
Stawiam wiekopomne pytanie co lepiej mieć w końcówce (pomijam pozycję gdyż ona decyduje) gońca czy skoczka? Warto wcześnie wymienić te figury? Czy lepiej poczekać na ustawienie pionów i dopiero wtedy podjąć decyzję?
Wielu szachistów ma swoje upodobania. Dlatego tak różne są opinie. A jaka jest wasza? Czym wolicie grać: dalekosiężnym gońcem " dziobiącym" jak szpada, czy " pijanym" skoczkiem obskakującym bierki strzelającym w dwie strony równocześnie? _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 8:44 am Temat postu: |
|
|
|
Wszystko zalezy od koncowki.
Jednak, wydaje mi sie, ze skoczek czesciej jest bardziej przydatny.
Ma mozliwosc zaatakowac dowolne pole, podczas gdy goniec tylko polowe pol na szachownicy.
Mam w tej chwili koncowke, w ktorej mam gonca i dwa pionki przeciwko skoczkowi przeciwnika i nijak nie jestem w stanie wygrac : ((
Jednak nastawianie sie z gory na pozostawienie gonca lub skoczka uwazam za bledne (stad glos na "trudno powiedziec"). |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 12:12 pm Temat postu: |
|
|
|
Czytając różne analizy partii zauważyłem, że gdy na szachownicy zostają dwa gońce, szczególnie różnopolowe, to łatwiej przewidzieć rezultat końcówki. Czyli prawdopodobnie gońce doprowadzają do klarowniejszych sytuacji, ale proszę o opinię osób bardziej oblatanych w temacie. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 12:27 pm Temat postu: |
|
|
|
Roznopolowe gonce to najlepsza droga do remisu. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 12:48 pm Temat postu: |
|
|
|
Ale czy zawsze? Na pewno nie zawsze, ale rozumiem, że w przytłaczającej większości przypadków? _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 1:09 pm Temat postu: |
|
|
|
Przy różnopolowych gońcach czasami 3 piony(!) przewagi to za mało do zwycięstwa. |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 1:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Serio??? 3 piony, no, no, no... _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
Rathi Skoczek

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 4:14 pm Temat postu: |
|
|
|
Przy roznopolowych goncach strona broniaca sie ma bardzo ulatwione zadanie.
Wiadomo, wszystko zalezy od pozycji, ale w wiekszosci przypadkow bardzo ciezko wygrac taka koncowke. |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 6:06 pm Temat postu: skoczek moim zdaniem |
|
|
|
Jestem za skoczkiem. Moim zdaniem latwiej grac jak sie ma skoczka - poustawiac odpowiednio pionki i manewrowac skoczkiem - niech przeciwnik popelnia blad a w niedoczasie przeciwnika zmusza do obliczania wielu wariantów. Oczywiscie 2 gonce to tez sila- ale pytanie jest czy skoczek czy goniec no to dla mnie skoczek napewno. |
|
| Powrót do góry |
|
estoril Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 6:20 pm Temat postu: Re: skoczek czy goniec |
|
|
|
| tpp napisał: | Stawiam wiekopomne pytanie co lepiej mieć w końcówce (pomijam pozycję gdyż ona decyduje) gońca czy skoczka? Warto wcześnie wymienić te figury? Czy lepiej poczekać na ustawienie pionów i dopiero wtedy podjąć decyzję?
Wielu szachistów ma swoje upodobania. Dlatego tak różne są opinie. A jaka jest wasza? Czym wolicie grać: dalekosiężnym gońcem "dziobiącym" jak szpada, czy "pijanym" skoczkiem obskakującym bierki strzelającym w dwie strony równocześnie? |
Również przychylam się do opinii , że przy materialnej równowadze nieco częściej lepszy jest skoczek.Jeżeli na szachownicy jest duża ilość pionów to zostawiam sobie skoczka (oczywiście mówię o ogólnych założeniach w równej sytuacji materialnej bo jak wcześniej pisaliście to zależy od pozycji) , wiadome jest też to , że skoczek jest lepszy w pozycjach zamkniętych.Z kolei goniec jest znacznie lepszy do zbudowania solidnej remisowej pozycji przy mniejszej ilości pionów oraz do zrealizowania minimalnej przewagi (1 pion) a także w pozycjach otwartych.Biorąc pod uwagę wszystkie "za" i "przeciw" wychodzi mi , że w sytuacjach "sam na sam" skoczek przeciw gońcowi + piony(równa ilość) ogólnie minimalnie lepszy jest skoczek , ale w sytuacjach gdzie trzeba zrealizować przewagę lub bronić się gdy taką przewagę ma przeciwnik ogólnie lepszy jest goniec.To takie moje osobiste odczucia i obserwacje.Zagłosowałem więc na "trudno powiedzieć".
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Pon Lut 25, 2008 1:31 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
pacman Nowy

|
Wysłany: Pią Mar 11, 2005 7:26 pm Temat postu: |
|
|
|
| K_M_K napisał: | | Serio??? 3 piony, no, no, no... | A co ty sobie myślałeś?Dam ci jedną pozycję:
B: Gh8, Ka1
C: Ga4, Kb4, pa2, b3, c4
Spróbuj mi coś zrobić czarnymi  |
|
| Powrót do góry |
|
lk85 Hetman

|
Wysłany: Sob Mar 12, 2005 8:05 am Temat postu: |
|
|
|
Jeśli chodzi o to co jest lepsze goniec czy skoczek to moim zdaniem zdecydowanie w końcówkach jest lepszy skoczek.
K_M_K ja też byłem bardzo zdziwiony jak grałem z moim programem szachowym(cm 6000 oczywiście nie był to najwyższy poziom trudności) i miałem 3 piony przewagi, więc myślałem że wygram bez problemu a tu niestety. Miałem spooooro czasu do namysłu ale nic nie dało sie wymyśleć  . |
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pon Mar 14, 2005 10:13 am Temat postu: |
|
|
|
Dzięki za wszystkie uwagi. _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
mrozik Skoczek

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 9:17 am Temat postu: |
|
|
|
Wszystko zależy od pozycji!
Czy szybko wymieniać
O wszystkim należy myśleć już w debiucie.
To wtedy decydujemy się na typ pozycji(Pionka nie da się cofnąć)
Co ważniejsze, przygotowując sobie debiut należy mieć na uwadze
możliwe końcówki.
Pytanie tak postawione jak w ankiecie chyba świadczy o małym zrozumieniu tematu.
Jest zbyt wiele wyznaczników aby cokolwiek powiedzieć ogólnie.
| Cytat: | | Warto wcześnie wymienić te figury? |
Polecam spędzić trche czasu nad debiutami  |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 29, 2005 10:01 am Temat postu: Re: skoczek czy goniec |
|
|
|
| tpp napisał: | | Stawiam wiekopomne pytanie co lepiej mieć w końcówce (pomijam pozycję gdyż ona decyduje) gońca czy skoczka? Warto wcześnie wymienić te figury? Czy lepiej poczekać na ustawienie pionów i dopiero wtedy podjąć decyzję? |
| mrozik napisał: | Pytanie tak postawione jak w ankiecie chyba świadczy o małym zrozumieniu tematu.
Jest zbyt wiele wyznaczników aby cokolwiek powiedzieć ogólnie. | Pod ankietą jest rozszerzenie pytania.
A w kwestii debiutu to znam fachowców od skoczków, znam również od gońców (lubią udowadniać swoje racje) i debiuty dobierają odpowiednio do swoich upodobań w końcówkach. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
|