Witamy w Magazyn Szachista
 » Strona Główna // » Baza partii / » FORUM / » Kombinacje / » Nauka Gry / » Zadania / » Prenumerata
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   GrupyGrupy   ProfilProfil   Zaloguj i zobacz wiadomościZaloguj i zobacz wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chessmaster a Fritz
Idź do strony 1, 2, 3  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Poprzedni temat :: Następny temat  
Autor Wiadomość
Spamsy
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 14, 2002 3:25 pm
Temat postu: Chessmaster a Fritz
Odpowiedz z cytatem

Ja mam takie drobne pytanie.Bo osobiście korzystam z Chessmastera ale spotkałem się również z opinią iż Fritz dla bardziej zaawansowanych szachistów jest lepszy. Ze względu na dość wysoką cenę Fritza, nie chciał bym kupować go w ciemno. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć mniej więcej na czym polega różnica między wyżej wymienionymi programami, i ewntualnie poradzić czy zostać przy Chessmasterze, czy kupić Fritza. Za rady i wzkazówki z góry dziękuje.Pozdro:Spamsy

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 14, 2002 4:58 pm
Odpowiedz z cytatem

Ja polecam ze strony www.szachy.pl/programy sciagnac Fritza 2. Jest to stary program ale mnie np. rzadko udaje sie z nim nie poddac sie wczesniej niz w 20 ruchu. Moim zdaniem te nowe programy szachowe sa przekombinowane, zwlaszcza Chessmaster. Przerost formy nad trescia. Wole te starsze (dobry jest jeszcze chess genius 3).A swoja droga, gdzie w Polsce mozna kupic Fritza 7?

"nieważne dokąd zmierzasz, teraz jesteś właśnie tutaj"
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Spamsy
Nowy

PostWysłany: Pon Paź 14, 2002 5:16 pm
Odpowiedz z cytatem

Quote:
Moim zdaniem te nowe programy szachowe sa przekombinowane, zwlaszcza Chessmaster.

Nie tyle przekombinowane co po prostu komercyjne co można zobaczyć po cenach. Swoją drogą większość starych programów w brew pozorom nie gra najlepiej. Bo naprzykład chess genius´a 3 to może nie pokonuje tak na luzie ale remis wyciągne zawsze .Po za tym nowsze programy mają różne ciekawe funkcje typu alnaliza partji czy nauka debiutów. I przede wszystkim na tym polega ich wyrzszość nad programami typu chess genius(nadającymi się tylko do gry)A Fritza 7 można pewnie gdzieś w net´cie zamówić za JEDYNE 350zł Pozdro:Spamsy

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Sro Paź 16, 2002 11:21 am
Odpowiedz z cytatem

Nie wiem jaka jest różnica, bo nie używałem nigdy chessmastera, ale np. w programie fritz masz możliwość uczyć się grając np. w trybie sparing który daje możliwosć rozwiązywania kombinacji. Można również dołączać biblioteki debiutów które nastepnie "uczą się" według róznych kryteriów. Masz także możliwość edycji baz partii szacowych jak i przeszukiwanie ich w różnorodny sposób np. szukając wybranej pozycji. Zalet jest o wiele więcej. W sumie jest to doskonały program pomagający w nauce gry. Fritza 7 można też ściągnąć z netu za darmo np. za pomocą programu Kazaa. Jest to wprawdzie piractwo ale jak cię to nie zrarza to nie widzę problemu. No i nie będzie miał książki debiutowej, ale będziesz mógł utworzyc własną. A jezeli chcesz orginalny program to już trzeba płacić. Ja osobiście mam na sprzedaż orginalną 32 bitową wersję Fritz 5.32. wraz z instrukcją. Jak mieszkasz gdzieś niedaleko(ja zachodniopomorskie) to możemy się zgadać. [ Wiadomość edytowana przez : Lysy włączony 16-10-2002 13:05 ]
Powrót do góry

Sempoo
Nowy

PostWysłany: Czw Gru 19, 2002 1:15 am
Temat postu: Fritz 7
Odpowiedz z cytatem

Witam jako nowy użytkownik tego serwisu. Posiadam Fritza 7 i Chessmastera 8000 i mogę spokojnie powiedzieć, że "fryc" jest sto razy lepszy. Mnogość silników, rodzaje analizy itd. Ponadto współpraca z Chessbase - możliwości są naprawde ogromne. CM8k dobry jest dla początkujących - można zagrać z małym chłopczykiem, który...Hm... a gdzie można się ze mną zmierzyć?www.kasparovchess.com i na serwerze fryca.Pozdrawiam!

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 16, 2003 11:00 pm
Temat postu: Fritz 7
Odpowiedz z cytatem

[SKRAJNI MORALISCI- NIE CZYTAC] Wiem, ze Fritz jest duzo lepszy od Chessmastera. Ten drugi jest jednak znacznie popularniejszy i kupic go na stadionie za 20zl to nie byl problem. Tymczasem Fritz 7 to rarytas i nikt go nie ma. Troche zal mi bulic 250 zeta, bom niezbyt bogaty- czy jakis czlowiek dobrego serca nie zechcialby mi przeslac (via gadu albo z ftp) Fritza lub skontaktowac z kims kto mi go sprzeda za ludzka cene (tj. tzw. pol-oryginal)?

Powrót do góry

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Czw Sty 16, 2003 11:01 pm
Odpowiedz z cytatem

[SKRAJNI MORALISCI- NIE CZYTAC] Wiem, ze Fritz jest duzo lepszy od Chessmastera. Ten drugi jest jednak znacznie popularniejszy i kupic go na stadionie za 20zl to nie byl problem. Tymczasem Fritz 7 to rarytas i nikt go nie ma. Troche zal mi bulic 250 zeta, bom niezbyt bogaty- czy jakis czlowiek dobrego serca nie zechcialby mi przeslac (via gadu albo z ftp) Fritza lub skontaktowac z kims kto mi go sprzeda za ludzka cene (tj. tzw. pol-oryginal)?

Powrót do góry

byrne
Nowy

PostWysłany: Sro Mar 05, 2003 8:45 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

witam ,
polecam program ruffian 1.0.1 ( freeware )
sila gry porownywana do fritz , chm
aktualnie 14 miejsce ssdf
pozdrawiam!

link: http://ruffian.hkust.se/downloads.shtml
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

kubus_puchatek
Nowy

PostWysłany: Pią Mar 14, 2003 1:46 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

jesli ktos jest zainteresowany moge udostepnic fritz 7 lub chessmastera 9000 pelna wersje. wiadomosc na adres email
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Sob Mar 15, 2003 11:59 am
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Dzieki, jednak fritz 7 znalazl sie na stadionie. Ale mnie nadal bardziej bawia te male i darmowe programiki, ktore czesto maja duza sile gry. Polecam szczegolnie 2:

http://www.reubold.onlinehome.de/ Nazywa sie bringer, ma bardzo ladny interface

www.arasanchess.orgSilny programik (ponoc ok. 2300 ELO)

Polecam!
Powrót do góry

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pon Mar 17, 2003 7:21 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

Alez to jest frajda, podpiąć pod winboarda dwa programiki i zobaczyć jak się siekają... A włąściwie Ruffian wszystkich tnie...
Powrót do góry

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Wto Mar 18, 2003 7:39 pm
Temat postu:
Odpowiedz z cytatem

No, w koncu znalazl sie mocny na Ruffiana- polecam wszystkim bialoruski program WildCat

http://www.innconx.com/~wildcat/

Jak pisza na jego stronie udalo mu sie raz nawet pognebic fritza... Jesli nawet to zart, to i tak sila tego programu jest ogromna (powyzej 2600)
Powrót do góry

superkrzychu
Nowy

PostWysłany: Sob Lip 19, 2003 9:09 pm
Odpowiedz z cytatem

Ja mam i Chessmastera 3000 i Fritz'a 5.32 moim zdaniem Chessmaster gra duzo gorzej od Fritz'a ale gra sie z nim bardzo przyjemnie ale twierdze ze Fritz jest duzo lepszy.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

acidity
Hetman
Hetman

PostWysłany: Pon Lip 21, 2003 4:45 pm
Temat postu: Re: Chessmaster a Fritz
Odpowiedz z cytatem

superkrzychu napisał:
Ja mam i Chessmastera 3000 i Fritz'a 5.32 moim zdaniem Chessmaster gra duzo gorzej od Fritz'a ale gra sie z nim bardzo przyjemnie ale twierdze ze Fritz jest duzo lepszy.

Fritz to świetne narzędzie do analiz, obsługi bazy partii itd. Jeśli chodzi o grę to też jest świetny, a nawet zbyt świetny. Jeśli ustawiam niższy poziom to popełnia banalne błedy, jeśli zbyt wysoki to nie mam żadnych szans. Sposobem może być dołączenie innego, słabszego motoru i gra z nim na maxa, ale i tak lepsze jest połączenie sie z playchess i gra z prawdziwym rywalem, po drugiej stronie kabla!
Powrót do góry

uponthehill
Nowy
Nowy

PostWysłany: Pią Sie 01, 2003 12:25 pm
Temat postu: juz mam
Odpowiedz z cytatem

Wszystkim ludziom dobrej woli mowie dziekuje- udalo mi sie zdobyc Fritza (znajomi mieli ze stadionu). pozdrawiam
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Wszystkie czasy w strefie
www.szachista.com Strona Główna
-> Programy i komputery
Strona 1 z 3