| Poprzedni temat :: Następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
estoril Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 5:25 pm Temat postu: |
|
|
|
Jak zwykle tpp interpretujesz po swojemu.Nie przekręcaj słów Karpowa i jeszcze raz przeczytaj kilka ostatnich słów cytatu "...w praktyce przewaga ich jest oczywiście większa".Nie chcę nikogo zniechęcać do grania francuskiej , Caro-Kann czy jakiegokolwiek innego debiutu , nie jestem przeciwnikiem tych i żadnych innych debiutów.Moje zdanie o niektórych debiutach wynika po części ze stylu gry i z pozycji jakie mi odpowiadają czy też nie odpowiadają.Powtórzę jeszcze raz , że każdy powinien grać pozycje , w których czuje się najlepiej i debiuty , które uważa za najlepsze do realizacji swoich pozycyjnych zamierzeń.Przyznam , że statystyki są dla mnie również ważne.Zdecydowanie nie zgodzę się ze stwierdzeniem jakie padło tu wcześniej.Ktoś napisał , że jakiś debiut jest dnem i nie da się nim grać na zwycięstwo.Błąd - każdym debiutem można grać na zwycięstwo.To kwestia znajomości debiutu i wyboru debiutu na przeciwnika.Przy szachownicy nie gra teoria ale jej znajomość a na przeciw siebie siedzą ludzie a nie komputery.Gdyby było inaczej czarne nigdy by nie wygrały.
Ostatnio zmieniony przez estoril dnia Sob Lut 23, 2008 8:24 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Wto Mar 01, 2005 11:30 pm Temat postu: |
|
|
|
| estoril napisał: | | Jak zwykle tpp interpretujesz po swojemu.Nie przekręcaj słów Karpowa i jeszcze raz przeczytaj ostatnie kilka słów cytatu "...w praktyce przewaga ich jest oczywiście większa". | Dziękuję za komplement - lubię mieć swoje zdanie i trudno jest mnie przekonać (odwieść od niego), ale jeżeli ktoś ma odpowiednie argumenty (siła argumentu, a nie argument siły) to potrafię przyjąć Jego punkt widzenia.
Nie wyciągaj fragmentu zdania z wypowiedzi A.Karpowa. Jednak w książce występuję w roli orędownika czarnych: rozpatrując ten, czy inny wariant, dążę do znalezienia antidotum na inicjatywę białych. Tłumaczy to, dlaczego w meczu "białe-czarne", na jaki składają się partie zawarte w książce, białe prowadzą tylko minimalnie, mimo, że w praktyce przewaga ich jest oczywiście większa. W książce znajduje się wybór lepszych kontynuacji dla czarnych, w praktyce jest ich nieco mniej.
| estoril napisał: | | Nie chcę nikogo zniechęcać do grania francuskiej , Caro-Kann czy jakiegokolwiek innego debiutu , nie jestem przeciwnikiem tych i żadnych innych debiutów.Moje zdanie o niektórych debiutach wynika po części ze stylu gry i z pozycji jakie mi odpowiadają czy też nie odpowiadają.Powtórzę jeszcze raz , że każdy powinien grać pozycje , w których czuje się najlepiej i debiuty , które uważa za najlepsze do realizacji swoich pozycyjnych zamierzeń.Przyznam , że statystyki są dla mnie również ważne.Zdecydowanie nie zgodzę się ze stwierdzeniem jakie padło tu wcześniej.Ktoś napisał , że jakiś debiut jest dnem i nie da się nim grać na zwycięstwo.Błąd - każdym debiutem można grać na zwycięstwo.To kwestia znajomości debiutu i wyboru debiutu na przeciwnika.Przy szachownicy nie gra teoria ale jej znajomość a na przeciw siebie siedzą ludzie a nie komputery.Gdyby było inaczej czarne nigdy by nie wygrały. | Nie popieram ani nie zniechęcam do żadnego debiutu. Całkowicie się zgadzam z zaznaczonym fragmentem. _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 2:55 pm Temat postu: O przynajmniej jeden docenil to co o skandynawskiej napisane |
|
|
|
Przynajmniej 1 docenił to co napisane o skandynawskiej na forum - a nie jakieś dyrdymały nie wiadomo o czym. Tpp co to za zdjęcie chłopaka. A tak wogóle robie narazie przerwe z szachami bo ostatnio dostaje baty i musze pisać prace mgr. A cięzko sie gra z myślą o innych żeczach. No i wkoncu ja napisałem o *** Maryni - też moge. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 3:39 pm Temat postu: Re: O przynajmniej jeden docenil to co o skandynawskiej napi |
|
|
|
| Czapajewo napisał: | | Tpp co to za zdjęcie chłopaka. | dzieciństwo to piękne czasy, które lubię wspominać. A poresztą to co NIE WOLNO?!
| Czapajewo napisał: | | i musze pisać prace mgr. A cięzko sie gra z myślą o innych żeczach. No i wkoncu ja napisałem o *** Maryni - też moge. | Jak piszesz pracę magisterską to daj ją do korekty znajomemu poloniście przed pokazaniem promotorowi.  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 4:52 pm Temat postu: Niestety |
|
|
|
NIestety juz dalem |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 4:59 pm Temat postu: Polska gramatyka i ortografia |
|
|
|
Plwam na polska gramatyke. Nie rozumiem calkowicie po co jest taka zagmatwana. Czasem majac do wyboru rz czy z wybieram szybsza wersje z lenistwa. Gosciom sliniacym sie na pkt. ortografi mówie glosne NIE. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Czw Mar 03, 2005 9:43 pm Temat postu: |
|
|
|
Kiedyś we " Wprost " zaproponowano nową ortografię likwidującą polskie znaki diakrytyczne (ogonki). np. wąż = wonrz  _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
K_M_K Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 11:27 am Temat postu: |
|
|
|
He,he, naprawdę? A może to był żart ze strony Wprost? _________________ Im dłużej żyję, tym staję się coraz bardziej sentymentalny. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 3:47 pm Temat postu: |
|
|
|
Nie, był duży artykuł i sonda na stronie.
Ale wracajmy do "cierpkich" debiutów
Mnie wnerwiają takie, których nie znam (lub dawno nie przeglądałem), a nagle ktoś mi go zagra (grom z jasnego nieba).
np. gambit łotewski, halloween, ... _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
www.kolegiumsedziow.prv.pl - konkurs Przepisów gry. Zapraszam, Tomasz Ptaszyński
Ostatnio zmieniony przez tpp dnia Wto Lis 01, 2005 10:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
| Powrót do góry |
|
Czapajewo Pion

|
Wysłany: Pią Mar 04, 2005 10:25 pm Temat postu: Dobra przedstawiam wam |
|
|
|
Przedstawiam wam mego syna. To on czesto nie pozwala mi rozwinac skrzydel w szachach. |
|
| Powrót do góry |
|
bebehator Nowy

|
Wysłany: Sro Lis 09, 2005 1:28 pm Temat postu: Re: Polska gramatyka i ortografia |
|
|
|
| Czapajewo napisał: | | Plwam na polska gramatyke. Nie rozumiem calkowicie po co jest taka zagmatwana. Czasem majac do wyboru rz czy z wybieram szybsza wersje z lenistwa. Gosciom sliniacym sie na pkt. ortografi mówie glosne NIE. |
Znajdź sobie jakiś słownik (to taka duża książka) i spradź jaka jest różnica pomiędzy gramatyką, a ortografią. Potem będziesz mógł sobie plwać i przynajmniej będziesz wiedział na co. |
|
| Powrót do góry |
|
joki Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 9:10 pm Temat postu: |
|
|
|
Grając czarnymi muszę przyznać, że nie lubię grać debiutów otwartych. Białymi nie przepadam za d4 (w końcu nie gram tego). Nie lubię też Sycylia (białymi), bo to taki fikuśny i wredny debiut. |
|
| Powrót do góry |
|
tpp Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 9:14 pm Temat postu: |
|
|
|
| joki napisał: | | Nie lubię też Sycylia (białymi), bo to taki fikuśny i wredny debiut. | Czy to reklama sycyla dla czarnych? Panowie i Panie! Gramy obronę sycylijską. (statystyki potwierdzają Twoją opinię - czarnymi można w niej wygrać) _________________ Myślenie jest rzeczą ludzką więc myśl gdy jesteś człowiekiem.
|
| Powrót do góry |
|
joki Nowy

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 9:26 pm Temat postu: |
|
|
|
Mi nie całkiem chodzi o statystyki. Można łatwo zauważyć, że w sycylu często czarne nie maja centrum i ich jedyny atak jest na skrzydle hetmańskim. Jednak białym bardzo trudno zrealizować tą przewagę (prawdę mówiąc nie da się tej przewagi wykorzystać) i nadym polega fikuśność tego debiutu. |
|
| Powrót do góry |
|
bigran Hetman

|
Wysłany: Sro Gru 14, 2005 9:45 pm Temat postu: |
|
|
|
No to może jednak przy takich zastrzeżeniach do sycyla białymi, grać po prostu 2.c3? |
|
| Powrót do góry |
|
|